Nalewki i likiery autor: Danuta Bartosz - Czuba wydawca: PWRiL rok wydania: 2010 ilość stron: 199 isbn: 978[zasłonięte][zasłonięte]99902 format: 140x210 mm oprawa: twarda cena katalogowa: 33,30 zł nasza cena: 29,90 zł
W wielu domach receptury nalewek były pilnie strzeżone, skrzętnie gromadzone i zapisywane, przekazywane z pokolenia na pokolenie (...). Dzisiaj pije się nalewki głównie dla przyjemności, ale nie można pomijać ich walorów zdrowotnych. Nalewki ziołowe są pomocne w wielu dolegliwościach, szczególnie gastrycznych, związanych z przemianą materii, zapobiegają przeziębieniu lub łagodzą jego skutki, pomagają wyciszyć rozerdrgane nerwy po męczącym dniu. Prawdziwych nalewek, takich dopracowanych i przyprawionych odrobina serca, kupić nie można. To, co oferują sklepy, mimo nazwy i zapewnień sprzedawców, to produkty masowe, sporządzane szybko i z dodatkiem różnych sztuczności, barwników i aromatów "identycznych z naturalnymi". Jeśli nalewki - to tylko domowe, bo nawet te niezbyt udane są o niebo lepsze od produktów przemysłu spirytusowego. [fragment książki]
Spis treści:
ZASADY SPORZĄDZANIA NALEWEK Trochę historii, czyli jak to się zaczęło Ważne przykazania, czyli wstęp do wiedzy Technologia sporządzania nalewek, czyli co do czego i w jakiej Kolejności Na początek nalewki owocowe Trochę magii, czyli nalewki na ziołach, kłączach i korzeniach Żeby stosować, trzeba wiedzieć, czyli informacje o ziołach i przyprawach Krok po kroku do sukcesu Sprzęt Wybieramy przepis Maceracja Komponowanie nalewki Klarowanie i dojrzewanie Miary, wagi, przeliczniki Obliczanie mocy nalewki Obliczanie słodkości nalewki Obliczanie mocy alkoholu PRZEPISY Nalewki na owocach świeżych i suszonych Nalewki na kwiatach, liściach i pędach Nalewki ziołowe, korzenne i miodowe Nalewki i likiery mleczne, kawowe, czekoladowe, piwne Zaprawy i nalewy do doprawiania nalewek i wódek Larendogra SPIS NALEWEK |