UWAGA ! W naszych mieszankach sól kuchenną zamieniliśmy na różową sól himalajską bogatą w 84 minerały.
Chleb pełnoziarnisty z pszenicy Purpur
Chleb pełnoziarnisty z pszenicy purpur uprawianej tylko w Nowej Zelandii (Australia i Oceania) w klimacie oceanicznym jest wyjątkowy w swoim składzie, smaku i oddziaływaniu na ludzki organizm. Pszenica purpur nigdy nie była wykorzystywana na dużą skalę, dlatego też przez stulecia, aż do dnia dzisiejszego, pozostała w swej oryginalnej, niezmodyfikowanej postaci. Ziarna pszenicy posiadają purpurowy kolor, który widoczny jest również w chlebie nadając mu charakterystyczny purpurowy ton. Kolor pszenicy spowodowany jest antocyjanami zawartymi w okrywie owocowo-nasiennej ziarna. To właśnie antocyjany chronią w naturalny sposób ludzkie komórki. Działają antyutleniająco przez co neutralizują wolne rodniki, które to powodują starzenie się ludzkich komórek. Chleb purpurat jest chlebem pełnoziarnistym a więc wszystkie wartościowe składniki jak np. błonniki balastowe oraz antocyjany, zawarte są również w chlebie. Chleb purpurat wyróżnia się soczystym miękkiszem i długotrwałą świeżością. Smak pszenicy purpur podkreślony jest przez dodanie ziaren soji, dyni, orzechów włoskich oraz mąki orkiszowej.
Skład mieszanki chlebowej Purpurat: mąka z pełnego przemiału purpurowej pszenicy purpur, mąka żytnia z pełnego przemiału, mąka orkiszowa jasna, zakwas żytni, łamane ziarno soi, nasiona dyni, orzechy włoskie, cukier, sól, stabilizator - guma guar (wyciąg z nasion drzewa rosnącego w Indiach i Pakistanie)
100g mieszanki zawiera:
wartość energetyczna – ok. 317,9 kcal (1342 kJ)
tłuszcze – 7,3 gr w tym 1,3 gr kwasy nienasycone
białko – ok 14,1 gr
węglowodany – 48,6 gr w tym cukier ok 3,2 gr
błonnik – 11,8 gr
Sposób przygotowania w automacie:
Wlewamy do foremki automatu 0,47 l wody (470 ml; temp. 30° C). Wsypujemy 0,5kg mieszanki purpurat. Dodajemy 15g drożdży świeżych lub 2 g drożdży instant. Uruchamiamy automat na programie 1h30min- rozczynianie ciasta. Po zakończeniu tego programu włączamy automat na programie 1h00min- pieczenie. Wyjmujemy gotowy chleb z foremki automatu.
UWAGA ! Mieszanka nie nadaje się do automatów Clatronic ze względu na brak właściwego programu !!
Sposób przygotowania ręczny do pieczenia w piekarniku:
Do miski wsypujemy 0,5kg mieszanki purpurat. Wlewamy 0,47 l (470 ml) wody o temp. ok. 30° C. Dodajemy 15g drożdży świeżych lub 2g drożdży instant. Wyrabiamy ciasto mikserem 8-10min. na wolnych obrotach (ciasto można wyrabiać ręcznie łopatką), temperatura ciasta 27-28° C. Odstawiamy ciasto (przykryte) na 30 min. w ciepłe miejsce (temp. 27-30° C). Przekładamy ciasto do podłużnej foremki, ciasto ma dość luźną konsystencję. Odstawiamy pod przykryciem jeszcze na ok. 30-40 min. (temp. 27-30° C). Piekarnik nagrzewamy do temp. 210° C (z termoobiegiem 180° C), dobrze jest przed włożeniem foremek z ciastem wytworzyć w piekarniku parę wstawiając naczynie (żaroodporne) z wodą. Wkładamy foremkę z ciastem do piekarnika w połowie wysokości. Po ok. 5min. wyjmujemy naczynie z gorącą wodą.. Czas pieczenia ok. 45-50 min. przy stopniowo obniżanej temp. do 150° C.
Wydajność: z 1kg mieszanki otrzymujemy ok. 1,7-1,8 kg doskonałego pełnoziarnistego chleba o delikatnym, aromatycznym miękiszu. Wystudzony chleb można pokroić, zapakować po kilka kromek i zamrozić. Po rozmrożeniu zachowuje wszystkie zalety świeżego.
(Do naszych mieszanek dołączamy drożdże GRATIS w ilości odpowiedniej do wykonania chleba)
|