Ta strona wykorzystuje pliki cookies. Korzystając ze strony, zgadzasz się na ich użycie. OK Polityka Prywatności Zaakceptuj i zamknij X

KSYLITOL FIŃSKI DANISCO 11OOg+ Błonnik 2OOg KURIER

17-01-2012, 4:26
Aukcja w czasie sprawdzania nie była zakończona.
Cena kup teraz: 46,90 zł     
Użytkownik Maciek700-M1
numer aukcji: 2033188522
Miejscowość Poznań
Kupiono sztuk: 1    Wyświetleń: 51   
Koniec: 17-01-2012 04:26:43

Dodatkowe informacje:
Opis niedostępny...
info Niektóre dane mogą być zasłonięte. Żeby je odsłonić przepisz token po prawej stronie.

 


Dane firmy:
P.H.U. METATEC
os. Kosmonautów 5/88
61-624 Poznań
REGON: 300[zasłonięte]695
NIP: 972[zasłonięte]078-69

Nr rachunku bankowego:
PKO BP COI   
50 [zasłonięte]05[zasłonięte]11159[zasłonięte]800053

Kontakt:
 506 [zasłonięte] 009
 [zasłonięte]@post.pl


 Ksylitol Danisco Fiński + Błonnik

Bio Age Pharmacy

 1100gram / 200gram

19/08/14  /  10/05/12
 Ksylitol + Błonnik

SUPER PROMOCJA

Ksylitol 1100 gram W DOSKONAŁEJ CENIE 39,90 zł
 (1 kg = 36,27zł)
+ Błonnik z Bioflawonoidami 200 gram w MEGA CENIE 7,00


Cena w aptekach błonnika z bioflawonoidami to 15,90zł
na naszej innej aukcji 9,90 zł
a na tej aukcji tylko 7,00 zł

a ponadto

Kupując produkt na tej aukcji korzystacie Państwo z promocji

DOŁADUJ DO 30 kg ZA O
oznacza to, że po zakupie przedmiotu na tej aukcji i
OPŁACENIU PRZESYŁKI KURIERSKIEJ

w kwocie podanej powyżej WSZYSTKIE POZOSTAŁE przedmioty zakupione na naszych innych aukcjach wysyłamy całkowicie
ZA DARMO
.

 

 

Komentarze z ostatnich kilku dni (nie miesięcy):

Komentarze

 


OPIS PRZEDMIOTU:

Ksylitol jest białą krystaliczną substancją, która wygląda i smakuje jak cukier.  Można go znaleźć w owocach, warzywach i grzybach, jednak na skalę przemysłową ksylitom pozyskiwany był z brzozy lub buku. W chwili obecnej produkcja bazuje na jednogatunkowym drzewostanie brzozowym, a polega na dzieleniu i wytapianiu strukturalnych włókien drewna czyli ksylanu. Z ksylanu w procesie biokonwersji uzyskujemy tzw. ksylozę, z której to finalnie powstaje ksylitol. Mimo zaawansowanych technologii wykorzystywanych w produkcji ksylitolu w celu uzyskania wysokiej jakości tej substancji wykorzystywana jest spora ilość drewna. Z tego powodu „naturalną stolicą” ksylitolu stała się Finlandia, która zajmuje 1 miejsce w Europie pod względem zalesienia (69 %) i zasobów drewna. Kraj słynie przy tym z racjonalnej gospodarki leśnej, dzięki czemu zasoby są ciągle pomnażane. W Finlandii ksylitol nazywany jest “koivusokeri” lub po prostu “cukrem brzozowym”.

Pod względem chemicznym mimo smaku i wyglądu ksylitol nie jest cukrem ale alkoholem cukru. Jego cząsteczka składa się z pięciu a nie sześciu atomów węgla, przez co różni się od innych popularnych substancji słodzących takich jak sorbitol, fruktoza, glukoza.

Ksylitol  jest produktem całkowicie bezpiecznym, o skutkach stosowania odwrotnych do działania cukru. W przeciwieństwie do tradycyjnego cukru, nie posiada właściwości toksycznych.

