Zielony
owies /
Herba Avenae
Ziele i słoma owsiana zawierają węglowodany, saponinę oraz sole
mineralne obfitujące w krzemionkę, w tym również rozpuszczalną w wodzie.
Surowiec ten jest słabo dotąd zbadany. Ziarna i płatki owsiane
zawierają jako najważniejszy składnik skrobię o ziarnach złożonych z
drobnych ziarenek, łatwo strawną po ugotowaniu. Jest nieco białka,
ponadto witaminy, zwłaszcza E w kiełkach, a także sole mineralne, bogate
w związki wapnia. Mąka owsiana składa się głównie ze skrobi.
W medycynie ludowej wodne wyciągi z ziela owsa maja zastosowanie wykrztuśne, a także przeciwbólowe w
schorzeniach reumatycznych, kamicy moczowej i chorobach nerek.
W lecznictwie ludowym płatki owsiane i kleik z płatków, spożywane
codziennie, uważane są za środek zwiększający popęd płciowy i
odmładzający, zapobiegający przedwczesnemu starzeniu się organizmu.
Płatki i mąka owsiana zarobione z wodą służą do okładów odmiękczających na ropnie i czyraki.
Opakowanie 100 gramów.
Więcej informacji:
http://www.zdrowiludzie.pl/ziola,o,owies,zwyczajny.html