Ta strona wykorzystuje pliki cookies. Korzystając ze strony, zgadzasz się na ich użycie. OK Polityka Prywatności Zaakceptuj i zamknij X

NASIONA CHIA-szałwia hiszpańska 1 kg-promocja! 24h

22-01-2014, 19:03
Aukcja w czasie sprawdzania nie była zakończona.
Cena kup teraz: 59.40 zł      Najwyzsza cena licytacji: zł     
Użytkownik MenConcept
numer aukcji: 3868130073
Miejscowość Sopot
Kupiono sztuk: 4    Licytowało: 3    Wyświetleń: 61   
Koniec: 18-01-2014 21:05:11
info Niektóre dane mogą być zasłonięte. Żeby je odsłonić przepisz token po prawej stronie. captcha

drbio.pl

Dane kontaktowe
  • Telefon: 518 [zasłonięte] 427
  • E-mail: [zasłonięte]@bioexpress.pl
  • Nr konta Alior Bank:
  • 75 2490 [zasłonięte] 0[zasłonięte]0050000 [zasłonięte] 394753
Dane o firmie

Zajmujemy się sprzedażą i dystrybucją wysokogatunkowych olejów, głównie olejów zimnotłoczonych oraz produktów ekologicznych.
Sprzedawane przez nas produkty
są odpowiednio przechowywane i mają
zawsze odpowiednią datę ważności.
W przypadku jakichkolwiek pytań lub wątpliwości zachęcamy do kontaktu mailowego lub telefonicznego.

Na zakupione produkty wystawiamy faktury Vat

Opcje wysyłki

  • Kurier
  • 17,00 zł przedpłata
  • 24,50 zł za pobraniem
  • 9,50 zł list polecony ekonomiczny
  • Poczta Polska
  • Koszt wysyłki Pocztą Polską zależny jest m.in. od ilości sztuk. Aktualny koszt przesyłki pocztowej zawsze w szczegółach aukcji w zakładce "Dostawa i Płatność"

Nasiona CHIA-szałwia hiszpańska 1kg

 

 

Nasiona szałwii hiszpańskiej-CHIA

 

Opis produktu:

 

 

Szałwia hiszpańska (Salvia hispanica L.), zwana też chia to roślina pochodząca z centralnej i południowej części Meksyku oraz z Gwatemali, bardzo ceniona ze względu na swoje nasiona. Uprawiana była już przez Azteków już w czasach prekolumbijskich. Obecnie w Meksyku i Gwatemali nasiona służą powszechnie do przygotowywania odżywczych napojów i żywności.

Oryginalna Chia zawiera kwasy Omega 3, błonnik

i białko


Chia jest uprawiana w celach handlowych dla nasion bogatych w kwasy tłuszczowe omega-3. Uzyskuje się z nich około 25-30% oleju, w większości kwasu α-linolenowego. Nasiona zawierają 20% białka, 34% tłuszczu, 25% błonnika pokarmowego (głównie rozpuszczalnego w wodzie, o wysokiej masie cząsteczkowej), znaczny poziom przeciwutleniaczy (kwas chlorogenowy i kawowy, myrycetyna, kwercetyna oraz flawonid kamferol).

 

"Niepozorne nasionka chia są pożywne i przynoszą korzyści zdrowotne.

Dietetycy polecają nasiona CHIA jako suplement diety a deramatolodzy olej

z chia zalecają stosować z kremem nawilżającym."


Olej z nasion chia zawiera bardzo wysokie stężenie kwasów tłuszczowych omega-3 – około 64%. Nasiona Chia nie zawierają glutenu, zawierają śladowe ilości sodu. Nasiona Chia są tradycyjnie spożywane w Meksyku i południowo-zachodnich Stanach Zjednoczonych. Historycznie, nasiona chia służyły jako podstawowy artykuł spożywczy Azteków w środkowym Meksyku. Kronikarze jezuiccy opisują chia jako trzecią najważniejszą dla Azteków uprawę, zaraz po fasoli i kukurydzy.

 


 

Dzisiaj chia uprawiana jest w Meksyku, Boliwii, Argentynie, Ekwadorze, Australii i Gwatemali. W 2009 r. Unia Europejska zatwierdziła nasiona chia jako produkt spożywczy, pozwalając na stosowanie ich jako dodatek stanowiący do 5% całkowitej masy chleba.

Dzienne spożycie nasion chia nie powinno przekraczać 15 g.

 

 

Dlaczego Chia?

 

1. Duża ilość błonnika pokarmowego – polepsza trawienie

i pomaga w walce z nadwagą.

2. Duża zawartość przeciwutleniaczy-hamują procesy starzenia komórkowego.

3. Duża ilość wapnia – niezbędnego dla prawidłowej budowy kości.

4. Pomoc w walce z nadwagą – nasiona szałwii hiszpańskiej pęcznieją w żołądku, dzięki czemu dają poczucie nasycenia

i zmniejszają apetyt.

5. Duża zawartość fosforu – niezbędnego do prawidłowej budowy komórek w naszym organizmie. Nasiona chia pomagają w utrzymaniu zdrowych kości i zębów . Fosfor jest również wykorzystywane przez organizm do syntezy białka i wzrostu komórek i naprawy tkanek.

6. Nasiona CHIA regulują ciśnienie i zwiększają ilość dobrego cholesterolu we krwi, jednocześnie zmniejszając poziom tego złego.

7. Skoncentrowane źródło kwasów Omega-3 – nasiona CHIA posiadają ich więcej niż np. łosoś

 

Jak stosować?

 

Można dodawać całe lub zmielone nasiona do musli, jogurtów, sałatek, omletów oraz wypieków. Można je również namoczyć w wodzie lub soku i używać jako naturalny zagęszczacz np. do zup.

 

Poniżej przykładowy przepis na Chia Fresca-energetyczny napój

z nasionami CHIA-popularny w Ameryce Środkowej oraz Meksyku


Składniki

     Nasiona Chia 2-3 łyżki
     2 szklanki wody
     4 łyżki soku z limonki
     2 łyżki cukru (albo miód lub syrop z agawy do smaku)


Przygotowanie

     1. Wymieszać wszystkie składniki w słoiku lub małym dzbanku

i mieszać, aż cukier się rozpuści i Chia rozprowadzi się w wodzie. Chia może zlepiać się na początku, więc można użyć dla ułatwienia trzepaczki. Do smaku dodać cukier i sok z limonki, ile potrzeba-   tak, jak lubisz.    
     2. Odstawić   na 20-30 minut lub na noc, aż nasiona Chia zmiękną , a płyn stanie się delikatnym żelem.  
     3. Przechowywać w lodówce. Wstrząsnąć w razie potrzeby, aby ponownie "zawiesić" nasiona Chia w cieczy.


   
 

 

Zobacz inne moje aukcje
© UltraPanel