Autor: I. Krawczyk - A. Rościszewska-Stoyanow
Tytuł: POTRAWY Z DROBIU I DZIKIEGO PTACTWA
Wydawnictwo: Warta
Miejsce wydania: Warszawa
Rok wydania: 1973
Format: 205x150
Oprawa: miękka
Stron: 88
Informacje:
Spis treści:
KURY, KURCZĘTA I BROJLERY
Wskazówki ogólne Przepisy .
Kura w galarecie * . . .
Kura w majonezie I.....
Kura w majonezie II ....
Kura lub kurczę w rosole * ....
Kura z zielonym groszkiem ....
Kura z grzybami po węgiersku Budyń z kury z sosem pieczarkowym .
Kura w potrawce *......
Potrawka z pulardy po cesarsku . Kura duszona z warzywami * . . . Kura duszona na słodko ze śliwkami . Pularda a la Dobra Gospodyni * . Kura pieczona z nadzieniem I . Kura pieczona z nadzieniem II . Kura pieczona w maladze ....
Kura a la bażant......
Kura pieczona nadziewana ryżem . Kotlety mielone z kury * . . Kotlety de volaille z kury .... Kurczę w sosie potrawkowym * .
Kurczę duszone *......
Kurczę duszone z grzybami . Kurczę duszone z pomidorami . Kurczę duszone z papryką . . Kurczę w sosie francuskim ....
Kurczę po myśliwsku.....
Kurczę smażone na ostro .... Kurczę pieczone na rożnie * ...
Kurczę po polsku......
Kurczę nadziewane bułką * .... Potrawka z brojlera I *
Potrawka z brojlera II *.....
Potrawka z brojlera po cygańsku . Potrawka z brojlera w sosie paprykowym
Brojler z pieczarkami......
Brojler z pomidorami . . . . Brojler z zielonym groszkiem ....
Brojler z serem.......
Brojler po węgiersku......
Brojler po wiedeńsku . . .
Brojler duszony w piwie.....
Brojler pieczony . . . .
Brojler pieczony z rusztu * ....
Brojler pieczony w karmelu ....
INDYKI I PERLICZKI......
Wskazówki ogólne . ,.....
Przepisy.....■ . . . . .
Galantyna z indyka......
Indyczka w majonezie......
Indyk w majonezie ......
Paprykarz z indyka......
Potrawka z indyka * . . ,.,'.,
Indyk ze śliwkami......
Indyk pieczony........
Indyk pieczony z kasztanami .... Indyk pieczony z nadzieniem .... Indyk pieczony nadziewany wątróbką Indyk pieczony nadziewany na słodko * .
Medaliony z indyka......
Perliczka pieczona *......
GĘSI I KACZKI . . . . . . .
Wskazówki ogólne.......
Przepisy..........
Gęś duszona z kapustą......
Gęś po polsku........
Gęś duszona z warzywami.....
Gęś pieczona I........
Gęś pieczona II.........
Rolada z gęsi........
Gęś pieczona z kaszą krakowską
Gęś pieczona w sosie pomidorowym . Gęś pieczona z nadzieniem .... Pasztet z gęsi lub kaczki I . . . . .
Pasztet z gęsi II.......
Kaczka w sosie pieczarkowym .... Galantyna z kaczki lub kury . , . . Kaczka w sosie ze śmietaną .... Kaczka duszona w czerwonym winie .
Potrawka z kaczki.......
Kaczka z czerwoną kapustą .... Kaczka domowa a la dzika ....
Kaczka lub gęś w maladze.....
Kaczka z wiśniami.......
Kaczka z brzoskwiniami.....
Kaczka pieczona z jabłkami ....
ZUPY, POTRAWY Z PODROBÓW I RESZTEK MIĘSA .
Wskazówki ogólne...........
Przepisy..............
Rosolnik z podrobów *..........
Krupnik z podrobów *..........
Zupa z kurzych wątróbek.........
Czernina..............
Czernina po mazowiecku.........
Zupa-krem z kury *..........
Zupa z podrobów kaczki lub gęsi .......
Sałatka z drobiu...........
Sałatka z żołądków..........
Majoneziki z drobiu..........
Wątróbka po żydowsku.........
Faszerowana szyjka gęsia.........
Masa z gęsich wątróbek.........
Gęsie podróbki w galarecie........
Pasztet z drobiu w galarecie......
Pasztet z wątróbek bez pieczenia.......
Wątróbka gęsia po strasbursku.......
Wątróbki w sosie z czerwonym winem.....
Wątróbki z drobiu smażone........
Wątróbka a la Max..........
Risotto z drobiu w muszelkach.......
Szaszłyk z wątróbek..........
Paszteciki z drobiu w drożdżowym cieście naleśnikowym ....
Zapiekanka z resztek drobiu
Bażant w potrawce...... .
Bażant pieczony........
Bażant na zimno w pasztecie ....
Bażant po łowiecku.......
Bażant po staropolsku......
Bażant w piórach.......
Krokiety z bażanta.......
Cietrzew duszony w śmietanie .... Cietrzew marynowany pieczony . . .
Cietrzew pieczony......
Cietrzew po łowiecku......
Dzika gęś duszona .......
Dzika gęś duszona w czerwonej kapuście .
Dzika gęś po łowiecku.....
Dzika kaczka pieczona I.....
Dzika kaczka pieczona II.....
Dzika kaczka w potrawce . .
Pasztet z dzikich kaczek w kruchym cieście Dzika kaczka w czerwonej kapuście .
Głuszec pieczony I.......
Głuszec pieczony II.......
Jarząbek po łowiecku......
Jarząbek pieczony I......
Jarząbek pieczony II......
Kuropatwa duszona . .....
Kuropatwa duszona w czerwonej kapuście
Potrawka z kuropatwy!......
Kuropatwa pieczona I' . Kuropatwa pieczona II Kuropatwa po staropolsku . Kszyki i dublety pieczone . Kwiczoły pieczone . Kwiczoły w galarecie Przepiórka pieczona Pasztet z łysek .... Łyska po łowiecku . Gołąb w rosole * ... Potrawka z gołębia
Pasztet z gołębi . Gołąb z pieczarkami Dziki gołąb pieczony .
PRZECHOWYWANIE I KONSERWOWANIE DROBIU
Wskazówki ogólne . Przepisy......
Kura w rosole *.....
Kurczęta pieczone . Kaczka w galarecie Kuropatwa pieczona . Podroby w rosole . Kaczka wędzona Gulasz z gęsich podrobów . Półgęski zwijane wędzone . Półgęski po litewsku . Kiełbasa z gęsich udek .
Stan: dobry+ (książka używana) Uwaga