Ta strona wykorzystuje pliki cookies. Korzystając ze strony, zgadzasz się na ich użycie. OK Polityka Prywatności Zaakceptuj i zamknij X

NORMY ŻYWIENIA CZŁOWIEKA - JAROSZ - KURIER

28-01-2012, 2:05
Aukcja w czasie sprawdzania była zakończona.
Cena kup teraz: 86 zł     
Użytkownik KsiazkiMedyczne
numer aukcji: 2022942355
Miejscowość Chorzów
Wyświetleń: 24   
Koniec: 26-01-2012 20:14:37

Dodatkowe informacje:
Stan: Nowy
Okładka: miękka
Język: polski
info Niektóre dane mogą być zasłonięte. Żeby je odsłonić przepisz token po prawej stronie. captcha

 KSIĄŻKI MEDYCZNE
   Książki medyczne mogą być tańsze ;)

Wszystkie aukcje | Komentarze | Strona "O mnie" | Wyślij wiadomość | Dodaj do ulubionych
HIT!  NORMY ŻYWIENIA CZŁOWIEKA - JAROSZ - KURIER
 Kontakt


ksiazki-medyczne
ul. Zielona 24
41-500 Chorzów

tel. 793 [zasłonięte] 455

e-mail

 

 Wysyłka


Wszystkie zakupione towary wysyłamy kurierem do 2 dni roboczych od zaksięgowania pieniędzy na naszym rachunku.


Koszt dostawy jest stały i niezależny od ilości zakupionych pozycji i wynosi:

  • 14 zł przy przedpłacie.
  • 24 zł przy płatności przy odbiorze.
 Sposoby Płatności

 

  • Płacę z Allegro
  • Płatność gotówką przy odbiorze towaru w magazynie
  • Płatność przy odbiorze towaru od kuriera
  • Przelew na konto:
    Alior Bank
    65 2490 [zasłonięte] 0[zasłonięte]0050000 [zasłonięte] 124115
 Gwarancja


Sprzedawane przez nas książki są nowe, w większości ofoliowane. W przypadku błędów drukarskich (np. brak stron, strony źle zszyte) wadliwe książki wymieniamy na nowe bez dodatkowych opłat. W przypadku gdy pozycje nie są już dostępne zwracamy pieniądze.

Gwarantujemy możliwość zwrotu zakupionego towaru do 10 dni od chwili zakupu.

 Regulamin

  1. Przed zakupem upewnij się, że podane w Twoim profilu allegro numery telefonu i adresy e-mail są poprawne !! Poprawny numer telefonu kontaktowego znacząco ułatwia pracę kurierowi i powoduje, że książki są szybciej u Nabywcy.
  2. Adres dostawy i dane do faktury prosimy podawać tylko i wyłącznie przy pomocy formularza ze strefy Sello. Żadna inna forma zmiany danych nie będzie respektowana z uwagi na fakt w pełni zautomatyzowanej wysyłki. Link do strony otrzymają Państwo do 1 godziny od chwili zakupu książki. Tylko formularz strefy Sello gwarantuje, że na 100% dostaną Państwo książkę pod podany przez Państwa adres wraz z ewentualną fakturą. Niezmienienie danych w w/w formularzu jest równoznaczne z wysyłką towaru na Państwa adres z allegro.
  3. Przy kontaktach z nami prosimy o posługiwanie się swoim NICKIEM (loginem) z Allegro ułatwi to nam odpowiedź na Państwa pytania.
    Na e-maile staramy się odpowiadać do 24 godzin.
  4. Jeśli po wpłaceniu pieniędzy nie otrzymasz od nas do 2 dni roboczych wiadomości o zaksięgowaniu Twojej wpłaty daj nam znać przy pomocy e-maila.
    Jeśli nie otrzymasz książki do 3 dni roboczych od otrzymania wiadomości o wysłaniu książki daj nam znać przy pomocy e-maila. Postaramy się namierzyć Twoją przesyłkę.
  5. Komentarz jako pierwszy wystawia Kupujący. Jest to dla nas znak, że książki dotarły.
  6. Na wpłatę czekamy do 10 dni. Po tym terminie ubiegamy się o zwrot prowizji i wystawiamy negatywny komentarz.

