Ta strona wykorzystuje pliki cookies. Korzystając ze strony, zgadzasz się na ich użycie. OK Polityka Prywatności Zaakceptuj i zamknij X

Marlena de Blasi SMAKI POŁUDNIOWEJ ITALII Kraków

28-02-2012, 21:16
Aukcja w czasie sprawdzania była zakończona.
Cena kup teraz: 39 zł     
Użytkownik Koligraf
numer aukcji: 2034508095
Miejscowość Kraków
Wyświetleń: 10   
Koniec: 02-02-2012 10:17:30

Dodatkowe informacje:
Stan: Nowy
Okładka: twarda z obwolutą
Rok wydania (xxxx): 2010
Język: polski
info Niektóre dane mogą być zasłonięte. Żeby je odsłonić przepisz token po prawej stronie. captcha

Szablon

Marlena de Blasi

Smaki połudiowej Italii

Jak upiec wykradzioną świnię? Jak smakują ogony wołowe w pomidorach i białym winie a la rzymscy rzeźnicy? Jakie dania kryją poetyckie nazwy: Cytrynowe westchnienia i Los Persefony, i na czym polega żart w potrawie zwanej Małymi cielaczkami z Desulo? Co składa się na menu obowiązujące podczas Pasquetta – wielkanocnego pikniku w Apulii, i jaka jest geneza pantagruelicznej panardy, wystawnej hulanki urządzanej przez abruzyjczyków? W czyim modlitewniku przeszmuglowano do Włoch drogocenny szafran i gdzie wymyślono naleśniki, do których autorstwa zupełnie niesłusznie przyznają się Francuzi?... Pełna anegdot, ciekawostek kulinarnych i smakowitych przepisów na lokalne dania z ośmiu regionów południowych Włoch książka kucharska autorki Tysiąca dni w Wenecji w pasjonujący sposób przybliża tajemnice i smaki słynnej la cucina povera.

„Zachęcani przez Włochów uradowanych naszą ciekowością oraz, w równym stopniu, wiedzeini własną ciekawością przemierzaliśmy z Fernando ścieżki wydeptywane normalnie wyłącznie przez kozy
i pasterzy oraz przedzieraliśmy się przez górskie przełęcze. Zawędrowaliśmy do najodleglejszych wiosek, przechadzaliśmy się po skąpanych w słońcu promenadach wielkich miast. Życzliwość ludzi skłoniła nas do odwiedzenia najdalszych wysepek na Morzu Śródziemnym leżących bliżej Afryki niż samych Włoch. Gdziekolwiek prosiliśmy o wino lub dziki seler naciowy, lokalny przepis na caponatę, dynię w cukrze czy gelato z dzikim ryżem, możliwość obejrzenia wypieku chleba w trzystuletniej forno, piekarni, o miejsce na statku harpunników łowiących tuńczyka, nocleg na łóżku z materacem wypełnionym pierzem – ani razu nie spotkaliśmy się z odmową.” - Marlena de Blasi


Smaki południowej Italii
Autor/autorzy:
Marlena de Blasi
Tłumacze: Konieczny Jacek
Wydawnictwo Literackie
Oprawa: Twarda z obwolutą
Format: 17.0x25.0cm
Ilość stron: 312
Wydanie: 1
Rok wydania: 2010
ISBN:[zasłonięte]978-83-04534-3
EAN: 978[zasłonięte][zasłonięte]80453
Indeks: 522[zasłonięte]00153KS

Ciężar: 0,83 kg
Cena okładkowa: 44,90 zł
Kategorie:
Europa Południowa
Książki kucharskie
Kuchnia regionalna
Pamiętniki. Wspomnienia