MSM (metylosulfonylometan) w proszku
MSM to skrót od metylosulfonylometanu, który występuje w żywności różnego typu i jest wykorzystywany przez nasz organizm do produkcji ważnych enzymów, przeciwciał, glutationu (tripeptydu pełniącego w komórce funkcje antyoksydacyjne) oraz tkanki łącznej.
MSM jest postacią siarki. Jest to organiczna postać siarki (metabolit dimetylowego tlenku siarki), a równocześnie jest źródłem siarki w diecie. Siarka jest ważnym pierwiastkiem dla syntezy aminokwasów i białek, oraz odgrywa ważną w tworzeniu tkanki łącznej. Nasz organizm potrzebuje siarki także w procesie tworzenia keratyny, produkcji immunoglobuliny, będącej częścią układu odpornościowego, i przy katalizie reakcji metabolicznych zmieniających jedzenie w energię.
MSM jest ważne w tworzeniu keratyny, kolagenu i elastyny, które dają elastyczność, harmonię i siłę: mięśniom, kościom, stawom, błonom, skórze, włosom i paznokciom.
Gdy zaczniesz przyjmować MSM, zalecamy dawkę dwa razy dziennie po 500 mg. Można dodać je do soku owocowego, dla lepszego smaku. Stopniowo można zwiększać dawkowanie aż do po 1000 mg dwa razy dziennie. Przy spożywaniu MSM należy pić więcej wody niż zwykle.
|