Moja Toskania Album | | | Autor: | Casetti Witold, Jakóbczak Agata | Wydawnictwo: | Pascal | Rok wydania: | 2009 | Oprawa: | twarda | Format: | 21.0x29.5cm | Liczba stron: | 128 | Numer ISBN: | [zasłonięte]978-8313-651-7 | Numer EAN: | 978[zasłonięte][zasłonięte]51365 | Stan: | nowa, bez śladów użytkowania |
|
| | | -32% | 8, | 09 11,90 |
| NISKA CENA! |
|
Opis wydawcy: Florencja to najpiękniejsze miasto na świecie. Urodziłem się tu 40 lat temu, ale od10 lat mieszkam w Polsce i dopiero teraz, z dystansu, zaczynam doceniać, w jak pięknym miejscu miałem szczęście się wychować? pisze na stronach albumu ?Moja Toskania? Witold Casetti. Jest on ? wraz z Agatą Jakóbczak, jego autorem. Na fotografiach zachwycają rozłożone nad rzeką Arno Florencja, miasto Giotta, Brunelleschiego i Michała Anioła, oraz Piza ze swoim Campo dei Miracoli.Są stare farmy w cieniu cyprysów, pośród oliwnych gajów i winnic, spadziste uliczki średniowiecznych wiosek, wille i zamki regionu Chianti, skąpane w słońcu, które latem wypala kolory, a jesienią rozświetla pejzaże odcieniami złota, ochry, żółci i fioletu.Jest Siena z Piazza del Campo, czarno-białą fasadą katedry, brukowanymi uliczkami, wyślizganymi przez tysiące stóp, zadumanymi twarzami Madonn Simone Martiniego i Duccia de Buonisegny. Są jeszcze zatoki i zatoczki, szerokie plaże i urokliwe miasteczka oraz turkus morza obrysowany zielenią drzew piniowych? A kolory toskańskiej kuchni? Soczyste i pachnące pomidory, bakłażany, papryka w towarzystwie ziół, przypraw i oliwy tworzą niepowtarzalne kompozycje. Do tego rubinowe wino... Taka jest Toskania. A jeśli chcesz wiedzieć więcej o toskańskich klimatach, barwach i aromatach, sięgnij po książkę Witolda Casettiego i Agaty Jakóbczak. |