Olej arganowy spozywczy 100ml
OLEJ ARGANOWY NATURALNY, PRODUKT BIOLOGICZNY, 100% OLEJU ARGANOWEGO, POSIADA CERTYFIKAT ECOCERT.
OLEJ ARGANOWY SPOŻYWCZY PACHNIE ORZESZKAMI! (w przeciwieństwie do oleju arganowego kosmetycznego, który jest bezzapachowy – lekko kwaskowy zapach).
Olej arganowy nazywany jest kulinarnym Złotem Maroko.
Powstaje ON z nasion drzew arganowych, które występują wyłącznie w południowo-zachodniej części Maroka. Warunkiem prawidłowej uprawy drzew arganowych jest nieskazitelnie czyste środowisko. Rejon, w którym występuję te drzewa został w 1998 roku wpisany na listę rezerwatów biosferycznych UNESCO. Olej arganowy wytwarza się w kilku etapach: Po zebraniu owoców następuje prażenie i mielenie ich ziaren w małych prasach. W wyniku tego powstaje oleista pasta, z której ręcznie wyciskany jest olej arganowy. Na koniec poddawany jest on wielokrotnej filtracji.
MA SZEROKIE ZASTSOWANIE W KUCHNI
Dzięki swojemu orzechowemu smakowi i aromatowi pasuje do letnich sałatek na bazie pomidorów, cukinii i ogórka. Jest on także używany jako idealny dodatek do dziczyzny. Niektórzy uwielbiają go dodawać do greckiego Tzatziki lub śniadaniowej pasty z sera koziego, orzechów i szałwii. smakuje także wyśmienicie z białym pieczywem (bagietka maczana w oleju to śniadaniowy rarytas) Olej nie powinien być smażony by nie utracić swoich cennych właściwości.
OLEJ ARGANOWY JEST BARDZO DOBRYM „LEKARSTWEM”, gdyż może.
-obniżać poziom cholesterolu i cukru we krwi -zapobiegać miażdżycy i zawałom -poprawiać krążenie -wzmacniać ścianki naczyń krwionośnych, chroni czerwone krwinki przed rozpadem -działać przeciwzapalnie -podnosić odporność na zakażenia, działa immunostymulująco -działać przeciwzapalnie -chronić tkankę łączną -pobudzać komórki mózgu i wątroby do prawidłowego działania -łagodzić bóle stawów -chronić komórki przed utleniaczami -dostarczać komórkom składników odżywczych -ograniczać ryzyko zachorowania na różne choroby: Parkinson, Alzhaimer, chroby nowotworowe. Leczniczo MOŻE BYĆ spożywany trzy razy dziennie ( po łyżeczce)
Olej arganowy ma niezwykle silne właściwości antyoxydujące, dlatego stosowany jako lek zmniejsza ryzyko zachorowania na raka.
Składa się w 80% z jedno i wieloninasyconych kwasów tłuszczowych, zawiera ok. 45% kwasu oleinowego i ok.35% kwasu linolowego, posiada dwa razy więcej witaminy E niż oliwa z oliwek.
Olej arganowy zawiera również kwas linolowy (35 %), czyli witaminę F. Witamina F działa przeciwzapalnie, immunostymulująco (podnosi odporność na zakażenia), obniża stężenie cholesterolu i cukru we krwi, zapobiega miażdżycy i zawałom.
Olej arganowy zawiera w swoim składzie także wysoki poziom steroli roślinnych, które działaja naprawczo i regenerująco oraz korzystnie wpływają na obniżanie cholesterolu we krwi, co zostało potwierdzone naukowo.
Sposób otrzymywania: Z pierwszego tłoczenia na zimno Element tłoczony: Owoc arganowca posortowany i wyselekcjonowany Jakość: Jakość: 100% czysty i naturalny, nieskazitelny, pierwsze tłoczenie na zimno, bez żadnej obróbki chemicznej Kraj pochodzenia: Maroko Uprawa: Uprawa biologiczna, certyfikowana przez Ecocert ( międzynarodowy certyfikat jakości produktów BIO)
Warunki przechowywania: Olej roślinny ustabilizowany. Do przechowywania w miejscu suchym, z dala od światła i ciepła. Temperatura maksymalna ok. 18 stopni.
Do każdego zamówionego produktu dokładamy gratisy, żebyś był bardziej zadowolony z zakupów w ROSEHIP
|