Babka jajowata – nasiona
(Plantago ovata, Plantago ispaghula)
Nasiona i łuski babki jajowatej zawierają substancje śluzowaciejące pod wpływem wody. Zmiękczają konsystencję masy jelitowej oraz zwiększają jej objętość, przeciwdziałając zaparciom. Poprawia perystaltykę jelit i ułatwia oraz przyspiesza wypróżnianie. W przypadku biegunek pochłania nadmiar wody z masy jelitowej, przywracając właściwą konsystencję stolca. Nasiona i łuski babki jajowatej są również stosowane jako lek osłaniający (np. w chorobie wrzodowej, zespole jelita drażliwego, chorobie Crohna, colitis ulcerosa). Zmniejszają apetyt, dając uczucie sytości (preparat można stosować przed posiłkami, jaki i bezpośrednio po nich). Nasiona i łupiny wpływają na obniżenie poziomu cukru oraz cholesterolu i trójglicerydów we krwi.
Przeciwwskazania: patologiczne zwężenia przewodu pokarmowego, niedrożność jelit.
Możliwe skutki uboczne: W pojedynczych przypadkach mogą wystąpić objawy nadwrażliwości na pył sproszkowanych łusek. Nasiona lub łupiny mogą początkowo powodować wzdęcia, uczucie pełności, ustępujące po kilku dniach stosowania. W celu uniknięcia wzdęć należy rozpocząć kurację od 1 łyżeczki, w ciągu tygodnia stopniowo zwiększając dawkę do 3 łyżeczek (jednorazowo).
Ostrzeżenia: Nasiona, łuski i wyroby zawierające Plantago ovata powinny być zawsze przyjmowane z zalecaną ilością płynów, minimum pół godziny przed przyjęciem innych leków. Przy jednoczesnym doustnym stosowaniu leków, ich resorpcja może być opóźniona. Nie należy ich nigdy brać do ust w postaci suchego proszku ze względu na możliwość zablokowania jelit (szczególnie u osób po operacjach jelit lub w przypadku anomalii anatomicznych). U cukrzyków, prowadzących kurację insulinową może wystąpić konieczność obniżenia dawki insuliny.