Ta strona wykorzystuje pliki cookies. Korzystając ze strony, zgadzasz się na ich użycie. OK Polityka Prywatności Zaakceptuj i zamknij X

KSYLITOL 1 KG NATURALNY CUKIER BRZOZOWY XYLITOL

21-03-2012, 11:29
Aukcja w czasie sprawdzania nie była zakończona.
Cena kup teraz: 46 zł     
Użytkownik CentrumOdnZdrow
numer aukcji: 2204338550
Miejscowość Tarnobrzeg
Zostało sztuk: 2    Wyświetleń: 15   
Koniec: 23-03-2012 11:44:42
info Niektóre dane mogą być zasłonięte. Żeby je odsłonić przepisz token po prawej stronie. captcha

Opis przedmiotu:

Kontakt

tel. 504-[zasłonięte]-601

e- mail [zasłonięte]@wp.pl

Przesyłka

Towar wysyłany jest do Państwa w ciągu 24godz.

• Paczka pocztowa ekonomiczna 11 zł

• Paczka pocztowa priorytetowa 13,00 zł

• List polecony ekonomiczny 9.50 zł

• List polecony priorytetowy 11.00 zł

• Przesyłka pobraniowa 14 zł

• Przesyłka pobraniowa priorytetowa 17 zł

• Odbiór osobisty

Dane do przelewu:
Centrum Odnowy Zdrowia Liliana Lech ul. Wiejska 12, 39-400 Tarnobrzeg
Bank PKO SA
25 1240 [zasłonięte] 2[zasłonięte]7441110 [zasłonięte] 333480

Regulamin


Termin wpłaty to zawsze 7 dni roboczych, po upłynięciu tego czasu zgłaszamy się do serwisu Allegro z prośbą o zwrot poniesionych kosztów oraz udzieleniem ostrzeżenia dla Allegrowicza, który nie wywiązał się ze swoich obowiązków w ramach danej transakcji.

Koszt przesyłki jest podany w oparciu o założenie iż nasz Klient zakupi jedną sztukę danego towaru sprzedawanego na allegro, a w przypadku zakupu większej ilości sztuk chętnie służymy pomocą w celu ustalenia łącznego kosztu wysyłki dla wszystkich zakupionych towarów.

Centrum Odnowy Zdrowia wysyła zakupiony przez Państwa towar w przeciągu maksymalnie 24 godzin od momentu otrzymania wpłaty.

Odbiór osobisty jest możliwy po uprzednim zgłoszeniu telefonicznym lub mailowym.

Udział w aukcjach Centrum Odnowy Zdrowia jest jednoznaczny z zapoznaniem się z treścią Regulaminu oraz akceptacją zamieszczonych zasad.



Życzę udanych aukcji

KSYLITOL NATURALNY CUKIER BRZOZOWY

1 KG

PRODUCENT: Danisco- Sweeteners, Finlandia

termin ważności: 31.06.2014

KSYLITOL DAJE ORGANIZMOWI ODCZYN ZASADOWY ( NIE KWAŚNY, JAK ZWYKŁY CUKIER)

Ksylitol jest uzyskiwany najczęściej z drzewa brzozy. W jego cząsteczce jest 5 atomów węgla. W przeciwieństwie do cukrów 6-cio i 12-sto węglowych takich jak: glukoza, fruktoza, sacharoza i laktoza nie fermentuje w przewodzie pokarmowym .

Ksylitol jest powoli przetwarzany w organizmie z minimalnym udziałem insuliny, wskutek czego posiada ponad 14-krotnie niższy indeks glikemiczny od cukru. Dzięki temu jest bardzo bezpieczny dla diabetyków. Utrzymując niski poziom insuliny, przeciwdziała procesom przedwczesnego starzenia. Ponadto zawiera prawie 2-razy mniej kalorii niż cukier! Zalecany jest dla osób zagrożonych i dotkniętych osteoporozą, gdyż zwiększa przyswajanie wapnia, przywracając w ten sposób właściwą konsystencję kości. Dzięki antybakteryjnemu działaniu podnosi odporność organizmu. Potrafi likwidować drobne ubytki próchnicze oraz zapalenie dziąseł i ozębnej poprzez przywracanie właściwego pH śliny (dlatego przed przełknięciem zalecane jest przepłukiwanie rozpuszczonym w slinie ksylitolem jamy ustnej - nawet już po umyciu zębów). Stosowanie ksylitolowego aerozlu do nosa ma zdolność zatrzymywania rozwoju bakterii powodujących zapalenie ucha środkowego oraz zmniejsza występowanie alergii, astmy i infekcji zatok Ksylitol jest skutecznym środkiem przeciwko szkodliwym bakteriom jelit- np. Helicobacter pylori której przypisuje się między innymi owrzodzenie żołądka. Ogranicza rozwój pleśni i drożdżaków - na przykład Candida albicans - w przewodzie pokarmowym. Zmniejsza też łaknienie cukru. Fińscy naukowcy zalecają spożywanie do 40 g Ksylitolu dziennie, dla wydatnego wzmocnienia tkanki kostnej. Ksylitol może zastąpić cukier do przyrządzania różnych produktów kulinarnych .