Ksylitol natomiast ma szereg zalet, dlatego polecany jest:

 

·     W leczeniu otyłości: jest o 40 procent mniej kaloryczny i ma o 75% mniej węglowodanów od tradycyjnego cukru, co oznacza, że jest idealnym produktem do walki z otyłością podczas stosowania diety odchudzającej. Około 30 procent spożytego ksylitolu zostaje zaabsorbowana przez wątrobę, a pozostała część w przewodzie pokarmowym, gdzie rozkładany jest przez bakterie żołądkowe na krótko łańcuchowe kwasy tłuszczowe.Dodatkowo wzmacnia poczucie sytości, w ten sposób redukując ogólne spożycie pokarmów i pozwalając na łatwą kontrolę wagi ciała. 

·    Dla diabetyków: ksylitol jest przez organizm absorbowany i przetwarzany powoli, co powoduje tylko niewielkie zmiany w wydzielaniu insuliny. Eliminuje efekt gwałtownego wyrzutu insuliny, charakterystyczny przy stosowaniu tradycyjnego cukru, czyli sacharozy. Indeks glikemiczny (IG) czyli miara szybkości trawienia i wchłaniania danego pokarmu , a także jego zdolności do podwyższania poziomu cukru we krwi wynosi zaledwie 8 jednostek podczas gdy referencyjna wartość dla glukozy wynosi 100. Dodatkowo stymulując niskie zapotrzebowanie organizmu na insulinę i utrzymując jej poziom, przeciwdziała procesom przedwczesnego starzenia się tkanek i narządów wewnętrznych oraz przyczynia się do przedłużania ich sprawności. Nie będąc cukrem, nie ulega rozkładowi w przewodzie pokarmowym, dobrze się wchłania, a metabolizuje bezpośrednio w komórkach.

 · Dla osób chorych lub zagrożonych osteoporozą: Ksylitol zwiększa przyswajanie wapnia i magnezu, przywracając właściwą konsystencję kości, poprzez ich mineralizację. Fińscy naukowcy w celu wzmocnienia gęstości kości zalecają spożywanie ok. 40 g ksylitolu dziennie (8-10 łyżeczek).

 

·  Przy próchnicy zębów i dziąseł: Ksylitol jest cukrem pięciowęglowym, co oznacza, że ma właściwości bakteriobójcze i bakteriostatyczne. Regularne płukanie jamy ustnej roztworem ksylitolu przywraca właściwe PH jamy ustnej, remineralizuje szkliwo, a nawet leczy (zasklepia) drobne ubytki. W tym celu wskazane jest nawet pozostawienie ksylitolu na zębach na noc. W przypadku większych ubytków, dochodzi do utwardzenia zmian próchnicowych i zahamowania dalszego rozwoju choroby. Ksylitol zapobiega również chorobom przyzębia, zapaleniu dziąseł, a co za tym idzie - parodontozie. Bakterie wywołujące choroby dziąseł mają zdolność przedostawania się do krwioobiegu, mogą więc być bezpośrednią przyczyną chorób serca i zawałów. Ksylitol stymuluje produkcję śliny, co jest istotne dla osób cierpiących na suchość w ustach, spowodowaną chorobą, wiekiem, bądź skutkiem ubocznym stosowania niektórych leków. Zapobiega zajadom i nieprzyjemnemu zapachowi z ust.

 

·   Przy infekcjach górnych dróg oddechowych: jedną z zalet ksylitolu (w postaci aerozolu) jest zdolność hamowania wzrostu bakterii wywołujących zapalenie ucha środkowego u małych dzieci. Również płukanie nosa roztworem ksylitolu stymuluje samoistne oczyszczanie przewodów nosowych, co redukuje problemy związane z alergiami i astmą oraz infekcjami zatok i gardła.

