OBLICZENIA BIOCHEMICZNE
Alojzy Zgirski
Roman Gondko
Wydawnictwo: PWN, 1975
Oprawa: miękka
Stron: 404
Stan: bardzo dobry, nieaktualne pieczątki
SPIS TREŚCI
Przedmowa
1. ANALIZA WYNIKÓW LICZBOWYCH - OBLICZENIA STATYSTYCZNE
1.1. Wartości średnie
1.1.1. Średnia arytmetyczna
1.1.2. Mediana (wartość środkowa)
1.1.3. Modalna (dominanta)
1.1.4. Średnia geometryczna
1.1.5* Średnia harmoniczna
1.2. Wskaźniki rozproszenia
1.2.1. Rozstęp
1.2.2. Wariancja i odchylenie standardowe
1.2.3. Odchylenie standardowe średniej arytmetycznej .... 1.2.4-. Współczynnik zmienności - wskaźnik Pearsona ....
2.3.5. Odrzucenie wyników niepewnych. Test Q Dixona . . .
5.3. Wiarygodność wyników pomiarowych
5.4. Wnioskowanie statystyczne
1.4.1. Ocena istotności (nieprzypadkowości) różnic dwóch
wartości średnich. Test t Studenta
1.4.2 Porównanie jednorodności wariancji dwóch szeregów
statystycznych. Test F Fishera-Snedecora
1.4.3. Przedział ufności
5.5. Współzależność zmiennych
5.5.1. Korelacja. Istotność w korelacji liniowej
5.5.2. Regresja liniowa. Obliczanie i wyznaczanie prostej regresji metodą najmniejszych kwadratów
5.6. Dokładność i powtarzalność metody
Zadania
2. ROZTWORY
2.1. Sporządzanie roztworów
2.1.1. Sporządzanie roztworów z naważek substancji stałej
2.1.2. Rozcieńczanie roztworów
2.1.3. Sporządzanie roztworów z roztworów stężonych kwasów
2.2. Obliczanie stężeń
2.2.1. Wzajemne przeliczanie stężeń
2.2.2. Przeliczanie stężenia % na normalne lub molowe . .
2.2.3. Przeliczanie stężenia normalnego lub molowego na stężenie procentowe
2.2.4. Przykłady innych obliczeń
Zadania
3. MOCNE I SŁABE ELEKTROLITY
3.1. Stopień, stała dysocjacji i pH
3.2. Siła jonowa
3.3. Hydroliza spli
Zadania
4. RÓWNOWAGA KWASOWO-ZASADOWA
4.1. Roztwory buforowe
4.1.1. pH roztworów buforowych
4.1.2. Sporządzanie roztworów buforowych . . .
4.2. Krzywe miareczkowania
4.2.1. Zobojętnianie
4.2.2. Miareczkowanie mocnego kwasu ntocną zasadą lub odwrotnie -
4.2.3. Miareczkowanie słabego kwasu mocną zasadą lub odwrotnie
4.2.4. Miareczkowanie wielozasadowych słabych kwasów mocną zasadą
4.3. Właściwości buforowe aminokwasów
4.3.1. Właściwości amfoteryczne aminokwasów .
4.3.2. Bufory aminokwasowe
Zadania
5. CIŚNIENIE OSMOTYCZNE ^
5.1. Ciśnienie osmotyczne roztworów właściwych
5.1.1. Ciśnienie osmotyczne nieelektrolitów
5.1.2. Ciśnienie osmotyczne elektrolitów
5.2. Praca osmotyczna
Zadania
6. WŁAŚCIWOŚCI MEMBRANY . • •
6.1. Efekt Donnana
6.2. Zjawisko Donnana a ciśnienie osmotyczne
6.3. Hydroliza membranowa
Zadania
7. OKREŚLANIE MASY CZĄSTECZKOWE] BIOPOLIMEROW
7.1. Zastosowanie metod chemicznych do określania minimalnej masy cząsteczkowej
7.2. Zastosowanie metod fizykochemicznych w określaniu masy cząsteczkowej biopolimerów
7.2.1. Ciśnienie osmotyczne
7.2.2. Szybkość sedymentacji
7.2.3. Dyfuzja
7.2.4. Lepkość
7.3. Inne metody określania masy cząsteczkowej
7.3.1. Metoda filtracji żelowej
7.3.2. Metoda chromatografii cienkowarstwowej i elektroforezy
7.3.3. Oznaczanie masy cząsteczkowej za pomocą mikroskopu elektronowego
Zadania
8. RÓWNOWAGA I KINETYKA CHEMICZNA
8.1. Szybkość, rząd i cząsteczkowość reakcji
8.2. Stała równowagi chemicznej
Zadania
9. BIOENERGETYKA
9.1. Entropia i entalpia
Energia swobodna . . .
