UWAGA ! W naszych mieszankach sól kuchenną zamieniliśmy na różową sól himalajską bogatą w 84 minerały.
Mieszanka do wypieku chleba w automacie lub piekarniku - chleb paprykowy
Mieszanka jest w 100% kompletna, dodajemy również w osobnej torebce odpowiednio odważone suche drożdźe
z 0.5 kg mieszanki otrzymujemy chleb ok 0.8 kg
Sposób użycia w automacie : wsypujemy do automatu 0.5 kg mieszanki, dodajemy 0.32 l wody (320 ml, temp. ok 30 C) oraz drożdźe suche 1 g i uruchamiamy automat na programie podstawowym (ok 3 h)
Sposób użycia w piekarniku : do miski wsypujemy 500 g mieszanki, wlewamy 0,30-0,32 l letniej wody, dodajemy 15 g drożdży świeżych lub 1-2 g drożdzy instant. Wyrabiamy ciasto mikserem ok. 3 minuty na wolnych obrotach, następnie ok. 8 minut na szybszych obrotach (ciasto można wyrobić ręcznie). Po wymieszaniu pozostawiamy ciasto pod przykryciem, najlepiej w ciepłym miejscu na ok. 20 minut. Po wyjęciu wyrośniętego ciasta przekładamy je do wysmarowanej olejem formy wymiarach ok. 25/11/7cm lub dwóch mniejszych i pozostawiamy do wyrośnięcia na ok. 60 minut. Kiedy ciasto podwoi swoją objętość wkładamy je do piekarnika nagrzanego do temperatury 210 stopni C. Dobrze jest umieścić w piekarniku naczynie z wodą (żaroodporne). Po ok. 5 minutach od rozpoczęcia pieczenia należy wyjąć naczynie.
Skład : mąka pszenna 850, mąka żytnia 720, suszone płatki papryki czerwonej, suchy zakwas, sól oraz osobno zapakowane drożdźe
|