 

·    Ogranicza rozwój pleśni i drożdżaków w przewodzie pokarmowym- np. Candida albicans 

 

·   Jest skutecznym środkiem przeciwko szkodliwym bakteriom jelit - np. Helicobacter pylori, której przypisuje się m. in. owrzodzenie żołądka. 

 

Reasumując ksylitol jest produktem całkowicie bezpiecznym i prozdrowotnym, o skutkach stosowania odwrotnych do działania zwykłego cukru. W przeciwieństwie do tradycyjnego cukru, nie posiada właściwości toksycznych. W trakcie wieloletnich badań ksylitol uznano za substancję, szczególnie polecaną w walce z otyłością, próchnicą, cukrzycą, osteoporozą i za doskonałą substancję w wielu innych dziedzinach życia. W roku 1996 JEFCA (organ doradczy WHO i FAO) nie określiło górnej granicy spożycia (ADI – dopuszczalna dzienna dawka), co znaczy, że jest on całkowicie bezpieczny niezależnie od spożywanej ilości dziennej. 


Sposób użycia:

Ksylitol stosujemy w taki sam sposób jak zwykły cukier. Zakres temperatur w jakich można stosować jest bardzo szeroki - gotowanie, pieczenie, mrożenie, tak więc używając ksylitolu możemy piec ciasta, ciasteczka, robić desery, lody itp.

Spożycie w nadmiernych ilościach może mieć efekt przeczyszczający. Z tego powodu Ksylitolu najlepiej nie podawać dzieciom do 3-go roku życia (lub w bardzo małych ilościach). Naukowcy fińscy zalecają spożywanie do 40g (około 10 łyżeczek) ksylitolu dziennie.



OPIS BŁONNIKA Z BIOFLAWONOIDAMI:

Włókno pokarmowe (dietary fiber) nazywane również błonnikiem pokarmowym jest grupą związków chemicznych wchodzących w skład roślin i będący częścią ich struktury. Nie jest jednym konkretnym, wyselekcjonowanym składnikiem pożywienia, ale kompleksem wielu różnych składników. W jego skład wchodzą związki o bardzo różnej budowie chemicznej i właściwościach fizycznych. Działanie błonnika pokarmowego w organizmie jest bardzo zróżnicowane i zależy od jego właściwości. Najbardziej znaną funkcją błonnika jest jego dobroczynny wpływ na trawienie i zapobieganie zaparciom. Związane jest to z tym, że błonnik, wiążąc wodę, zwiększa masy kałowe i ułatwia ich przesuwanie. Z tego też powodu stosowanie diety bogatej w błonnik jest zalecane w profilaktyce i leczeniu wielu chorób cywilizacyjnych, w szczególności nadwagi i otyłości. W trakcie odchudzania, podczas stosowania diety o obniżonej kaloryczności, właściwie niezbędne jest zwiększenie ilości spożywanego błonnika pokarmowego, gdyż większa jego ilość w diecie zwiększa poposiłkowe uczucie sytości, hamuje głód i przez to pozwala zmniejszyć ilość przyjmowanych w ciągu dnia kalorii. Zbawienne działanie błonnika nie ogranicza się jednak do poprawy perystaltyki jelit i procesów trawiennych ale jest znacznie szersze. Krótkie resume wpływu błonnika na organizm możemy przedstawić w następujących punktach:
  • Usprawnia pracę przewodu pokarmowego (zapobiega zaparciom i biegunkom)
    • wchłania wodę i przyspiesza eliminację niestrawionych resztek pokarmu.
  • Sprzyja redukcji masy ciała poprzez:
    • wydłużenie czasu rozdrabniania i żucia pokarmu, co powoduje wcześniejsze osiągnięcie uczucia sytości;
    • utrudnianie trawienia i wchłaniania, co zmniejsza wykorzystanie energii z pożywienia (w przybliżeniu 1g włókna pokarmowego zmniejsza wchłanianie energii z pożywienia o 0,17%, zwiększając masę kału o 3,5g);
    • daje uczucie sytości związane z wypełnieniem i możliwością pęcznienia w żołądku;
    • zwiększa wydalanie tłuszczu z kałem;
  • Wpływa korzystnie na normalizację zaburzeń gospodarki węglowodanowej poprzez:
    • stabilizację poziomu glukozy (cukru) we krwi, przez co między innymi obniża apetyt na słodycze;
    • obniżenie wchłaniania węglowodanów;
  • Obniża poziom cholesterolu i triglicerydów we krwi poprzez:
    • wiązanie cholesterolu dostarczanego z pożywieniem w tworzącej się w przewodzie pokarmowym strukturze żelowej, co powoduje zmniejszenie jego wchłaniania oraz zwiększenie wydalania z kałem;
    • zmniejszanie zwrotnego wchłaniania kwasów tłuszczowych, a tym samym zmniejszenie powstawania frakcji tzw. „złego” cholesterolu, który wykazuje działanie miażdżycotwórcze
Szereg badań naukowych dowiodło również iż dieta bogata w błonnik chroni przed:
  • zapaleniu wyrostka robaczkowego;
  • uchyłkowatości jelit
  • nowotworom jelita grubego
  • chorobom żył kończyn dolnych;
  • kamicy żółciowej;
Niestety pamiętać również należy, iż oprócz wyżej omówionych korzystnych działań włókna pokarmowego zwiększenie jego ilości w diecie może powodować utrudnienia w przyswajaniu niektórych składników mineralnych takich jak: wapnia, żelaza, magnezu, cynku, miedzi oraz witamin z grupy B, D. Ta niekrzystna właściwość przypisana jest do wszystkich rodzajów błonnika, z wyjątkiem jednego - błonnika sojowego. Mimo niewielkiej jeszcze popularności w Polsce, w której dominują błonniki zbożowe i owocowe to wg licznych badań naukowych właśnie błonnik sojowy  ma najszersze spectrum działań prozdrowotnych. Porównanie właściwości błonnika sojowego do innych popularnych błonników prezentuje poniższa tabela:

