Ta strona wykorzystuje pliki cookies. Korzystając ze strony, zgadzasz się na ich użycie. OK Polityka Prywatności Zaakceptuj i zamknij X

OTRĘBY RYŻOWE Z ZARODKAMI ryż brązowy 250g

11-06-2015, 19:23
Aukcja w czasie sprawdzania była zakończona.
Cena kup teraz: 6.80 zł      Aktualna cena: 6.80 zł     
Użytkownik sklep-ekomed
numer aukcji: 5401336323
Miejscowość aleksandrów łódzki
Kupiono sztuk: 2    Wyświetleń: 31   
Koniec: 11-06-2015 18:52:41
info Niektóre dane mogą być zasłonięte. Żeby je odsłonić przepisz token po prawej stronie. captcha

Klika słów Nasze aukcje Dodaj do ulubionych Nasze komentarze Zadaj pytanie Profil Facebook Kontakt

 

 

 

 

 OTRĘBY RYŻOWE Z ZARODKAMI

RYŻ BRĄZOWY

250g



Otręby ryżowe z zarodkami to doskonale zbilansowane źródło błonnika pokarmowego, węglowodanów przyswajalnych, hypoalergicznych białek

ryżowych, jedno- i wielonienasyconych tłuszczów, antyoksydantów, fitosteroli, witamin, związków mineralnych, steroli itp. 


 

Już od niemal 50 lat jest wiadomo, że stanole i sterole roślinne, zwane również fitosterolami i fitostanolami, obniżają stężenie cholesterolu 

w surowicy krwi poprzez częściowe hamowanie wchłaniania cholesterolu w jelitach. Obecnie substancje te są obecne w szeregu produktach 

spożywczych i dostępne dla wszystkich, którzy pragną obniżyć stężenie cholesterolu. Sterole i stanole roślinne mają budowę chemiczną zbliżoną 

do cholesterolu. Sterole w małych ilościach są w sposób naturalny zawarte w wielu owocach, warzywach ,orzechach, ziarnach, olejach roślinnych

oraz innych produktach pochodzenia roślinnego. Są one podstawowym składnikiem ścian komórek roślinnych. Stanole można znaleźć w śladowych 

ilościach w podobnych produktach, ale przede wszystkim są one wytwarzane w procesie uwodornienia roślinnych steroli. Osoby stosujące sposób 

żywienia typowy dla wysokorozwiniętych państw Zachodnich dostarczają w diecie średnio 20 – 50 mg /d stanoli i 150 – 400 mg steroli. 

W tych niskich dawkach wpływ steroli i stanoli na wchłanianie cholesterolu nie jest znaczący.

 

 

Korzyści stosowania steroli i stanoli

W wielu badaniach udokumentowano ścisły związek pomiędzy podwyższonym stężeniem cholesterolu w surowicy krwi (przede wszystkim cholesterolu 

LDL czyli „złego” cholesterolu) a zwiększonym ryzykiem choroby niedokrwiennej serca. Ryzyko wystąpienia choroby wieńcowej można zmniejszyć stosując

prozdrowotny, zbilansowany sposób żywienia, polegający na niskim spożyciu tłuszczów nasyconych z odpowiednią ilością nienasyconych kwasów tłuszczowych 

omega-3 i omega-6 oraz wysokim spożyciem warzyw i owoców, przy jednoczesnym aktywnym trybie życia. Na podstawie wyników wielu badań klinicznych 

udowodniono, że sterole i stanole roślinne obniżają stężenie osoczowe cholesterolu całkowitego oraz cholesterolu LDL poprzez częściowe  hamowanie absorpcji jelitowej 

cholesterolu. Udowodniono również, że wpływ stanoli i steroli dodaje się do efektu osiąganego przez stosowanie innych strategii, np. ograniczenie zawartości tłuszczów 

w diecie lub stosowanie leków obniżających stężenie cholesterolu, takich jak statyny. Wiadomo, że obniżenie stężenia cholesterolu występuje przy zastosowaniu dawki 

1 – 3 g steroli lub stanoli dziennie i nie osiąga się lepszych efektów przy zastosowaniu dawki powyżej 3 g/dobę. Spożywanie 2 g steroli lub stanoli roślinnych średnio obniża 

stężenie cholesterolu LDL o 10%. Zastosowanie 2 g steroli lub stanoli roślinnych wraz z postulowanymi prozdrowotnymi modyfikacjami sposobu żywienia może skutkować 

obniżeniem stężenia cholesterolu LDL o 15%. Warto wspomnieć w tym miejscu, że ocenia się, iż obniżenie stężenia cholesterolu LDL o 10% zmniejsza ryzyko wystąpienia 

choroby niedokrwiennej serca o 20% Produkt jest bogaty w przeciwutleniacze, które chronią przed szkodliwym działaniem wolnych rodników.

Należy też wspomnieć, że zarodki ryżowe są również naturalnym źródłem GABA (kwasu amino-masłowego), 

aminokwasu odgrywającego rolę przy spełnianiu funkcji życiowych, takich jak:

- ważny neuroprzekaźnik

- redukcja ciśnienia krwi

- polepszają funkcję mózgu i pamięć

- aktywują funkcje nerek i wątroby

 

 

Otręby ryżowe są produktem bezglutenowym, nie wywołują alergii.

Nasz produkt łączy korzyści zdrowotne ze słodkim i orzechowym smakiem, może być zastosowany w wielu produktach spożywczych, takich jak: 

batony odżywcze, wyroby mięsne, płatki śniadaniowe, przekąski. 

Jest również doskonałym dodatkiem do jogurtów, zup, sałatek, wypieków (ciastka, chleb), posypywania kanapek, itp.

 

 

Praktyczne stojące opakowanie z zamknięciem ułatwia przechowywanie po otwarciu.

 

 

Skład:  100% Otręby Ryżowe z zarodkami (ryż brązowy)