Ksylitol to cukier brzozowy, który daje w organizmie odczyn zasadowy a nie kwasowy jak cukier, dzięki czemu nie wpływa na rozwój bakterii i komórek rakowych.
Jest wskazany przy:
próchnicy zębów
chorobach dziąseł
suchości w ustach
zapaleniu ucha środkowego
przeciwdziała tworzeniu się bakterii gnilnych
ma działanie antybakteryjne przy infekcjach górnych dróg oddechowych (nieżyt nosa, infekcjach gardła i zatok)
stosowany jako środek zapobiegawczy przeciw bakteryjnemu zakażeniu płuc i oskrzeli u chorych na mukowiscydozę
przyjazny przy nadkwasocie żołądka, alergii, astmie,
likwiduje niemiły zapach z ust
Ksylitol pochodzenia naturalnego (pozyskiwany z brzozy) jest rewelacją dla cukrzyków, gdyż w organizmie jest przetwarzany powoli, mając indeks glikemiczny IG 14-krotnie niższy niż glukoza i 8-krotnie niższy od sacharozy (im niższy IG tym niższy poziom cukru we krwi po jedzeniu), a więc organizm potrzebuje znacznie mniej insuliny. Zwykły cukier dokarmia komórki rakowe – powinien zostać zastąpiony KSYLITOLEM w codziennej diecie.KSYLITOL równie słodki jak cukier dostarcza organizmowi o 40% mniej kalorii.
Zmniejsza łaknienie na słodycze.Ogranicza rozwój pleśni i drożdżaków (np. przy kandydozie).
Jest to oryginalny ksylitol z brzozy a nie pozyskiwany syntetycznie z kukurydzy!