Ta strona wykorzystuje pliki cookies. Korzystając ze strony, zgadzasz się na ich użycie. OK Polityka Prywatności Zaakceptuj i zamknij X

Nasiona Chia - Szałwia Hiszpańska 1 Kg - NAJTANIEJ

08-02-2014, 23:38
Aukcja w czasie sprawdzania była zakończona.
Cena kup teraz: 53.90 zł      Najwyzsza cena licytacji: zł      Aktualna cena: 53.90 zł     
Użytkownik NATURA_Market
numer aukcji: 3919268993
Miejscowość Sosnowiec
Kupiono sztuk: 2    Licytowało: 2    Wyświetleń: 72   
Koniec: 08-02-2014 23:27:18
info Niektóre dane mogą być zasłonięte. Żeby je odsłonić przepisz token po prawej stronie. captcha

 
 

Kontakt


telefon:512 [zasłonięte] 810

e-mail:[zasłonięte]@naturamarket.eu


 

Wysyłka

PRZESYŁKA PRIORYTETOWA
Czas dostawy1-2 dni

PRZESYŁKA EKONOMICZNA
Czas dostawy 2-3 dni

PRZESYŁKA KURIERSKA
Czas dostawy 1 dzień


 

Płatność

ALIOR BANK

78 2490 [zasłonięte] 0[zasłonięte]0050000 [zasłonięte] 855189

 

NASIONA CHIA - SZAŁWIA HISZPAŃSKA 250 G

 


Chia  inaczej szałwa hiszpańska (Salvia columbariae),  jest to niezwykła roślina, która pochodzi z centralnej i południowej części Meksyku oraz z Gwatemali.  Chia to bardzo stara roślina, która była uprawiana już przez Azteków  w czasach prekolumbijskich. Ze względu na jej  niezwykłe wartości energetyczne zaliczali oni Chia do pięciu najważniejszych pokarmów, które spożywali.  Przez wieki nasiona Chia były używane także jako podstawowe pożywienie dla Indian z południowo-zachodniej części dzisiejszego Meksyku. Mogli spożyć zaledwie 1 łyżeczkę na dzień i maszerować 24 godziny bez przerwy. Słowo Chia pochodzi od słowa „Chian”, co w języku nahuatl, znaczy oleisty.
 
Współcześnie Chia uprawiana jest przede wszystkim w Meksyku, Boliwii, Argentynie, Ekwadorze, Australii i Gwatemali i w tych krajach jest najbardziej popularna. Nasiona Chia są także coraz powszechniej stosowane w Europie.  W 2009 roku zostały zatwierdzone przez Unię Europejską jako produkt spożywczy i są coraz powszechniej dostępne w sprzedaży.
 
Nasiona Chia posiadają niezwykłe właściwości. Zawierają dużą ilość bardzo wartościowych i odżywczych składników. Nasiona Chia znajdują szerokie zastosowanie w kuchni. Używanie ich do przyrządzania codzienych posiłków nie tylko poprawia smak potraw ale przede wszystkim ponosi ich walory zdrowotne. Te niepozorne nasionka kryją w sobię potężną dawkę energii, która wzmocni każdy ludzki organizm.

Nasiona Chia:

   - stanowią bogate, roślinne źródło kwasów Omega-3. Olej z Nasion Chia zawiera 30% kwasów omega-3 oraz 40% kwasów omega-6.
   - są polecane dla diabetyków. Spowalniają wchłanianie cukrów i pomagają regulować ich poziom we krwi.
   - Zawierają dużą ilość błonnika ( ok.25% ), który działa korzystnie na układ trawienny i zapewnia długie uczucie sytości. W związku z tym wskazane są dla osób zmagających się z nadwagą i otyłością.
   - wykazują dużą zawartość antyoksydantów oraz witamin i minerałów takich jak wapń, fosfor, magnez, żelazo, niacyna i cynk. Charakteryzują się również wysoką zawartością łatwo przyswajalnego białka, (ok. 20%), głównie rozpuszczalnego w wodzie, o wysokiej masie cząsteczkowej)
   - wspomagają nawilżanie organizmu ponieważ mogą zatrzymywać dziesięciokrotność swojej wagi. Ze względu na swoje właściwości hydrofilowe są efektywnym uzupełnieniem diety sportowców
   - spowalniają rozkład węglowodanów na cukry proste
   - nie zawierają glutenu, zawierają śladowe ilości sodu

Porcja 15 g nasion Chia zawiera:

    107 mg wapnia
    160 mg fosforu
    2,4 mg żelaza
    105 mg potasu
    59 mg magnezu
    0,5 mg cynku

Nasiona Chia ze względu na swoje różnorodne właściwości znajdują szerokie zastosowanie w codziennej kuchni. Można je przyrządzać i spożywać na wiele sposobów w zależności od potrzeby i upodobań:

   -w całości - jako dodatek m.in. do sałatek, musli, owsianki, ugotowanych kasz, ziemniaków, naleśników, jako przekąska,
    -zmielone - do łączenia z mąką przy wypieku ciat i chleba, do zagęszczania zup, sosów,  koktajli
    -w formie żelu - nasiona zalewane goracą wodą
    -w formie oleju

UWAGA: zalecana dawka dziennego spożycia Nasion Chia to 1 łyżka stołowa