- hamuje rozwój grzybów Candida albicans,
- wspomaga pożyteczne szczepy bakterii,
- działa przeciwzapalnie – kwas rozmarynowy hamuje aktywność enzymów COX – 2 (cyklooksygenaza-2),
- wykazuje właściwości przeciwpasożytnicze na lamblie ( Giardia lamblia ) oraz Trypanosoma cruzi,
- działa antybakteryjnie – Escherichia coli, Klebsiella pneumoniae, salmonella enterica, Staphylococus aureus, Helicobacter pylori;
- wykazuje silne właściwości antyoksydacyjne - chroni komórki przed szkodliwym atakiem wolnych rodników tlenowych – jest silniejszym antyoksydantem niż cytrusy i borówka amerykańska;
- zwiększa wchłanianie żelaza,
- z uwagi na zawartość flawonoidów działa rozkurczająco na mięśnie gładkie oskrzeli, jelit, dróg żółciowych i moczowodów oraz na macicę w okresie krwawień miesięcznych,
- usprawnia procesy trawienia i przyswajania pokarmów,
- wzmacnia system nerwowy, uspokaja,
- działa moczopędnie i żółciopędnie,
- usprawnia czynność gruczołów potowych oraz nerek, łagodnie zwiększając wydalanie moczu,
- pobudza apetyt, działa wiatropędnie oraz wiąże szkodliwe produkty przemiany materii.