Ostropest plamisty jest ważną rośliną przemysłową
uprawianą w wielu krajach, m. in. również w Polsce.
Uprawiany jest ze względu na owoce zawierające bioflawonoidy,
z których najbardziej czynną jest sylimaryna.
Zawartość sylimaryny w owocach ostropestu waha się w granicach 1,5-3%.
Sylimaryna stanowi mieszaninę flawonolignianów,
wśród których najważniejszym z flawonoidów jest sylibina.
Ostropest już w czasach Cesarstwa Rzymskiego stosowano
do zwiększenia przepływu żółci, a także do ochrony
przed skutkami nadmiernego spożywania alkoholu.
Mieszanina flawonolignianów czyli sylimaryna chroni przed
wirusowym zapaleniem wątroby, przed czynnikami uszkadzającymi jej komórki
np. alkohol, metale ciężkie, pomaga również w ich regeneracji.
( Lipkowski, Szczucińska , Baranowska i in. Instytut Centrum Medycyny Doświadczalnej i Klinicznej PAN w Warszawie 2002).
Jest silnym antyutleniaczem, (silniejszym od witaminy E) chroniąc
przed utratą glutiationu, najważniejszego antyutleniacza
wewnątrzkomórkowego jaki wytwarza organizm.
Sylimaryna działa również jako antidotum w przypadku
zatrucia muchomorem sromotnikowym jeżeli zostanie podana
w 10 minut po zatruciu !!!
Owoce ostropestu zawierają również około 18% oleju
zawartego w łusce i bielmie.
Olej z ostropestu plamistego posiada skład kwasów tłuszczowych zbliżony
do olejów jadalnych, a skład fitosteroli jest najbliższy składowi oleju sojowego.
Zawiera on ponadto pewne ilości flawonoidów, a zwłaszcza sylimaryny
czym podwyższa stabilność oksydatywną oleju.
Dlatego olej z ostropestu sam lub w mieszaninach z innymi olejami
może być stosowany jako olej prozdrowotny.
Również z uwagi na te cechy olej ten może być również wykorzystywany
jako olej biologicznie czynny w kosmetyce.
Olej ten można stosować zarówno wewnętrznie jak i zewnętrznie.
Olej z ostropestu działa żółciotwórczo i żółciopędnie,
zapobiega tworzeniu się kamieni żółciowych, wspomaga pracę wątroby.
Polecany do spożycia w diecie przy chorobach wątroby:
wirusowe zapalenie wątroby, zmiany wątrobowe przy chorobie
alkoholowej, uzależnieniach.
Wspomaga działanie odtruwające i ochraniające wątrobę
przed działaniem toksyn, zmniejsza uszkodzenia wątroby,
wspomaga rekonwalescencję, przyśpieszając usuwanie
substancji toksycznych odkładających się w organizmie.
Polecany przy migrenowych bólach głowy.
Przyczynia się do powstrzymywania krwawień,
np. z żylaków odbytu, nosa, jelita grubego.
Reguluje wypróżnienia (w większych dawkach wykazuje
działanie rozwalniające), wykazuje działanie przeciw zapalne,
obniża poziom „złego" cholesterolu we krwi, zapobiega miażdżycy,
znajduje zastosowanie w leczeniu trądziku i łuszczycy,
hamuje podziały komórek nowotworowych.
Zastosowanie profilaktyczne:
3 razy dziennie po 1 łyżeczce na około 30 min przed posiłkiem lub jako
dodatek do potraw zimnych np.: do sałatek, jajek.
Stosowany zewnętrznie:
przyspiesza gojenie się ran, owrzodzeń, odleżyn.
Zalecany przy egzemie, łuszczycy i pękającej skórze.
OLEJ OLEJOWI NIERÓWNY ...
Otóż każdy olej zimno tłoczony dziewiczy posiada
charakterystyczny smak i zapach rośliny z nasion,
której został wytłoczony. Oczywiście do olei tych nie mogą być
dodawane żadne antyutleniacze zapobiegające oksydacji oleju,
ani też wzbogacane sztucznymi witaminami A,E.
Przestrzegamy także przed olejami w opakowaniach PET
gdyż z badania wynika że śladowe zawartości plastiku
przechodzą do oleju już po upływie 2 tygodni.
Polecamy zakupywanie olejów zimno tłoczonych dziewiczych
takich jak olej lniany, olej z lnianki, ogórecznikowy,
z pestek dyni i pozostałych (ubogie w naturalną witaminę E )
wyłącznie w butelkach szklanych z ciemnego szkła.
Niektóre oleje zimno tłoczone mogą być konfekcjonowane
w butelkach ze szkła jasnego, ale są to oleje bogate
w w naturalną witaminę E np.: olej słonecznikowy 550 mg/kg
naturalnej witaminy E, olej rzepakowy 250 mg/kg,
czy olej kukurydziany i sojowy.
Pamiętajmy jednak zawsze, że oleje zimno tłoczone dziewicze
nawet te bogate w naturalną witaminę E,
przechowujmy w miejscach chłodnych, ciemnych i suchych.