Tytuł
Marketing usług hotelarskich
Opis
Wydawnictwo WSiP
ISBN[zasłonięte]978-83-10749-8
Wrocław 20 10, wyd. 1, format 165 x 235, objętość 220 str., oprawa miękka
W podręczniku scharakteryzowano rynek usług hotelarskich. Wyjaśniono i omówiono m.in.:
• podstawowe pojęcia z dziedziny marketingu: rynek, produkt, cena, dystrybucja, promocja,
• badania marketingowe, zarządzanie i planowanie,
• mierniki stosowane w działalności hotelarskiej.
Prezentowane zagadnienia zilustrowano licznymi przykładami i ćwiczeniami.
Rozdział 1. Podstawowe pojęcia
1.1. Usługi hotelarskie
1.2. Synergia i integracja usług hotelarskich
1.3. Hotelarstwo a wynajem
1.4. Obiekty hotelarskie
1.5. Potrzeby
Rozdział 2. Marketing i rynek
2.1. Co to jest marketing?
2.2. Orientacje przedsiębiorstw
2.3. Geneza marketingu
2.4. Rynek
2.5. Rynek usług hotelarskich
2.6. Marketing mix
Rozdział 3. Produkt
3.1. Dobro
3.2. Produkt
3.3. Produkt hotelarski
3.4. Jakość usług hotelarskich
Rozdział 4. Cena
4.1. Metody ustalania ceny podstawowej
4.2. Termin płatności
4.3. Formy płatności
4.4. Różnicowanie cen
4.5. Strategie cenowe
4.6. Ceny usług gastronomicznych i uzupełniających
Rozdział 5. Dystrybucja
5.1. Etap zawierania kontraktu (rezerwacji)
5.2. Etap przybliżania produktu
5.3. Proces dystrybucji bezpośredniej
5.4. Kanał dystrybucji
5.5. Kanały dystrybucji produktu hotelarskiego
5.6. Szerokość kanału i strategie dystrybucji
Rozdział 6. Promocja
6.1. Rodzaje decyzji nabywczych
6.2. Targetowanie promocji
6.3. Ocena promocji
6.4. Promotion mix
6.5. Reklama
6.6. Public relations
6.7. Promocja sprzedaży
6.8. Promocja bezpośrednia
Rozdział 7. Ludzie
7.1. Personel obiektu hotelarskiego
7.2. Inni goście
7.3. Klient
Rozdział 8. Badania marketingowe i mierniki oceny działalności hotelarskiej
8.1. Charakter badań
8.2. Dobór jednostek badanych
8.3. Liczebność próby i błąd wyniku badania
8.4. Metody badań
8.5. Mierniki oceny świadczenia usług noclegowych
8.6. Mierniki oceny świadczenia usług gastronomicznych i uzupełniających
Rozdział 9. Zarządzanie i planowanie marketingowe w hotelarstwie
9.1. Funkcje zarządzania
9.2. Horyzont decyzji menedżerskich
9.3. Misja przedsiębiorstwa hotelarskiego
9.4. Otoczenie przedsiębiorstwa hotelarskiego
9.5. Analiza SWOT
9.6. Plan marketingowy
Literatura
Kupując na kilku naszych aukcjach za wysyłkę płacisz tylko raz - jej koszt zależny jest od wagi książek, o kalkulację kosztów prosimy pytać w mailu. Kupujący otrzyma paragon lub fakturę.
NAJBARDZIEJ POSZUKIWANE KSIĄŻKI
ZAWSZE W ATRAKCYJNEJ CENIE!