Mąka pełnoziarnista pszenna - idealna równiez do bułeczek, naleśników, pizzyLubella Pełne Ziarno powstała z całego ziarna: łuski, jądra i kiełka, dlatego jest cennym źródłem błonnika i minerałów, takich jak: fosfor, magnez, żelazo.
Tradycja od 1881
Nasz przepisCiasteczka pełnoziarnisteSkładniki:500 g mąki pszennej pełnoziarnistej Lubella Pełne Ziarno250 g margaryny150 g cukru pudru5 żółtek1 cukier wanilinowyWykonanie:Mąkę siekamy z margaryną, żółtka mieszamy z cukrem pudrem i cukrem wanilinowym, a następnie całość łączymy i zagniatamy ciasto. Odstawiamy na ok. 20 minut do lodówki. Po schłodzeniu ciasto wałkujemy na grubość ok. 5 mm i foremką do ciasta wykrawamy wybrane kształty. Uformowane ciastka układamy na wysmarowaną tłuszczem blachę i pieczemy w temperaturze ok. 180°C na złoty kolor przez ok. 12-15 min. Do ciasta możemy również dodać płatki owsiane lub kawałeczki czekolady. Upieczone ciastka doskonale smakują posypane cukrem pudrem lub polane czekoladą.
Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.
dla 100g mąkiWartość energetyczna: 1490 kJ (352 kcal), Białko: 14, 1g, Węglowodany: 65, 4g, Cukry: 5, 6g, Tłuszcz: 2, 3g, Kwasy tłuszczowe nasycone: 0, 6g, Błonnik pokarmowy: 6, 7g, Sód: 0g, Fosfor: 260 mg (37%)*, Magnez: 100, 8 mg (26%)*, Żelazo: 3, 6 mg (25%)*, Cynk: 1, 9 mg (19%)*, Składniki mineralne oraz błonnik dla 100g ciastek pełnoziarnistych, Fosfor: 210 mg (30%)*, Magnez: 63, 8 mg (17%)*, Żelazo: 2, 9 mg (21%)*, Błonnik pokarmowy: 5g, * procent dziennego zalecanego spożycia