Ta strona wykorzystuje pliki cookies. Korzystając ze strony, zgadzasz się na ich użycie. OK Polityka Prywatności Zaakceptuj i zamknij X

Koncentrat do wyrobu piwa piwo English Bitter

15-07-2015, 1:11
Aukcja w czasie sprawdzania nie była zakończona.
Cena kup teraz: 49.99 zł      Aktualna cena: 49.99 zł     
Użytkownik PIWOSZ-POZNAN
numer aukcji: 4998497530
Miejscowość Poznań
Kupiono sztuk: 9    Wyświetleń: 102   
info Niektóre dane mogą być zasłonięte. Żeby je odsłonić przepisz token po prawej stronie. captcha

Infolinia  
+48 [zasłonięte] 775 315
Infolinia czynna w dni robocze
od 8:00 do 17:00
Kontakt e-mail  
  • Dostępność produktów W związku z charakterem działania naszego sklepu internetowego, jego możliwością objęcia zasięgiem całego kraju, jesteśmy konkurencyjni zarówno w zakresie cen, terminów realizacji, jak i dostępności produktów.
  • Termin realizacji i koszty przesyłki Termin realizacji zamówienia w większości przypadków, wynosi 1-2 dni roboczych, od momentu złożenia zamówienia.
  • Pora dostarczenia przesyłki Firma kurierska dostarcza przesyłki w godzinach 9 - 17. Z powodu złożoności procedury dostawy nie jesteśmy w stanie zagwarantować ani dokładnie określić daty i godziny doręczenia przesyłki. Prosimy jednak o wpisanie w formularzu zamówienia preferowanej pory dnia (zakres 3-4 godzin) tak, aby pracownik firmy kurierskiej miał większe szanse zastania Państwa pod wskazanym adresem.
  • Warunki płatności Płatności mogą Państwo dokonać na trzy sposoby:
    1) przy odbiorze przesyłki
    2) przelew na nasze konto
    3) szybki e-przelew lub karta kredytowa
  • Zwrot lub wymiana towaru Jeżeli dostarczony towar był zgodny ze złożonym przez Państwa zamówieniem, a mimo to chcecie Państwo z niego zrezygnować, istnieje możliwość odesłania produktów w ciągu 10 dni roboczych od daty odbioru (na własny koszt).
Właściciel konta  
JHM.pl
Mateusz Ratajczak
Ul.Głogowska 253
60-111 Poznań
Nr. konta mbank:
04 1140 [zasłonięte] 2[zasłonięte]0040002 [zasłonięte] 394270
Koncentrat do wyrobu piwa piwo English Bitter
8ff34cada4fdfa57<span class=hidden_cl>[zasłonięte]</span>298ad42f3bf.png 
Więcej zdjęć
Cena brutto:
49.99,-
Dostawa:
48H
Opis produktu

Piwo wzorowane na tradycyjnej angielskiej recepturze. English Bitter jest bogatsze w słód niż inne piwa,posiada dodatek aromatycznego chmielu. Charakteryzuje się brązowo-miedzianą barwą, kremowo-białą pianą oraz słynie z silnego orzeźwiającego smaku i aromatu.Piwo to jest bardzo popularne wśród tych, którzy doceniają goryczkę i tradycyjny rubinowy kolor piwa. 

Charakterystyka produktu: 
Jest to produkt australijskiej firmy Coopers służący do przygotowania 23 l piwa. 
Każda z puszek zawiera: 
-1,7 kg hermetycznie zamkniętego słodu chmielonego, bez dodatku konserwantów(Słód swoją konsystencją przypomina karmel/miód). 
-torebeczkę drożdży piwowarskich (dołączoną pod przykryciem). 
Maksymalne stężenie alkoholu, jakie możemy uzyskać w piwie to 5,2%. (Możemy uzyskać także lżejsze piwa stosując odpowiednio mniejsze dodatki cukru).Korzystając z załączonej tabeli można dobrać odpowiednią ilość cukru, jaką należy dodać do brzeczki, aby uzyskać żądaną moc piwa:

ilość cukru

moc piwa

1000g

5,2%

500g

4,6%

450g

4%

250g

3,4%



Użytkowanie:
Przygotowanie piwa w warunkach domowych jest bardzo proste, pamiętać należy jedynie, aby zapewnić odpowiednią czystość i zachować proporcje ujęte w przepisie. 