92. Stężenia w równowadze
Zadania
10. REAKCJE OKSYDACYJNO-REDUKCYJNE (RED-OKS)
10.1. Potencjał oksydacyjno-redukcyjny
10.1.1. Elektrody metalowe
10.1.2. Elektrody oksydacyjno-redukcyjne
10.1.3. Biologiczny potencjał normalny (standardowy) . .
10.2. Kierunek i równowaga reakcji oksydacyjno-redukcyjnej .
10.3. Miareczkowanie potencjometryczne
Zadania
11. KINETYKA REAKCJI ENZYMATYCZNYCH
11.1. Reakcje charakteryzujące się wykresem hiperbolicznym .
11.1.1. Stała Michaelisa, szybkość początkowa i maksymalna reakcji —
11.1.2. Stała szybkości reakcji oraz zmiany stężeń sub- stratu i produktu w czasie jej trwania
11.2. Reakcje charakteryzujące się wykresem sigmoidalnym . .
11.3. Inhibitory kompetycyjne
11.4. Inhibitory nie kompetycyjne
11.5. Wykreślanie danych kinetyki enzymatycznej
11.5.1. Metoda Michaelisa-Menten
11.5.2. Metoda Lineweavera-Burka
11.5.3. Metoda Woolfa
11.5.4. Metoda Hofstee' a
11.5.5. Określenie typu inhibicji
11.6. Energia aktywacji
11.7. Jednostki enzymatyczne
11.7.1. Przeliczanie jednostek aktywności enzymatycznej na jednostki międzynarodowe
11.7.2. Aktywność molekularna
11.7.3. Aktywność właściwa
11.7.4. Współczynnik oczyszczania enzymów
Zadania
12. ABSORPCJOMETRIA
12.1. Stężenie a absorpcja światła
12.2. Współczynniki absorpcji
12.3. Obliczanie stężeń z odczytanej absorpcji
12.3.1. Sposoby obliczania stężeń przy wywoływaniu zabarwienia dla jednakowych objętości próby badanej i wzorca
12.3.2. Sposoby obliczania stężeń przy wywoływaniu zabarwienia dla niejednakowych objętości próby badanej i wzorca
12.3.3. Obliczanie stężenia z odczytanej absorpcji a stosowanie się roztworów do prawa Lamberta-Beera
- 12.3.4. Obliczanie stężenia z molowego współczynnika
absorpcji ( £ )
3.3.5. Oznaczanie zawartości pierwiastków w materiale biologicznym (suchej masie)
Obliczanie stężenia dwóch absorbujących związków w roztworze
12.41. Obliczanie stężenia dwóch związków, gdy jeden
z nich przy określonej długości fali nie wykazuje absorpcji
12.42. Obliczanie stężenia dwóch związków, wykazujących różną absorpcję przy różnych długościach fali Q) '
124. Obliczanie stężeń substancji biorących udział w reakcjach
sprzężonych
Zadania '• •
13. ANALIZA MANOMETRYCZNA
13.1. Wyznaczanie stałej respirometru Warburga
13.1.1. Obliczanie stałej k dla określonych warunków . .
13.1.2. Przeliczanie wartości k dla różnej objętości roztworu
13.1.3. Przeliczanie wartości k dla różnych gazów . . .
13.1.4. Obliczanie stałej k dla różnej objętości cieczy, gazu i temperatury z wartości k dla pustego naczyńka *.
13.2. Oznaczanie ilości tlenu bezpośrednią metodą Warburga .
13.3. Oznaczanie współczynnika oddechowego RQ
Zadania
14. IZOTOPY
14.1. Stała, czas połówkowy rozpadu promieniotwórczego i specyficzna aktywność
14.2. Oznaczanie stężeń związków metodą rozcieńczeń izotopowych
Zadania
15. UZUPEŁNIENIE
16. ODPOWIEDZI