Otrębami nazywamy otoczkę zbóż, pozostałą po przemieleniu ziarna na mąkę. Można je uzyskać z wielu gatunków zbóż. Są elementem żywienia obfitującym w witaminy z grupy B, witaminę E a także minerały; magnez, cynk, fosfor i wapń a także błonnik pokarmowy. Z uwagi na wysoką zawartość tego ostatniego, coraz częściej sięgamy po otręby, które są jednym z najlepszych, najzasobniejszych, naturalnych źródeł tego niezbędnego w diecie składnika.
Błonnik pokarmowy jest niezastąpiony w zapobieganiu i zwalczaniu chronicznych zaparć. Na jego wystarczającą podaż powinny zwrócić uwagę osoby cierpiące na nadmiar cholesterolu czy tri glicerydów we krwi a także cukrzycy. Jest także niezastąpiony w trakcie walki ze zbędnymi kilogramami- pęczniejąc wypełnia żołądek, dając uczucie sytości a ponadto pomaga pozbyć się z organizmu substancji toksycznych uwalniających się ze spalanej tkanki tłuszczowej. Dodatkowo błonnik wykazuje działanie ochronne na przewód pokarmowy- jego należyte spożycie zmniejsza ryzyko zachorowania na niektóre nowotwory.
Bardzo istotna jest jakość uprawy zboża, z którego pozyskuje się otręby. Przy nieodpowiednim prowadzeniu otręby mogą zawierać duże ilości substancji toksycznych, dlatego warto sięgać po te, pochodzące z upraw ekologicznych.
Dietetyk radzi: Mimo wielu korzystnych oddziaływań na nasze zdrowie, błonnik pokarmowy nie powinien być podawany w nadmiarze. Zbyt wysoka jego podaż w diecie może doprowadzić do powstawania biegunek oraz zmniejszenia przyswajalności niektórych składników mineralnych.Otręby pszenne uzyskuje się przy przemiale ziarna na kaszę. Obfitują w foliany, witaminy z grupy B, potas, fosfor, magnez, wapń i cynk oraz żelazo. Dostarczają nam także sporo białka i oczywiście błonnika pokarmowego.
Zastosowanie: Mogą być dodawane do gulaszów, zup, potrawek, panierki. Stanowią doskonały element dań mlecznych, mogą być podawane z sałatkami warzywnymi i owocowymi. Są świetnym dodatkiem ciasta chlebowego, ciast i ciasteczek. Nadają się do zagęszczania zup i sosów.
Produkt jest ekologiczny- zawartość cennych składników w tym witamin i minerałów jest wyższa niż w podobnych produktach do których wykorzystano surowce z upraw konwencjonalnych
Nie zawiera dodatku sztucznych: konserwantów, barwników, aromatów.
Wartość odżywcza w 100 g produktu:
Wartość energetyczna 775kJ/ 185 kcal
Białko 16 g
Węglowodany 19,5 g
Tłuszcz 5,1 g
Błonnik 42,4 g