UWAGA ! W naszych mieszankach sól kuchenną zamieniliśmy na różową sól himalajską bogatą w 84 minerały.
Mieszanka chlebowa : chleb orkisz SAXONY (saksoński)
Niezwykła mieszanka, która powstała z połączenia starych, tradycyjnych receptur włoskich i niemieckich przy zastosowaniu mąki orkiszowej z pełnego przemiału. Smak chleba podkreślony jest poprzez dodanie doskonale skomponowanych pod względem zdrowotnym wielu ziaren zbożowych i nasion.
Skład mieszanki : pełnoziarnista mąka orkiszowa (70%), płątki owsiane, mieszanka płątków zbożowych, słonecznik, siemię lniane, ziarno prosa, pełne mleko w proszku, naturalny zakwas, ciemny cukier trzcinowy, mąka słodowa, mak, sól
Warunki przechowywania: chłodne (6-20° C), suche (wilgotność 40-60%) i przewiewne miejsce w opakowaniu zamkniętym.
Sposób przygotowania w automacie:
Wlewamy do foremki automatu 0,3 l wody (300 ml; temp. 30° C). Wsypujemy 0,5kg mieszanki. Dodajemy 15g drożdży świeżych lub 2 g drożdży instant. Uruchamiamy automat na programie 1h30min- rozczynianie ciasta. Po zakończeniu tego programu włączamy automat na programie 1h00min- pieczenie. Po ostatnim zamieszaniu ciasta można wyjąć z automatu przy pomocy łyżki łopatki mieszające. Po upieczeniu wyjmujemy gotowy chleb z foremki automatu.
UWAGA ! Mieszanka nie nadaje się do automatów Clatronic ze względu na brak właściwego programu !!
Sposób przygotowania ręczny do pieczenia w piekarniku:
Do miski wsypujemy 0,5kg mieszanki. Wlewamy 0,30 l (300 ml) wody o temp. ok. 30° C. Dodajemy 15g drożdży świeżych lub 2g drożdży instant. Wyrabiamy ciasto mikserem 8-10min. na wolnych obrotach (ciasto można wyrabiać ręcznie łopatką), temperatura ciasta 27-28° C. Odstawiamy ciasto (przykryte) na 30 min. w ciepłe miejsce (temp. 27-30° C). Przekładamy ciasto do podłużnej foremki, ciasto ma dość luźną konsystencję. Odstawiamy pod przykryciem jeszcze na ok. 30-40 min. (temp. 27-30° C). Piekarnik nagrzewamy do temp. 210° C (z termoobiegiem 180° C), dobrze jest przed włożeniem foremek z ciastem wytworzyć w piekarniku parę wstawiając naczynie (żaroodporne) z wodą. Wkładamy foremkę z ciastem do piekarnika w połowie wysokości. Po ok. 5min. wyjmujemy naczynie z gorącą wodą.. Czas pieczenia ok. 45-50 min. przy stopniowo obniżanej temp. do 150° C.
Wydajność: z 1kg mieszanki otrzymujemy ok. 1,5-1,6 kg doskonałego chleba o delikatnym, aromatycznym miękiszu. Wystudzony chleb można pokroić, zapakować po kilka kromek i zamrozić. Po rozmrożeniu zachowuje wszystkie zalety świeżego.