Chleb pełnoziarnisty ciemny
do samodzielnego wypieku
BIO 500g
Zawartość opakowania:
- opakowanie mieszanki do pieczenia 500g
- drożdże instant (w torebkach)
- opakowanie wystarcza na przygotowanie ok. 750 g pożywnego, ciemnego chleba pełnoziarnistego.
Należy przygotować:
- 350 ml letniej wody
- załączone opakowanie drożdży instant
- mąka do posypania stolnicy
Piekąc dwa chleby na raz oszczędzacie Państwo energię!
Przygotowanie w maszynach i piecach piekarniczych:
- wybieramy program pieczenia produktów pełnoziarnistych, mieszamy wyżej wymienione składniki, gotowe.
Przygotowanie tradycyjne:
-
mieszamy mieszankę do pieczenia z wodą i drożdżami
-
miksujemy ok. 2 min. na najniższym, a następnie 4 min. na wyższym poziomie, aby lepiej wyrobić ciasto
-
ciasto formujemy w kulę, odstawiamy na 30 min. pod przykryciem
-
ciasto zagniatamy ponownie, formujemy w kulę, dekorujemy (według uznania)
-
odstawiamy ciasto na 35 min. wykładając nim natłuszczoną blaszkę lub brytfankę lub też wkładamy do wyłożonej ręcznikiem miski, ręcznik posypujemy mąką (w przypadku chlebów okrągłych)
-
ciasto pieczemy przez ok. 10 min. w rozgrzanym piekarniku w temp. 220° C
-
zmniejszamy temp. do 200° C, ciasto wypiekamy przez następne 40 min.
Smacznego!
Zawartość mieszanki do pieczenia:
- regionalne zboża
- pełnoziarnista mąka żytnia * (ok. 45%)
- pełnoziarnista mąka pszenna * (ok. 43%)
- zakwas naturalny *
- mąka ze słodu jęczmiennego *
- sól morska
* produkty z uprawy ekologicznej
- gluten żytni, jęczmienny i pszenny
100 g mieszanki do pieczenia zawiera przeciętnie:
- białko 9.7 g
- tłuszcze 1.4 g
- węglowodany 67.5 g
- wartość odżywcza 1348kJ/ 321.5 kcal