Mąka Żytnia typ 2000 1kg
Opolskie Specjały to sklep, który oferuje Państwu produkty najwyższej jakości produkowane przez
regionalnych producentów, którzy pozostali przy tradycyjnych recepturach przekazywanych od pokoleń
po to by móc zaoferować Państwu wyroby o niepowtarzalnym smaku. Zdecydowana większość
produktów znajduje się również w Europejskiej Sieci Dziedzictwa Kulinarnego - sieć ta dba właśnie o to
by produkty tradycyjne i regionalne nie zagineły w gąszczu masowej produkcji zagęszczaczy i
ulepszaczy. Specjalne oznaczenie produktów logiem "Dziedzictwo Kulinarne" gwarantuje, że jego proces produkcji musi być udokumentowany minimum 25 letnią
tradycją, a często bywa że tradycje te sięgają znacznie dalej. My staramy się dla Państwa skupić
wszystkich tych producentów w jednym miejscu dla większej wygody zakupów.
Biolife jest firmą w województwie opolskim zajmującą się produkcją mąk oraz płatków z certyfikatem
ekologicznym. Naszą ideą jest produkcja jak najlepszych produktów, w których nie znajdą Państwo
żadnych sztucznych składników. Kupując produkty firmy Biolife mogą być Państwo pewni, że zboże
pochodzi od polskich rolników posiadających certyfikat ekologiczny.
W sklepach możemy
znaleźć różne rodzaje mąki określane nazwą (np. tortowa) i/lub typem, np. typ 450, 600 itd. Mąka
razowa to inaczej typ 2000.
Mąka razowa jest to określenie sposobu produkcji mąki, a nie surowca z którego powstaje. Mąkę
razową wytwarza się z całego ziarna,bez odsiewania otrąb, dlatego mąka taka jest ciemniejsza
niż np. mąka tortowa i zawiera drobne elementy okrywy owocowo-nasiennej. W ten sposób możemy
wytworzyć mąkę z różnych zbóż, np. mąkę orkiszową razową, mąkę pszenną razową itd.
Mąka żytnia uważana jest za cenniejszą niż mąka pszenna z kilku powodów. Występujące w niej
alkaloidy obniżają cholesterol i zapobiegają miażdżycy. Natomiast lignina jest odpowiedzialna za
zmniejszenie ryzyka wystąpienia chorób nowotworowych.
Zawartość skrobi w ziarnie żyta jest mniejsza niż zawartość skrobi w ziarnie pszenicy.
Mąka żytnia jest popularna wśród osób dbających o sylwetkę. Wynika to z sytości przetworów z mąki
żytniej, dzięki czemu można najeść się mniejszą ilością pokarmu a wyższa zawartość minerałów i
witamin reguluje i przyspiesza przemianę materii. Z mąki żytniej można również samemu
zrobić zakwas na domowy chleb lub żur
Zapraszamy na nasze pozostałe aukcje: |
|