Ta strona wykorzystuje pliki cookies. Korzystając ze strony, zgadzasz się na ich użycie. OK Polityka Prywatności Zaakceptuj i zamknij X

Kwas mrówkowy 85% 1000 ml

09-02-2014, 14:06
Aukcja w czasie sprawdzania nie była zakończona.
Cena kup teraz: 19 zł      Najwyzsza cena licytacji: zł      Aktualna cena: 19 zł     
Użytkownik miotaczognia
numer aukcji: 3872900395
Miejscowość ŁÓDŹ
Kupiono sztuk: 2    Zostało sztuk: 8    Licytowało: 2    Wyświetleń: 82   
Koniec: 09-02-2014 14:14:10

Dodatkowe informacje:
Stan: Nowy
info Niektóre dane mogą być zasłonięte. Żeby je odsłonić przepisz token po prawej stronie. captcha

 

Zwalczanie Warrozy kwasem mrówkowym
Na podstawie wielu publikacji krajowych i zagranicznych naukowców, a także w oparciu o doświadczenia praktyków- mistrzów pszczelarskich dowiedziono, że jednym ze sposobów zwalczania Warrozy w rodzinach pszczelich jest stosowanie kwasu mrówkowego. Sposób ten jest bardzo prosty, gdyż polega na tym, że czynnikiem niszczącym Warrozę są jedynie opary kwasu mrówkowego powstałe w wyniku jego parowania. W naszej metodzie odparowywania kwasu odbywa się ze specjalnie wykonanego pojemnika umieszczanego w górnej części ula, ponieważ opary kwasu jako, że są cięższe od powietrza opadają w dół, powodując niszczenie dorosłego pasożyta w całej przestrzeni ula, a wnikając przy tym pod zasklep czerwiu, niszczą również i tam znajdujące się pasożyty. W ciągu doby winno wyparować od 2,5 do 6,0g kwasu - wówczas uzyskuje się wynik od 30 do 90% śmiertelności roztoczy. Wielkość parowania zależy od wielu czynników, między innymi także od temperatury otoczenia, która powinna wynosić min. 10 stopni Celsjusza a max. 25 stopni Celsjusza.

W celu usprawnienia wykonania opisanego wyżej zabiegu polecamy stosowanie pojemniczka o pojemności 60ml. Wypełniony jest wkładem, na który należy wlać 40ml kwasu mrówkowego o stężeniu 60%, a następnie przykryć wieczkiem i odwracając otworami w dół położyć na otwór w powałece lub na "pajączek". Jeśli stężenie kwasu jest większe należy go rozcieńczyć z wodą. Pojemnik przetrzymać w ulu 10 dni. Na bieżąco kontrolować opad martwych pasożytów. Opisana do stosowania dawka jest dawką profilaktyczno-zapobiegawczą. W przypadkach większego porażenia Warrozą należy zabieg powtórzyć lub zastosować jednocześnie więcej pojemników (np. 2).
Stosowanie kwasu mrówkowego do zwalczania warrozy ma jeszcze inną poważną zaletę - zakwasza środowisko rodziny pszczelej przez co ogranicza rozwój grzybicy otorbielakowej, również groźnej choroby pszczół.
UWAGA!
Kwas mrówkowy jest substancją żrącą. Podczas napełniania pojemnika kwasem mrówkowym należy chronić oczy i ręce używając okularów i rękawic ochronnych.
Chcąc produkować zdrową żywność musimy wycofać z rodzin pszczelich groźne środki chemiczne- alternatywną dla "ciężkiej chemii" są właśnie kwasy organiczne, jak np. kwas mrówkowy.