Ta strona wykorzystuje pliki cookies. Korzystając ze strony, zgadzasz się na ich użycie. OK Polityka Prywatności Zaakceptuj i zamknij X

Mleczarstwo Technika i technologia (2013)

30-06-2015, 7:16
Aukcja w czasie sprawdzania nie była zakończona.
Cena kup teraz: 58 zł     
Użytkownik ksiazka_gliwice
numer aukcji: 5408626056
Miejscowość Gliwice
Wyświetleń: 3   
Koniec: 30-06-2015 07:37:31

Dodatkowe informacje:
Stan: Nowy
Okładka: twarda z obwolutą
Rok wydania (xxxx): 2013
Kondycja: bez śladów używania
info Niektóre dane mogą być zasłonięte. Żeby je odsłonić przepisz token po prawej stronie. captcha

    

Mleczarstwo. Technika i technologia

praca zbiorowa

 
 
rok wydania: 2013
stron: 462 (zdj. 566)
format: 215 x 305 mm
oprawa: twarda z obwolutą
wydawnictwo: Tetra Pak
 
    
W wielu krajach książka ta jest traktowana jako podstawowe źródło informacji o technice i technologii mleczarskiej. Teraz po raz pierwszy po polsku ukazuje się to kompendium wiedzy o pozyskiwaniu i przetwarzaniu mleka zawierające szczegółowe opisy procesów przetwórczych oraz znajdujących w nich zastosowanie technologii i urządzeń w zakresie odbioru i przechowywania surowca mlecznego, obróbki cieplnej, tj. pasteryzacji i procesu UHT, wirowania i normalizacji, homogenizacji, filtracji membranowej oraz automatyzacji procesów przetwórczych. Omówione zostały technologie produkcji np. serów miękkich i twardych, masła, fermentowanych napojów mlecznych, lodów, proszku mlecznego, mleka zagęszczonego, przetwórstwo serwatki i inne. Pozycja niezbędna dla studentów, pracowników naukowych, menedżerów i kadr inżynieryjno-technicznych przemysłu mleczarskiego. Dla spragnionych wiedzy i poszukujących inspiracji do tworzenia innowacyjnych produktów mlecznych gdzie jakość i potrzeby konsumenta odgrywają kluczową rolę.

Opracowana z inicjatywy i przy współpracy specjalistów z firmy Tetra Pak, jednego z największych producentów systemów opakowaniowych i urządzeń przetwórczych do żywności płynnej, książka Mleczarstwo. Technika i technologia stanowi kompleksowe ujęcie wszystkich aspektów związanych z produkcją mleczarską. Dzięki bogactwu ilustracji, tabel i schematów oraz użyciu polskiej terminologii ma szansę stać się wydawnictwem encyklopedycznym dla szeroko definiowanej branży mleczarskiej. Nadzwyczajny postęp techniczny, jaki w ostatnich latach dokonał się w polskim przemyśle mleczarskim był możliwy dzięki zaangażowaniu wysoko kwalifikowanej kadry, która na bieżąco śledzi literaturę fachową zawierającą informacje na temat nowych technik i technologii produkcyjnych i w szybkim tempie adaptuje takie rozwiązania na potrzeby polskiego przemysłu mleczarskiego. Książka Mleczarstwo. Technika i technologia stanie się bez wątpienia niezastąpioną pozycją w bibliotece każdego zainteresowanego problematyką przetwórstwa mleka.


SPIS TREŚCI:

1. Pozyskiwanie mleka

2. Chemia mleka

3. Reologia

4. Mikrobiologia

5. Odbiór mleka

6. Podstawowe urządzenia w przetwórstwie mleczarskim
6.1 Wymienniki ciepła
6.2 Wirówki i normalizacja mleka
6.3 Homogenizatory
6.4 Filtry membranowe
6.5 Wyparki
6.6 Odgazowywacze
6.7 Pompy
6.8 Rury, zawory i armatura
6.9 Zbiorniki
6.10 Automatyzacja
6.11 Instalacje nośników energii

7. Projektowanie linii pasteryzacji mleka

8. Pasteryzowane produkty mleczne

9. Mleko o wydłużonym okresie trwałości

10. Przygotowanie szczepionek i zakwasów

11. Fermentowane produkty mleczne

12. Masło i tłuszcze do smarowania

13. Bezwodny tłuszcz mleczny (AMF) i olej maślany

14. Sery

15. Przetwórstwo serwatki

16. Mleko zagęszczone

17. Mleko i serwatka w proszku

18. Produkty z mleka regenerowanego

19. Lody

20. Kazeina

21. Mycie urządzeń mleczarskich

22. Ścieki mleczarskie

Literatura
Indeks