Ta strona wykorzystuje pliki cookies. Korzystając ze strony, zgadzasz się na ich użycie. OK Polityka Prywatności Zaakceptuj i zamknij X

MĄKA Z AMARANTUSA BIO 500g- SZARŁAT Ekoś Bielsko

20-02-2014, 9:19
Aukcja w czasie sprawdzania była zakończona.
Cena kup teraz: 6.80 zł     
Użytkownik ekos-sklep_pl
numer aukcji: 3905370972
Miejscowość Bielsko-Biała
Wyświetleń: 43   
Koniec: 20-02-2014 09:12:33
info Niektóre dane mogą być zasłonięte. Żeby je odsłonić przepisz token po prawej stronie. captcha

 

Untitled Document

KONTAKT
EKOŚ-SKLEP
ul. Aleksandrowicka 37
(róg Michałowicza)
43-300 Bielsko-Biała

tel:
519 [zasłonięte] 773

email:


PŁATNOŚCI
przelewem na konto

75 1050 [zasłonięte] 1[zasłonięte]0700091 [zasłonięte] 361021





PayU

WYSYŁKA
nasze przesyłki dostarcza




 MĄKA Z AMARENTUSA 500g BIO SZARŁAT
6,80PLN

 

 

 

Amarantus jest jesną z nastarszych roślin uprawnych. Przed 3000 lat do czasów kolumbijskich był podstawową rośliną zbożową uprawianą przez Indian zamieszkujących środkową i południową Amerykę. Uprawne formy amarantusa wytwarzają do 50cm długości kwiatostan dający około 50 tysięcy nasion koloru kremowego, złocistego lub różowego.
Mąka z nasion amarantusa charakteryzuje się wysoką wartością odżywczą i dietetyczną. Zawiera około 17% białka o wyjątkowej jak na białko roślinne wartości biologicznej. Jest ono bogate w lizynę, metioninę i tryptofan, w które są ubogie białka zbóż tradycyjnych. Zawarty w mące tłuszcz (ok. 8%) jest bogaty w niezbędne kwasy tłuszczowe oraz tokotrienole (pochodne witaminy E). Mąka z amarantusa jest bogata w żelazo, wapń i magnez. Zawartość żelaza jest 5 - krotnie wyższa niż w pszenicy



Skład:

mąka z nasion amarantusa

Wartości odżywcze:

wartość energetyczna 1753 kJ / 409 kcal
białko 17,0g
węglowodany 67,5g
tłuszcz 8,0g
witamina B2 1,816mg

Porady:

Sposób stosowania:
Jako dodatek do szeregu wyrobów spozywczych produkowanych przemysłowo oraz w gospodarstwie domowym, np. makaron, pieczywo, ciastka, torty i inne. Ze względu ma zawartość skrobi wyroby z udziałem mąki winny być poddane obróbce termicznek (gotowaniu, pieczeniu, duszeniu czy smażeniu). dodatek mąki jest uzależniony od rodzaju wyrobu. Przy zastosowaniu jej jako składnika polepszającego właściwości fizyczne i odżywcze może wynosić 5-10%, a nawet do 15% przy niektórych potrawach mącznych.

Amarantus (szarłat spożywczy) należy do grupy najstarszych roślin uprawnych świata. Przed odkryciem Ameryki był obok kukurydzy, ziemniaka i fasoli podstawową rośliną uprawną, uznawaną przez Inków i Azteków za roślinę świętą. Od niedawna w wielu państwach odkryta na nowo, coraz częściej nazywana zbożem XXI wieku.
Amaranrus posiada szczególnie wysokie walory odżywcze i zdrowotne:
- wysoka zawartość białka o wartośli biologicznej przewyższającej białko mleka
- nienasycone kwasy tłuszczowe ważne w zmniejszeniu ryzyka rozwoju miażdżycy i chorób serca
- reguluje biosynteze cholesterolu
- duża zawartość skwalenu opóźniającego procesy starzenia się organizmu
-niefermentujące włókno spożywcze obniżające ryzyko występowania chorób nowotworowych
-dwukrotnie więcej błonnika niż otręby owsiane
-duża zawartość cennych żywieniowo składników mineralnych takich jak żelazo, wapń, magnez, fosfor, potas oraz znaczna zawartość witamin z grupy B oraz witaminy A, E i C
-nie zawiera glutenu, może być cennym składnikiem diety dzieci chorych na celiakię.