Ta strona wykorzystuje pliki cookies. Korzystając ze strony, zgadzasz się na ich użycie. OK Polityka Prywatności Zaakceptuj i zamknij X

Kuchnia katalońska Salvadora Dali -potrawy mistrza

19-01-2012, 21:43
Aukcja w czasie sprawdzania była zakończona.
Aktualna cena: 17 zł     
Użytkownik minia
numer aukcji: 2035108356
Miejscowość Warszawa
Wyświetleń: 6   
Koniec: 13-01-2012 16:48:34

Dodatkowe informacje:
Stan: Używany
Okładka: twarda z obwolutą
Rok wydania (xxxx): 2001
Język: polski
Forma: album, atlas
info Niektóre dane mogą być zasłonięte. Żeby je odsłonić przepisz token po prawej stronie. captcha

 "Kuchnia katalońska Salvadora Dali" -Georg A. Weth


 

 

 

Wydawnictwo: Muza, 2001, wydanie I

Oprawa: twarda z obwolutą

Stron: 152

Stan: bdb=

 

57 przepisów okraszonych pięknymi zdjęciami, wydanie na kredowym papierze uzupełnione reprodukcjami obrazów Salvadora oraz nota autora dotyczącą związków malarza z kuchnią :)

 

"Salvador Dali - za tym nazwiskiem kryje się nie tylko wielki malarz surrealista, lecz także oryginalny człowiek o niezwykłym stylu życia. Artysta bardzo lubił demonstrować publicznie własną ekstrawagancję. Podobnie jak obrazy, również dziwactwa pozwalały mu zdobyć sławę. Dali należy do niewielu malarzy naszego stulecia, którzy jeszcze za życia zdobyli majątek dzięki swoim pracom. Bogactwo umożliwiło mu prowadzenie razem z żoną, Galą, życia na wielkiej stopie. Należało do niego oczywiście także dobre jedzenie, przy czym Dali, jako zdecydowany Katalończyk, najchętniej jadał to, co jadano w tej części Hiszpanii. Świeża ryba, krewetki, homary, jeżowce i króliki były podstawowymi składnikami potraw podawanych w Port Lligat. Kuchnia katalońska odznacza się pewnymi specyficznymi cechami: m.in. łączy chętnie to, co słodkie, z tym, co słone, a jednym z jej typowych dań są surowe jeżowce. Autor tej książki, Georg A. Weth, w trakcie licznych rozmów z przyjaciółmi, zaufanymi, doradcami i domownikami Dalego starał się odtworzyć kulinarne upodobania mistrza. Wynikiem jego ustaleń jest czternaście niezwykłych zestawów potraw, w pewnym sensie odzwierciedlających także zmienną naturę malarza."