Ksylitol jest to cukier pochodzenia naturalnego pozyskiwany z brzozy.
Jest równie słodki jak zwykły cukier, ale zawiera o 40% kalorii mniej.
Ksylitol wytarza w organiźmie odczyn zasadowy, a więc wskazany jest przy:
- Próchnicy zębów i chorobach dziąseł, np. paradontozie
- suchości w ustach (stymuluje wydzielanie śliny)
- zapaleniu ucha środkowego
- przeciwdziała tworzeniu się bakterii gnilnych
- przy infekcjach górnych dróg oddechowych (tj. katar, infekcja gardła, zatok) - działanie antybakteryjne
- Stosowany jako środek zapobiegawczy przeciw bakteryjnemu zakażeniu płuc i oskrzeli u chorych na mukowisdydozę
- Przyjazny przy nadkwasocie żołądka, alergii, astmie
- Likwiduje niemiły zapach z ust
Ksylitol jest rewelacją dla cukrzyków.
W organiźmie przetwarzany jest powoli, a więc zapotrzebowanie na insulinę jest znacznie mniejsze. Posiada IG czternastokrotnie niższe niż zwykły cukier (im niższe IG tym niższy poziom cukru we krwi po jedzeniu).
Zwykły cukier dokarmia komórki rakowe ponieważ wytwarza w organiźmie odczyn kwasowy. Ksylitol tworząc środowisko zasadowe nie ma tego negatywnego działania.
Cukier brzozowy wskazany jest przy osteoporozie ponieważ ułatwia mineralizację, czyli przyswajanie wapnia przez kości. Zwykły cukier natomiast zabiera z organizmu witaminy z grupy B oraz mikroelementy, tj. wapń, potas, magnez.
Ogranicza rozwój pleśni i drożdżaków, np. przy kadydozie.
Zmniejsza łaknienie na słodycze.
Ksylitol może być również stosowany zewnętrznie w postaci areozolu lub kropli wyrabianych w domu (1 część cukru na 20 części soli fizjologicznej, dostęþnej w każdej aptece).
W takiej postaci działa hamująco na rozwój bakterii powodujących min. zapalenie ucha środkowego, szczególnie u małych dzieci.
Zmniejsza ilość szkodliwych, bakterii w nosie, stymulując jednocześnie jego prawidłowe oczyszczanie, co zmniejsz problemy związane z astmą i alergiami.
Ma również korzystny wpływ przy próchnicy i paradontozie. Należy profilaktycznie (przed snem) rozprowadzić niewielką ilość KSYLITOLU rozpuszczonego w ślinie po szkliwie zębów i dziąsłach.
Cukier brzozowy jest całkowicie bezpieczny niezależnie od spożywanej dawki dziennej. Naukowcy fińscy zalecają spożywanie do 40g Ksylitolu dziennie.
Zakres temperatur w jakich można go stostować jest bardzo szeroki (mrożenie, gotowanie, pieczenie).
Informujemy, iż oferowany przez nas cukier brzozowy Ksylitol pochodzi z Finlandii. Produkt ten wytwarzany jest przez firmę Danisco Sweeteners- jedynego producenta oryginalnego ksylitolu w Europie., Ksylitol pozyskiwany jest o z drewna brzozy z dodatkiem innych drzew liściastych pochodzących z odpowiedniego drzewostanu o wysokiej jakości ekologicznej.
Jednocześnie pragniemy zaznaczyć, że nie rozprowadzamy ksylitolu uzyskiwanego z kolb kukurydzy, jaki produkowany jest obecnie w Chinach przez większość firm, także europejskich.
Certyfikat pochodzenia ksylitolu oraz certyfikat analityczny wystawiony przez producenta znajdą Państwo poniżej.
Na terenie Polski Ksylitol został dopuszczony do spożycia i sprzedaży na podstawie Rozporządzenia Ministra Zdrowia z dnia 17 marca 2003 roku (poz. 805).
Ksylitol został również dopuszczony do celów spożywczych na terenie Unii Europejskiej według Sweetener Directive w 1994 roku.