Skład: płatki gryczane ekologiczne*
* z kontrolowanych upraw gryki
Producent: BioHarmonie
Masa netto: 250g
Płatki gryczane stanowią bardzo dobre źródło magnezu, żelaza, siarki, kobaltu, witaminy E i B. Mają cały wachlarz soli mineralnych: żelazo, nikiel, kobalt, wapń, fosfor, miedź, cynk, bor i jod. Lizyna i leucyna zawarte w gryce świetnie wpływają na prace mózgu. Białko zawarte w tych płatkach jest cenniejsze i łatwiej przyswajalne niż białko pozyskane z innych zbóż. Płatki gryczane polecane są w żywieniu dzieci również tych na diecie bezglutnowej.
Wytwarzane są z całych ziaren dlatego zawierają dużo cennych składników odżywczych, m.in. węglowodanów mających pozytywny wpływ na jelita. Można je jeść na zimno i na gorąco. Są wyśmienitym dodatkiem do mleka, jogurtów, deserów, zup i sałatek. Dzień warto zacząć od płatków gryczanych z jogurtem naturalnym i jabłkiem. Do tego szczypta cynamonu. W ramach eksperymentów, przygotowując ciasto na naleśniki, część mąki możesz zastąpić płatkami gryczanymi – tylko, że ciasto musi wtedy dłużej dojrzewać. Naleśniki nabiorą oryginalnego, bardziej zdecydowanego smaku.
Dlaczego warto jeść płatki?
Warto jeść płatki, bo są zdrowe, pełne witamin i składników mineralnych. Dobre na śniadanie, ale mogą być też atrakcyjnym dodatkiem do zupy, drugiego dania lub deseru. Łatwe i szybkie do przygotowania. To produkt mało przetworzony. Zarezerwuj dla nich miejsce w swoim jadłospisie!!!