 

Efekty fizjologiczne

Gatunek błonnika

sojowy

pszenny

kukurydziany

owsiany

Podwyższenie objętości masy kałowej

TAK

TAK

TAK

TAK

Podwyższenie zdolności wiązania wody

TAK

TAK

NIE

TAK

Ograniczenie uczucia głodu

TAK

TAK

TAK

NIE

Brak zmniejszenia przyswajalności kluczowych składników mineralnych (wapń, żelazo, cynk)

TAK

NIE

NIE

NIE

Obniżenie poziomu "złego" cholesterolu we krwi

TAK

NIE

NIE

TAK

Poprawienie wykorzystania insuliny

TAK

NIE

NIE

NIE

Funkcja regulacyjna gospodarki glukozowej

TAK

TAK

TAK

NIE

 

Jak widać w powyższej tabeli jedynym błonnikiem, który nie blokuje przyswajania minerałów kluczowych dla prawidłowego funkcjonowania organizmu ludzkiego jest błonnik sojowy i cokolwiek nie powidzieć by o zbawiannych właściwościach błonników zbożowych lub owocowych, ze względu na swoją strukturę niestety skutecznie blokują one przyswajanie tych nizezmiernie ważnych minerałów. Choć błonnik sojowy w ujęciu analitycznym jest niekwetionowanym liderem na tle innych błonników jeśli chodzi o właściwości stricte "błonnikowe", oferowany na aukcji preparat przewyższa pozostałe produkty również z powodu bardzo wysokiej zawartości bioflawonoidów, a konkretnie dwóch podstawowych izoflawonów: genisteiny i daidzeiny. Najciekawsze badania nad izoflawonami wskazują, że substancje te skutecznie przeciwdziałają różnego rodzaju nowotworom – szczególnie genisteina, na której temat opublikowano ponad 200 prac poświęconych jej znaczeniu jako środka przeciwnowotworowego. Ponadto udowodnione jest, iż bioflawonoidy te działają ochronnie na układ sercowo-naczyniowy. Tworząc krótkie kompedium oparte na wynikach badań klinicznych okazuje się że genisteina i daidzeina:
♦ hamują rozwój komórek nowotworowych w większości nowotworów, w tym piersi, okrężnicy, płuc, prostaty, skóry i w białaczce,
♦ hamują enzym białkową kinazę tyrozynową, która odpowiada za pobudzanie wzrostu komórek nowotworowych
♦ powodują różnicowanie się komórek nowotworowych, dzięki czemu mogą one zmieniać się w komórki normalne,
♦ hamują angiogenezę, która jest niezbędna do rozwoju nowych naczyń krwionośnych nowotworu,
♦ działają jako silny antyoksydant
♦ hamują utlenianie cholesterolu LDL
♦ wpływają na skład cholesterolu LDL, aby słabiej przylegał do ścian tętnic,
♦ zapobiegają rozwojowi komórek, które tworzą płytki,
♦ hamują powstawanie skrzepliny i zmniejszanie agregacji płytek,
♦ rozszerzają naczynia w tętnicach miażdżycowych.

