Kolebką żyta jest najprawdopodobniej Azja środkowa. Zanim doceniono jego walory i przydatność do spożycia, było traktowane jako chwast szkodliwy dla upraw. Do Europy sprowadzili go Germanie- kilkaset lat p.n.e. Od tej pory jest ono jednym z częściej wykorzystywanych zbóż chlebowych.
Wartości odżywcze (w 100 g produktu):
wartość energetyczna: 1617 kJ (385 kcal)
białko: 6,4 g
węglowodany: 82,6 g
tłuszcz : 3,2 g
Korzyści zdrowotne:
Przetwory z ziarna żyta wnoszą do naszego żywienia całe jego dobrodziejstwo; białko, skrobię, sporo błonnika pokarmowego a także minerały, w tym; potas, cynk, fosfor, magnez oraz witaminy z grupy B oraz E. Ponadto- badania dowodzą, że pozwalają na dłużej utrzymać uczucie sytości i wpływają korzystnie na obniżenie miażdżyco rodnej frakcji lipidów we krwi. Produkty żytnie oddziaływają pozytywnie na gospodarkę węglowodanową, stymulując działanie trzustki i powodując niewielki wzrost glukozy we krwi po ich spożyciu, stąd ich zastosowanie w żywieniu osób z cukrzycą. Istnieją także doniesienia dotyczące dobroczynnego wpływu spożycia przetworów żyta na zapobieganie powstawaniu i rozwojowi niektórych chorób nowotworowych.
Dietetyk radzi:
Borykasz się z zaparciami, walczysz z cukrzycą? Płatki żytnie są doskonałym rozwiązaniem. Znaczna zawartość błonnika- zarówno rozpuszczalnego jak i nierozpuszczalnego pomoże uporać Ci się z zaparciami i stabilizować poziom cukru we krwi.
Co wyróżnia Płatki zbożowe żytnie ?
• Nasz produkt jest ekologiczny- zawartość cennych składników w tym witamin i minerałów jest wyższa niż w podobnych produktach do których wykorzystano surowce z upraw konwencjonalnych
Nie zawiera dodatku sztucznych: konserwantów, barwników, aromatów
Produkt rolnictwa ekologicznego.
Jednostka Certyfikująca AGRO BIO TEST, PL-EKO-07