Ta strona wykorzystuje pliki cookies. Korzystając ze strony, zgadzasz się na ich użycie. OK Polityka Prywatności Zaakceptuj i zamknij X

MĄKA ŻYTNIA RAZOWA TYP 2000 EKOLOGICZNA BIO 1kg

17-01-2012, 5:28
Aukcja w czasie sprawdzania nie była zakończona.
Cena kup teraz: 5 zł     
Użytkownik Natusfera_pl
numer aukcji: 2027430123
Miejscowość Legnica
Wyświetleń: 13   
Koniec: 28-01-2012 22:29:35

Dodatkowe informacje:
Opis niedostępny...
info Niektóre dane mogą być zasłonięte. Żeby je odsłonić przepisz token po prawej stronie. captcha

 


Natusfera


  • GG: 28[zasłonięte]845

  • tel.: 516 [zasłonięte] 514

  • e-mail: [zasłonięte]@natusfera.pl

 

 
 


  • Przedpłata na konto

 

53 1050 [zasłonięte] 1[zasłonięte]7480090 [zasłonięte] 761078

W tytule przelewu proszę wpisać NICK oraz NR AUKCJI.
Dane do przelewu otrzymasz
w mailu po dokonaniu zakupu.

 


  • Płacę z Allegro

  • Za pobraniem

 

 
 

Darmowa przesyłka przy zakupie

powyżej 250 zł

  • Kurier

Przelew - 18,50 zł *
Za pobraniem - 24 zł*

*Stała kwota od paczki do 30 kg


  • Poczta Polska

Przesyłka priorytetowa
0-1 kg - 11 zł
1-2 kg - 13 zł

2-5 kg - 14,50 zł
5-10 kg - 20,50 zł

10-15 kg - 25 zł


Dodatkowy koszt przesyłki   
za pobraniem: 5 zł

Kupując kilka produktów na naszych aukcjach koszt przesyłki ponosisz tylko raz. Koszt uzależniony jest od wagi paczki.

Wysyłka w ciągu 24 - 72 h po zaksięgowaniu wpłaty na koncie.

 


Witamy!
 
         Decydując się na nasze produkty zyskujesz bardzo dużo, żywność ekologiczna minimalizuje ryzyko występowania chorób, pozytywnie wpływa na samopoczucie i jest znacznie smaczniejsza, niż ta przepełniona "chemią" i konserwantami. Zdrowe odżywianie to nie tylko moda, to sposób na długie życie! Już dziś podejmij odpowiednią decyzję i poznaj wspaniały smak produktów BIO. Jesteśmy przekonani, że każdy proponowany przez nas produkt  ekologiczny zachwyci Cię swoimi niepowtarzalnymi walorami smakowymi i prozdrowotnymi.



Przedmiotem aukcji jest  

Mąka Żytnia razowa typ 2000 Ekologiczna BIO - 1kg

firmy Symbio




 




Spróbuj jak wspaniale smakuje mąka ze zbóż, które nie były poddawane opryskom! Tylko certyfikowana ekologiczna mąka daje gwarancję, że na żadnym z etapów jej wytworzenia nie pojawiły się pestycydy ani inne chemiczne polepszacze.



Mąkę żytnią razową stosuje się głównie do wypieku pieczywa pełnoziarnistego żytniego i mieszanego. Wykorzystuje się ją również do produkcji spirytusu, gatunkowych wódek oraz do przygotowania zakwasu na żur. Coraz częściej używa się jej do wygniatania makaronu.

Zakwas naturalny - żytni

40 dag razowej mąki żytniej typ 2000,
400 ml wody

10 dag mąki przeznaczonej na rozczyn wymieszać ze 100 ml ciepłej (ok 40C) wody, przykryć ściereczką i pozostawić na 24 h w temp. pokojowej ok 25 C
kolejna porcję 10 dag mąki wymieszać ze 100 ml ciepłej wody i dodać do zaczynu z poprzedniej doby (który ma już lekko kwaśny zapach), wymieszać i nakryć ściereczką. Znów pozostawić w temp. pokojowej na ok 24 h
do powstałego zaczynu wmieszać 20 dag mąki roztrzepanej w 200 ml wody o temp. 40 C, nakryć ściereczką i pozostawić na kolejne 24 godziny
Gotowy zakwas powinien być od razu użyty do wypieku chleba. Z przygotowanego zaczynu należy ująć dwie porcje po 5 dag i zamrozić, aby można było go użyć do następnych wypieków.

Chleb żytni staropolski parzony

2 kg mąki żytniej 2000,
łyżka kminku,
łyżka czarnuszki,
2-3 łyżki zsiadłego mleka lub kefiru,
łyżka soli
do brytfanki : 3 łyżki oleju (tylko dla odważnych-forumową zasadą jest niełączenie węglowodanów z tłuszczami w I fazie. Najlepiej piec w silikonowych formach wtedy nie przywiera ), 3 łyżki mąki

Przygotować rozczyn : w słoiku typu twist wymieszać tyle mąki żytniej z wodą aby powstała gęsta papka, dodać 2 łyżki zsiadłego mleka lub kefiru żeby przyspieszyć fermentację. Słoik zakręcić i na 2 dni pozostawić w cieple. Co jakiś czas mieszać zawartość, po czym ponownie zamknąć słój. W trzecim dniu gdy papka pachnie już kwaśno, wlać jeszcze pół szklanki ciepłej wody i tyle mąki, aby znów powstała gęsta papka. Słój zamknąć i pozostawić w cieple, a następnego dnia można już używać rozczynu.
Do miski wsypać 4 szklanki przesianej mąki, wlać 3.5 szklanki wrzątku i dokładnie wymieszać, aby zaparzyła się cała użyta mąka. Ściereczką przykryć ciasto i pozostawić na 2-3 godziny w cieple. Później do zaparzonej mąki dodać rozczyn wymieszany z połową szklanki ciepłej wody (ilość wody zależy od stopnia suchości mąki), energetycznie roztrzepując drewnianą łyżką. Wierzch ciasta posypać mąką, aby ciasto nie wysychało, nakryć ściereczka miskę i na 18-20 godzin pozostawić w cieple do wyrośnięcia. Następnie stopniowo wsypywać resztę mąki, mieszając jednocześnie dużą drewnianą łyżką. Dodać kminek, czarnuszkę oraz sól. Wyrobić ciasto bardzo starannie i odstawić do wyrośnięcia na 40-50 min.
Długie wysokie brytfanki o szerokości ok 14 cm wysmarować olejem i oprószyć mąką. Ciasto włożyć do 2/3 wysokości brytfanek, wyrównać powierznię i odstawić na 20 min. Posmarować za pomocą pędzelka letnią wodą i piec około godziny na środkowej półce piekarnika nagrzanego do temperatury 210 C. Patyczkiem sprawdzić, czy chleb jest już upieczony i przed wyjęciem z piekarnika jeszcze raz posmarować letnią wodą. Upieczony chleb pozostawić w cieple aby powoli ostygł, później może być przechowywany w chłodnym pomieszczeniu.
3 bochenki po 25 kromek, 1 kromka zawiera : 82 kcal, 1.8 gr białka, 1 g tłuszczu, 4.7 mg cholesterolu, 1.9 gr błonnika

przepis ze strony www.montignac.webd.pl


100% Ekologiczna

Kraj pochodzenia: Polska
 

Masa netto: 1kg

  



Jednostka Certyfikująca Ekogwarancja PTRE Sp. z o.o. PL-EKO-01