W przyrodzie ksylitol jest szeroko rozpowszechniony, choć występuje w małych ilościach. Można go znaleźć w niektórych owocach, jagodach, grzybach, warzywach, twardym drewnie (szczególnie brzozowym - Finowie nazywają go stąd "brzozowym cukrem") i kolbach kukurydzy. W garści malin jest niespełna gram ksylitolu. Nasze organizmy w swoim codziennym metabolizmie używają ksylitolu, produkując go w ilości 15 gramów z różnych źródeł pokarmu. Przez organizm ludzki ksylitol jest powoli stopniowo przyswajany, osiągając wartość kaloryczną niższą o 40% niż inne węglowodany. Z tych względów daje on w efekcie istotnie zmniejszone: wzrost poziomu glukozy we krwi oraz reakcję insulinową organizmu na wchłanianie glukozy (o przeszło 60% serum insuliny mniej w krytycznym czasie 30 min. niż dla glukozy czy cukru). W ten sposób możliwe jest osiąganie przez diabetyków kontroli poziomu glukozy we krwi, poziomu lipidów i wagi ciała. Odkryty w 1891 roku stosowany jest ksylitol od lat 60-tych XX wieku. W szeregu krajów popularny zamiennik cukru dla diabetyków. FDA i JEFCA, organ doradczy WHO i FAQ stwierdził, że dla ksylitolu nie istnieje granica spożycia (ADI - dopuszczalna dzienna dawka), co znaczy, że jest on całkowicie bezpieczny niezależnie od spożywanej ilości dziennej.

Ponad 25 lat badań potwierdza, że ksylitol jest najlepszym zamiennikiem cukru dla zębów. Używanie ksylitolu redukuje stopień psucia się zębów zarówno dla grupy o wysokim ryzyku (znaczny stopień uszkodzenia uzębienia) jak i niskim (brak oznak próchnicy i wysoka dbałość o zęby). Badania, które uzyskały aprobatę 6 narodowych związków dentystycznych wykazują, że 4 do 12 gramów są wystarczające do całkowitego i trwałego zabezpieczenia zębów. Zastępuje on też skutecznie, dzięki podwyższeniu odczynu PH w ustach, odświeżacze oddechu. Dobroczynny wpływ ksylitolu jest odnotowywany nie tylko w powstrzymywaniu rozwoju bakterii z gatunku Sterptococcus mutans powodujących próchnicę, ale także tych z gatunku Sterptococcus pneumoniae, powodujących ostre zapalenie ucha środkowego. Badacze z Iowa wykazali natomiast, iż ksylitol może być środkiem zapobiegawczym przeciw bakteryjnemu zakażeniu płuc i oskrzeli u chorych na mukowiscydozę.

Ksylitol jest bardzo wskazany dla osób pragnących odchudzać się (bez ascetycznego odmawiania sobie słodyczy) ze względu na to, iż poza bezspornymi zaletami (zmniejszenie zapotrzebowania na insulinę i własnościami bakteriobójczymi) dostarcza on organizmowi o 40% mniej kalorii niż cukier, a jest (w 100%) równie słodki. Ksylitol ułatwia mineralizację (przyswajanie minerałów przez organizm) np. przyswajanie wapnia przez kości, a więc działa wspomagająco przy osteoporozie. Ksylitol jest białą, krystaliczną substancją, która wygląda i smakuje jak cukier. Tym różni się od innych substancji słodzących takich jak sorbitol, fruktoza czy glukoza, że w molekule ma 5 zamiast 6 atomów węgla, w efekcie daje odczyn zasadowy w organizmie, a nie kwasowy jak cukier (niszczy bakterie a nie powoduje ich rozwój).

Ksylitol, który doczekał się ponad 1500 opracowań naukowych pozyskiwany jest jedynie ze źródeł naturalnych (np. w Finlandii tylko z brzozy).

Porównanie właściwości sacharozy i ksylitolu

CUKIER (Sacharoza) KSYLITOL

• daje odczyn kwasowy w organizmie, dokarmia
bakterie i komórki rakowe, zakłóca równowagę
hormonalną, sprzyja rozwojowi grzybów i drożdżaków
w organizmie (grzybice, kandydoza, itp.)
• w organizmie dając odczyn zasadowy ma działanie
bakteriobójcze, stabilizuje równowagę zasadowo-
kwasową- hamuje rozwój grzybicy i drożdżaków
• może spowodować hipoglikemię i nadwagę prowadzące
do cukrzycy i otyłości
• ma Indeks Glikemiczny czternastokrotnie niższy
niż cukier (im niższy IG tym niższy poziom cukru
we krwi po jedzeniu)
• “wypłukuje” z organizmu sole mineralne i witaminy
(zabierając wapń przyczynia się do osteoporozy)
• ułatwia mineralizację
np. (przyswajanie wapnia przez kości)
• powoduje próchnicę zębów i zapalenie ozębnej,
paradentozę
• przeciwdziała próchnicy, wzmacnia szkliwo,
chroni dziąsła
• jest czynnikiem powodującym niewydolność
układu immunologicznego (i autoimmunologicznego)
• wzmacnia układ immunologiczny
• związek chemiczny trudny do strawienia, działa jak
uzależniający narkotyk, podając “puste kalorie”
powoduje nadwagę
• o prawie połowę mniej kaloryczny niż cukier
powoduje zarazem zmniejszenie łaknienia
na słodycze
• przyspiesza proces starzenia • ma własności opóźniające proces starzenia,
również skuteczny przy zatwardzeniach
• sprzyja rozwojowi wielu chorób
(np. istnieje jednoznaczny związek między spożyciem
cukru, a chorobami serca, krążenia, zawałami serca)
• zalecany jest w diecie diabetyków, u osób
z zakłóconą tolerancją glukozy, insulinoopornością
• wskazany jest przy: “suchości w ustach”,
“zajadach w kącikach ust”, infekcjach
górnych dróg oddechowych, nieżytach nosa i gardła
• stosowany przy zapaleniu ucha środkowego,
zapobiegawczo przeciw bakteryjnemu zapaleniu
płuc i oskrzeli przy mukowiscydozie, nadkwasocie
• likwiduje niemiły zapach z ust
• goi i naprawia

Centrum Odnowy Zdrowia