Ta strona wykorzystuje pliki cookies. Korzystając ze strony, zgadzasz się na ich użycie. OK Polityka Prywatności Zaakceptuj i zamknij X

Owoc kiwano

26-01-2012, 11:13
Aukcja w czasie sprawdzania nie była zakończona.
Cena kup teraz: 7 zł     
Użytkownik latea
numer aukcji: 2078015891
Miejscowość Mirków
Wyświetleń: 7   
Koniec: 31-01-2012 20:51:12
info Niektóre dane mogą być zasłonięte. Żeby je odsłonić przepisz token po prawej stronie. captcha

banner

Owoc kiwano


Kiwano to szczególna odmiana melona. Jest podłużnym ok 15 cm owocem o żółtej skórce pokrytej ostrymi wypustkami.

Stanowisko uprawy powinno być więc ciepłe, wręcz gorące, z dużą ilością światła słonecznego. Pnącze doskonale nadaje się do uprawy w szklarniach, inspektach, tunelach foliowych, jak również w gruncie.Roślina intensywnie rośnie jedynie w temperaturze przekraczającej 20⁰C, w niższych temperaturach wzrost jest znikomy. Rozmnażanie z nasion. Wysiew powinien nastąpić na początku maja do doniczek (najlepiej do tego celu nadają się doniczki torfowe), do gleby torfowej. Nasiona dość wolno kiełkują, ale następnie w odpowiedniej temperaturze raczej szybko rosną. Po 4-6 tygodniach nasze sadzonki powinny mieć już 3 do 5 liści i wówczas wysadzamy je na docelowe miejsce uprawy.

Roślina potrzebuje dużych ilości wody. Podlewanie szczególnie ważne jest w okresie kwitnięcia i zawiązywania się owoców. Brak dostatecznej wilgotności może spowodować opadanie kwiatów i ograniczone zawiązywanie się owoców.

Pierwsze zbiory następują po ok. 2-3 tygodniach od przekwitnięcia kwiatów i trwają nieprzerwalnie, aż do pierwszych przymrozków. Najsmaczniejsze są owoce młode, spożywane tuż po zbiorze. Kiwano dostarcza niewiele kalorii (22 kcal/100 g), ale za to dużo witamin takich jak:

Witamina C - 11 mg (18 % zalecanego dzienngo spożycia)
Potas - 257 mg (7 % zalecanego dzienngo spożycia)
Cynk - 1 mg (7 % zalecanego dzienngo spożycia)
Witamina A - 307 mg (6 % zalecanego dzienngo spożycia)


Owoce kiwano zbierane są, zanim jeszcze dojrzeją, kiedy skórka jest zielona. Można je przechowywać przez okres 6 miesięcy. Dopiero po kilku miesiącach nadają się do jedzenia. Kiwano je się na surowo, jako dodatek do słodkich i soczystych sałatek, jako dodatek do sosów, deserów, ryb oraz mięs. Można je zamrażać lub suszyć, ale nie powinniśmy przechowywać ich w lodówce.


Owoce oferowane na aukcji pochodza z wrześniowych zbiorów. Są w pełni dojrzałe. Nadają się do spożycia lub na nasiona. Można przechowywać jeszcze 2 miesiące.


Waga: 350-450g

informacje
kiwano