pozyskiwany jest z drzewa Argania Spinosa, popularnie zwanego Drzewem Życia. Ojczyzną olejku jest gorące Maroko.
Olejek spożywczy w przeciwieństwie do kosmetycznego wyróżnia przyjemny orzechowy zapach, ciemny kolor i wyrazisty smak.
Polecany koneserom dobrego smaku i ceniącym własne zdrowie.
SKŁAD:
Jedno i wielonienasycone kwasy tłuszczowe, kwas oleinowy, kwasu linolowy (wit. F), posiada dwa razy więcej witaminy E niż oliwa z oliwek. Olej wykazuje wysoką zawartość steroli roślinnych.
DZIAŁANIE:
zapobiega miażdżycy i zawałom serca, obniża poziom cholesterolu i cukru we krwi, poprawia krążenie i dotlenienie organizmu, wzmacnia ścianki naczyń krwionośnych, chroni czerwone krwinki przed rozpadem, działa przeciwzapalnie, podnosi odporność, działa immunostymulująco i przeciwzapalnie, posiada duże zdolności antyoksydacyjne – zmniejsza ryzyko zachorowania na raka.
ZASTOSOWANIE:
Olej arganowy spożywczy ma zastosowanie w kuchni jako dodatek do sałatek, sosów, potraw z ryb i mięs. Zaleca się spożywać olej na zimno, nie używać do smażenia, lepiej dodać na koniec gotowania lub smażenia, przed podaniem dania, aby nie stracił swoich zdrowotnych właściwości.Znakomicie smakuje w połączeniu z białym pieczywem.
DAWKOWANIE:
Leczniczo należy przyjmować 1 łyżeczkę 3 x dziennie.
OPAKOWANIE 100ml