Ta strona wykorzystuje pliki cookies. Korzystając ze strony, zgadzasz się na ich użycie. OK Polityka Prywatności Zaakceptuj i zamknij X

KOMBUCHA KOMBUCZA grzybek tybetański LECZNICZY

19-07-2014, 18:14
Aukcja w czasie sprawdzania była zakończona.
Cena kup teraz: 9.99 zł     
Użytkownik Malinka77777
numer aukcji: 4408985340
Miejscowość Świętochłowice
Wyświetleń: 13   
Koniec: 19-07-2014 18:09:33

Dodatkowe informacje:
Stan: Nowy
info Niektóre dane mogą być zasłonięte. Żeby je odsłonić przepisz token po prawej stronie. captcha


WITAM SERDECZNIE !!!




PRZEDMIOTEM AUKCJI JEST ,, KOMBUCHA,,GRZYB HERBACIANY.

Ten żywy organizm fermentuje posłodzoną herbatę, tworząc napój z kombuchy. Jego przyjemny smak powoduje, że po wypiciu czujemy się orzeźwieni i wzmocnieni, a długotrwałe picie napoju z kombuchy jest środkiem zapobiegającym wielu chorobom.











Napój z kombuchy oprócz wspaniałego smaku ,przypominającego sok jabłkowy) posiada następujące właściwości:



-wzmacnia układ immunologiczny,
-pomaga w zwalczaniu łuszczycy,
-pomaga w zapobieganiu przeziębień,
-mikroflora kombuchy hamuje rozwój bakterii gnilnych i patogennych,
-reguluje przemianę materii,
-reguluje ciśnienie krwi,
-odtruwa organizm,
-wzmaga spalanie tkanki tłuszczowej,
-przeciwdziała zakłóceniom równowagi kwasowo-zasadowej organizmu,
-cukry białka oraz tłuszcze zostają lepiej rozłożone, dzięki czemu są lepiej spożytkowane przez organizm (tłuszcze się spalają, a nie zostają odłożone w tkance tłuszczowej),
-zmniejsza objawy menopauzy,
-dodaje siły i poprawia koncentrację,
-wzmacnia organy, serce, siłę widzenia ,stawy, skórę oraz włosy,
-łagodzi objawy reumatyzmu,
-zmniejsza ryzyko nowotworów,
-efektywnie pobudzanie śliny i soków trawiennych w żołądku i trzustce przyspieszając perystaltykę jelit,
-wpływa kojąco na układ nerwowy,
-skutecznie przywraca mikroflorę jelit po leczeniu antybiotykami,
-pomaga w leczeniu astmy,
-zmniejsza poziom cholesterolu,
-łagodzi objawy migreny.

JAK HODOWAĆ ?



Poniżej podane zostały proporcje na litrowy słoik (ilości poszczególnych składników można sobie przeliczyć na słoik dowolnej pojemności):

- grzyb kombucha,
- ok. 100 ml starej cieczy z Kombuchy, tzw. Starter, który ułatwi i przyspieszy proces fermentacji (jeżeli nie posiada się starej cieczy krok ten można swobodnie ominąć),
- 1 łyżeczka/torebka herbaty,
- 800 ml wody,
- 100-125 g cukru,
- gaza i gumka (do nakrycia słoja).

Do Kombuchy dołączam STARTER !!!

Po zakupie wysyłam ulotkę w formie elektronicznej.




1. Zagotuj wodę i zaparz herbatę,
2. Dodaj cukier.
3. Całość wychłodź do temperatury pokojowej.
4. Włóż grzyba herbacianego ostudzonej herbaty gładką stroną do góry.
5. Dolej resztkę starego napoju komuchy.
6. Nakryj słój gazą i umocuj ją gumką (grzyb musi oddychać, ale powinno się go chronić przed zanieczyszczeniami).
7. Pozostaw całość na 8 do 12 dni w temperaturze pokojowej (temperatura optymalna to 23°C, jeśli jest za zimno dojrzewanie napoju trwa dłużej).
8. Napój jest dojrzały, jeśli po poruszeniu słoja nie musuje tzn. nie podnoszą się pęcherzyki.
9. Napój możesz spróbować używając do tego celu czystej łyżki (stwierdzamy czy jest dojrzały).
10. Przefiltruj dojrzały napój przy pomocy filtra do kawy i przechowywuj w lodówce.
11. Umyj grzyba letnią wodą, aby usunąć wszystkie brązowe skazy.
12. Rozpocznij nowy cykl produkcji przechodząc od punktu nr 1.


JAKA HERBATA ?


Do produkcji napoju z Kombuchy można używać herbaty zielonej lub czarnej. Ze względów smakowych i zdrowotnych zaleca się stosowanie herbaty zielonej (koniecznie liściastej).

Gotowy napój z kombuchy przypomina w smaku sok jabłkowy. Jest lekko musujący co sprawia, że po wypiciu czujemy się orzeźwieni…


PRZECHOWYWANIE !!!



Gotowy napój z kombuchy należy przefiltrować, przelać do butelek i przechowywać w lodówce. Gdy napój nie jest chłodzony, tworzą się szybko skazy, które ograniczają jego spożywanie, gdy skazy się pojawią należy ponownie przefiltrować napój. Schłodzenie jest też wskazane, aby nie postępowała fermentacja, która mogłaby spowodować skiśnięcie napoju.

GOTOWY NAPÓJ PRZECHOWUJ W LODÓWCE !!!



DAWKOWANIE:

Picie kombuchy należy zaczynać od niewielkich dawek, powoli je zwiększając z każdym tygodniem. Na początku jedna łyżka stołowa trzy razy dziennie w zupełności wystarczy. Ogólną zasadą jest zaczynanie od małych ilości i systematyczne ich zwiekszanie lub przerwanie spożywania np. na jeden dzień w przypadku złej tolerancji napoju.

OCET Z KOMBUCHY

Czasami zdarza się zapomnieć o Kombuchy, ale ona nadal prowadzi fermentację przez dłuższy czas. Rezultatem takiej długiej fermentacji będzie ocet z Kombuchy, który można używać tak jak każdy inny ocet winny.




WYSYŁKA


Grzybka wysyłam od poniedziałku do środy, aby nie leżał przez weekend na poczcie

ZAPRASZAM DO ZAKUPU !!!








KOMBUCHA KOMBUCZA grzybek tybetański LECZNICZY