LOFANT
Lofant znany również jako Kłosowiec Anyżowy znany jest od wieków, ale dopiero pod koniec XVII wieku został sprowadzony do Europy. Lofant jest rośliną posiadajacą duże mozliwości miododajne, bardzo cenioną przez pszczelarzy. Miód lofantowy jest przezroczysty, ze złotym odcieniem. Kłosowiec kwitnie i owocuje już pierwszego roku po zasiewie i jest rośliną wieloletnią, która osiąga rozmiary nawet 120 cm. Lofant można rozmnażać na dwa sposoby - poprzez pikowanie lub zasiew. Kłosowiec rozpoczyna kwitnienie wcześniej od lipy i trwa ono aż do później jesieni.
Zastosowanie Lofantu :
*aromatyzowanie ciast,
*pyszne herbaty,
*przyprawa do kompotu, kisielu,
*składnik do przygotowywania preparatów medycznych, perfum i mydeł
ponadto :
*dla wzmocnienia odpornościowych sił organizmu,
*przy rozstroju nerwowym,
* dla normalizacji pracy serca przy jego zaburzeniach,
*zapobiega procesom zapalnym żołądka, jelit, wątroby i dróg moczowych.
*leczenie oskrzeli, zapalenia płuc i astmy.
*inhalacje (zarówno dzieci jak i osób dorosłych).
*wygładza zmarszczki,
*pomaga zachować elastyczność skóry
*wzmacnia cebulki włosowe.
*piękny zapach anyżowy
Herbatki robimy ze zdrowych liści i nie przekwitniętych kwiatostanów, zarówno świeżych jak i suszonych. Należy pamiętać, że nie słodzimy herbatek!
LOFANT najlepiej rozmnażać poprzez pikowanie. Można wczesną wiosną wysiać po kilka nasionek do malutkich doniczek, podlewać i pielęgnować aż wzejdą młode roślinki. Po zimnych ogrodnikach należy roślinki wysadzić na stałe miejsca. Najlepiej w rzędach, co 20 i między rzędami 30cm. Początkowo rośliny rosną wolno i trzeba je pielęgnować, w późniejszym terminie pozostanie nam już tylko satysfakcja, zdrowie i piękny, anyżowy zapach wszędzie tam gdzie pozostawimy susz. Można rozmnażać go również poprzez siew bezpośrednio do gruntu. Istnieje jednak niebezpieczeństwo, że będziemy mieć puste miejsca, w które należy dosadzić inne sadzonki.
Jeden komplet = ok 100 nasionek