POTRZEBNE WYPOSAŻENIE
koncentrat Coopers’a (z dołączoną torebeczką drożdży piwowarskich) 
1 kg cukru (sacharozy) lub - glukoza lub-np.:ekstrakt słodowy light czy -Enhancer 
-woda 
-cukromierz 
-balon szklany lub pojemnik fermentacyjny o pojemności ok.30 l
-rurka fermentacyjna 
-łyżeczka miarowa do cukru 
-kapslownica 
-kapsle 
-butelki do rozlewu piwa lub  butelki plastikowe, w tym wypadku nie potrzebna będzie kapslownica i kapsle. 
Kolejne etapy przygotowania piwa to:

Zamkniętą puszkę z ekstraktem wkładamy na 10 minut do naczynia (zlewu) z gorącą wodą (ma to na celu upłynnienie zawartości, co ułatwi nam jej wydobycie) 

Do ok. 5 litrowego naczynia wsypujemy 1 kg cukru (Uwaga: cukier zastąpić możemy glukozą lub słodem) dolewamy 2 litry wrzącej wody i mieszamy aż do rozpuszczenia cukru, następnie dodajemy zawartość puszki i powtórnie dokładnie mieszamy. 

Roztwór po wystudzeniu wlewamy do pojemnika fermentacyjnego lub balonu.Dodajemy 20 l letniej wody (Uwaga: dla lepszego smaku wodę można wcześniej przegotować lub użyć mineralnej) i całość dokładnie mieszamy.

Końcowa temperatura nastawu powinna wynosić 21-27°C. Jeśli mieści się w tym przedziale należy wsypać zawarte w torebce drożdże suszone.(Uwaga: trzeba pamiętać, że temp. powyżej 30°C zabije drożdże. W temp. poniżej 18°C fermentacja może w ogóle się nie rozpocząć). Po dodaniu drożdży wszystko dokładnie wymieszać i zamknąć otwór pojemnika (balonu) umieszczając w korku rurkę fermentacyjną.

Zalecana temperatura fermentacji od 18 do 24 °C. Uwaga: Jedynie w przypadku tzw. „piw dla zaawansowanych” temperatura fermentacji może być niższai wynosi od 15 do 20 °C. Okres pierwszej fermentacji (w naczyniu fermentacyjnym) ok. 7 dni. 

Po 7 dniach, przed zlaniem piwa do butelek należy upewnić się, że fermentacja dobiegła końca (wyklucza to niebezpieczeństwo rozsadzenia butelek lub zbyt intensywną pienistość piwa). Sprawdzenie polega na potwierdzeniu, że na powierzchnię nie przedostają się bąbelki, a brzeczka zaczyna się klarować. (Uwaga:koniec fermentacji potwierdzić możemy cukromierzem (winomierzem), gdy wskazuje on 1 Blg – pierwszą fermentację uznać możemy za zakończoną.

Dodatek cukru – do każdej 0,5 litrowej butelki dodać 4 g cukru, do większych odpowiednio więcej – służy do tego miarka do cukru. (Uwaga: nie należy przekraczać powyższej ilości gdyż może to spowodować rozsadzenie butelki, apiwo będzie zbyt musujące. Zaniżenie dawki cukru ograniczy pienistość piwa). 

Za pomocą wężyka przelać piwo do butelek, nie naruszając osadu z dna pojemnika fermentacyjnego (przelewanie jest łatwiejsze z pojemników wyposażonych w kranik). Butelki podczas napełniania trzymamy lekko przechylone, co ograniczy pienienie się piwa. Butelki napełniamy tak, aby w szyjce pozostało ok. 5 cm wolnej przestrzeni. Po zakapslowaniu wymieszać cukier kilka razy przekręcając butelki.

Zakapslowane butelki umieścić na 4 dni w ciepłym pomieszczeniu o temperaturze ok. 20°C. (Nie przechowywać w bezpośrednim nasłonecznieniu). Następnie przestawić piwo do chłodniejszego pomieszczenia ( ok. 15°C ) w celu sklarowania. Po rozlewie, w butelkach następuje tzw. druga fermentacja trwająca przynajmniej 12 dni

Po ok. 2-3 tyg. piwo nadaje się do spożycia, pełnego smaku nabierze jednak po 2-3 miesiącach. Gotowe piwo można przechowywać w chłodnym miejscu nawet do 2lat. (Uwaga: podczas serwowania piwa należy uważać, aby nie zmącić drożdży zalegających na dnie butelek).

 

 

 

 

ZAPRASZAMY NA NASZE INNE AUKCJE Z

 

KONCENTRATAMI DO PIWA

 

 

KLIKNIJ I SPRAWDŹ INNE


KONCENTRATY


Koncentrat do wyrobu piwa piwo English Bitter 1,7kg