Dodatkowo, oprócz  nieocenionych właściwości błonnika z bioflawonoidami producent preparatu zadbał o to aby w każdym opakowaniu znalazła się praktyczna, farmaceutyczna miarka, dzięki której wyeliminowane zostały problemy z jego precyzyjną i planowaną aplikacją.


Dawkowanie:
1-2 miarki (5-10 gram) raz lud dwa razy dziennie, najlepiej przed lub po posiłku.

Zobacz nasze pozostałe aukcje, klikając w odpowiedni odnośnik:
 

SKROBIA KUKURYDZIANA (Corn Starch Bio)

  KSYLITOL - INNE GRAMATURY

 


1.

Po zalicytowaniu przedmiotu prosimy o potwierdzenie zakupu oraz wskazanie wybranej formy płatnośc poprzez wypełnienie formularza opcji dostawy. Alternatywnie mogą Państwo przesłać te informacje e-mailem podpisując się loginem z allegro.

2.

Przesyłki za pobraniem wysyłamy tylko osobom posiadającym co najmniej 5 komentarzy pozytywnych (bez negatywnych). Odstępstwa od tej zasady nie istnieją, dlatego początkujących użytkowników serwisu prosimy o rozwagę.

3.

W tytule przelewu prosimy ZAWSZE wpisywać TYLKO login z allegro. Jeżeli adres wysyłki różni się od podanego w allegro, prosimy umieścić go w  formularzu opcji dostawy.  Brak adresu w formularzu może spowodować, iż paczka zostanie wysłana na adres podany w Allegro, za co w tej sytuacji odpowiedzialność ponosi kupujścy.
 
4.

Jeżeli powyższe zasady są w pełni zrozumiałe i akceptujecie je Państwo w 100% zapraszamy do zakupów.


Wszystkie sprzedawane przez nas produkty są oryginalne i fabrycznie zapakowane.

Produkty przygotowywane do wysyłki pakowane są w wysokiej jakości kartoniki, zapewniające bezpieczne dotarcie przesyłki.  Kartoniki są nieopisane co gwarantuje kupującemu 100% dyskrecję. W wyjątkowych sytuacjach bardzo małe produkty (np. pojedyncze blistry) przesyłane są w bezpiecznych kopertach bąbelkowych.

Przy zakupie więcej niż jednego przedmiotu wszystkie produkty wysyłane są w jednej paczce. 

Towar wysyłany jest w dniu zaksięgowania należności na koncie lub po otrzymaniu informacji o przesyłce za pobraniem.  W przypadku nieprzewidzianych zdarzeń losowych towar może zostać wysłany w ciągu 3 dni roboczych.

Wszystkie zakupione towary możecie Państwo zwrócić bez podania przyczyny w przeciągu 10 dni zgodnie z ustawą z dnia 27 lipca 2002r o szczególnych warunkach sprzedaży konsumenckiej oraz o zmianie Kodeksu Cywilnego (Dz. U. Nr 141, poz. 1176 z późn. zm.)