 

85,99 zł

 

Normy żywienia człowieka
Podstawy prewencji otyłości i chorób niezakaźnych
Redaktor naukowy: Mirosław Andrzej Jarosz, Barbara Bułhak-Jachymczyk
Dziedzina: Endokrynologia i diabetologia, Żywienie
Wydawnictwo: Wydawnictwo Lekarskie PZWL
Stron: 464
ISBN: 978[zasłonięte][zasłonięte]00342
Rok wydania: 2008
Wydanie: 1
Oprawa: Broszurowa szyta
Format: B5

Książka jest dziełem obejmującym najbardziej aktualne normy żywienia dla ludności Polski. Jest wynikiem badań i analiz zespołu pracowników Instytutu Żywności i Żywienia, popartych najnowszymi doświadczeniami i osiągnięciami uczonych z całego świata.
Książka składa się z dwóch części. Część pierwsza jest w całości poświęcona podstawowym składnikom pokarmowym oraz witaminom, składnikom mineralnym oraz wodzie i elektrolitom. W części drugiej autorzy odnoszą się do następujących zagadnień: zastosowanie norm w ocenie spożycia na poziomie indywidualnym i grupowym, normy żywienia w planowaniu spożycia żywności, normy na energię, rola żywienia i aktywności fizycznej w zapobieganiu nadwadze oraz chorobom przewlekłym, suplementy diety, żywność genetycznie zmodyfikowana.

Spis treści

1. Wprowadzenie 
1.1. Rys historyczny rozwoju norm żywienia 
1.2. Współczesne metody opracowywania norm 
1.3. Rodzaje norm żywienia 
1.4. Podstawowe założenia nowych, zaktualizowanych norm żywienia dla ludności Polski 
Piśmiennictwo 
2. Energia 
2.1. Wiadomości podstawowe 
2.2. Metody stosowane do oceny zapotrzebowania człowieka na energii
2.3. Metody ustalania norm na energii
2.4. Normy na energii dla ludności Polski 
Piśmiennictwo 
3. Białko 
3.1. Wiadomości podstawowe 
3.2. Ocena zapotrzebowania na azot białkowy 
3.3. Ocena zapotrzebowania na aminokwasy egzogenne 
3.4. Metody ustalania norm na białko
3.5. Normy na białko dla ludności Polski 
Piśmiennictwo 
4. Tłuszcze 
4.1. Wprowadzenie 
4.2. Budowa, występowanie oraz funkcje metaboliczne głównych składników tłuszczów pokarmowych 
4.3. Normy spożycia tłuszczu 
Piśmiennictwo 
5. Cholesterol 
5.1. Wprowadzenie 
5.2. Metabolizm cholesterolu 
5.3. Źródła pokarmowe cholesterolu 
5.4. Rola cholesterolu pokarmowego w powstawaniu miażdżycy 
5.5. Współczesne poglądy na temat norm spożycia cholesterolu 
Piśmiennictwo 
6. Węglowodany 
6.1. Wiadomości podstawowe 
6.2. Określanie zapotrzebowania organizmu człowieka na węglowodany przyswajalne 
6.3. Określanie poziomu zalecanego spożycia węglowodanów 
6.4. Spożycie węglowodanów a zachowanie zdrowia ? zalecenia dotyczące ilości energii w diecie pochodzącej z węglowodanów 
6.5. Podsumowanie 
Piśmiennictwo 
7. Włókno pokarmowe (błonnik pokarmowy) 
7.1. Wprowadzenie 
7.2. Zalecane spożycie włókna pokarmowego 
Piśmiennictwo 
8. Witaminy 
8.1. Witaminy rozpuszczalne w tłuszczach 
8.2. Witaminy rozpuszczalne w wodzie 
8.3. Górny tolerowany poziom spożycia witamin 
Piśmiennictwo 
9. Składniki mineralne 
9.1. Wapń 
9.2. Fosfor 
9.3. Magnez 
9.4. Żelazo 
9.5. Cynk 
9.6. Jod 
9.7. Selen 
9.8. Miedź 
9.9. Fluor 
9.10. Górny tolerowany poziom spożycia (UL) składników mineralnych 
Piśmiennictwo 
10. Woda i elektrolity 
10.1. Woda 
10.2. Gospodarka wodno-elektrolitowa 
10.3. Sód i chlor 
10.4. Potas 
Piśmiennictwo 
11. Zastosowanie norm żywienia w ocenie spożycia na poziomie indywidualnym i grupowym
11.1. Wprowadzenie 
11.2. Charakterystyka metod badania spożycia żywności 
11.3. Zastosowanie norm żywienia w ocenie spożycia indywidualnego 
11.4. Zastosowanie norm żywienia w ocenie spożycia w grupach osób 
Piśmiennictwo 
12. Zastosowanie norm żywienia w planowaniu spożycia żywności
12.1. Wprowadzenie 
12.2. Normy żywienia w planowaniu spożycia 
12.3. Wybór poziomu normy 
12.4 Etapy planowania diety 
12.5. Planowanie diet na poziomie indywidualnym 
12.6. Planowanie diet dla grup osób 
12.7. Czynniki modyfikujące planowanie diety 
12.8. Ograniczenia w stosowaniu norm do planowania spożycia 
Piśmiennictwo 
13. Rola żywienia i aktywności fizycznej w zapobieganiu nadwadze i otyłości oraz przewlekłym chorobom niezakaźnym
13.1. Wprowadzenie 
13.2. Przyczyny nadwagi i otyłości oraz przewlekłych chorób niezakaźnych 
13.3. Nadwaga i otyłość 
13.4. Choroby układu krążenia 
13.5. Nowotwory złośliwe 
13.6. Osteoporoza
13.7. Aktywność fizyczna 
13.8. Podsumowanie 
Piśmiennictwo 
14. Zastosowanie norm na energii w ocenach rozmiarów niedożywienia na świecie, dokonywanych przez Organizację ds. Wyżywienia i Rolnictwa (FAO) 
14.1. Wprowadzenie 
14.2. Omówienie stosowanych określeń 
14.3. Podstawy metodologiczne szacunków odsetka i liczby ludzi niedożywionych 
14.4. Aktualne wyniki ocen rozmiarów niedożywienia na świecie 
Piśmiennictwo 
15. Normy żywienia jako podstawa zaleceń odnoszących się do znakowania oraz wzbogacania żywności
15.1. Żywność ogólnego spożycia z dodatkiem witamin i składników mineralnych dopuszczona do obrotu w kontekście przepisów prawnych Unii Europejskiej 
15.2. Normy przyjęte w celu znakowania produktów i zasady ich stosowania 
15.3. Lista witamin i składników mineralnych dodawanych do produktów spożywczych w kontekście przepisów Unii Europejskiej 
15.4. Wykaz produktów spożywczych z dodatkiem witamin i składników mineralnych dopuszczonych na polskim rynku 
Piśmiennictwo 
16. Rola suplementów diety w realizacji norm żywienia 
16.1. Definicja i składniki suplementów 
16.2. Rola suplementów 
16.3. Suplementy jako uzupełnienie nieracjonalnej diety 
16.4. Suplementy a przewlekłe choroby niezakaźne 
16.5. Stosowanie suplementów w praktyce 
16.6. Suplementy diety a sposób żywienia populacji polskiej 
Piśmiennictwo 
17. Nowa żywność jako źródło składników o działaniu fizjologicznym
17.1. Wprowadzenie 
17.2. Definicja nowej żywności 
17.3. Aspekty legislacyjne 
17.4. Wybrane nowe składniki żywności dopuszczone do obrotu w Unii Europejskiej 
Piśmiennictwo 
18. Żywność genetycznie zmodyfikowana ? potencjalne źródło składników odżywczych w diecie 
18.1. Definicja żywności genetycznie zmodyfikowanej. Metody modyfikacji stosowane w produkcji żywności 
18.2. Produkty genetycznie zmodyfikowane obecne na rynku 
18.3. Potencjalna rola żywności genetycznie zmodyfikowanej w realizacji norm żywienia
18.4. Jak odróżnić żywność genetycznie zmodyfikowaną od żywności tradycyjnej? 
Piśmiennictwo 
Normy żywienia dla ludności Polski ? tabele zbiorcze 
Skorowidz

Wszystkie prawa zastrzeżone - kopiowanie szablonu, opisu i zdjęć zabronione!