Ta strona wykorzystuje pliki cookies. Korzystając ze strony, zgadzasz się na ich użycie. OK Polityka Prywatności Zaakceptuj i zamknij X

KOMBUCHA KOMBUCZA grzybek tybetański algi morskie

25-02-2012, 14:33
Aukcja w czasie sprawdzania była zakończona.
Najwyzsza cena licytacji: 24.49 zł      Aktualna cena: 24.49 zł     
Użytkownik adam180488
numer aukcji: 2078289741
Miejscowość I N T E R N E T
Kupiono sztuk: 1    Licytowało: 1    Wyświetleń: 47   
Koniec: 26-01-2012 17:12:33
info Niektóre dane mogą być zasłonięte. Żeby je odsłonić przepisz token po prawej stronie. captcha

Mam Państwu do zaoferowania grzyba herbacianego KOMBUCHA (używa się też spolszczonej nazwy KOMBUCZA). Ten żywy organizm fermentuje posłodzoną herbatę, tworząc napój z kombuchy. Jego przyjemny smak powoduje, że po wypiciu czujemy się orzeźwieni i wzmocnieni, a długotrwałe picie napoju z kombuchy jest środkiem zapobiegającym wielu chorobom.


Orginalną "matkę" grzyba sprowadziłem aż z Australi !

Do sprzedawanego grzyba dołączam zupełnie za darmo plastikową łyżkę pomocną w produkcji i kosztowaniu zdrowotnego napoju oraz ulotkę własnego autorstwa, w której znajdziecie praktyczne porady dotyczące hodowli grzyba Kombuchy.

W tytule aukcji umieściłem "algi morskie" i "grzybka tybetańskiego" aby dotrzeć do osób które je poszukują i zachęcić do kupna GRZYBA KOMBUCHY - to takie algi, czy grzybek tybetański, ale hodowany na herbacie...

PRZEDMIOTEM AUKCJI JEST 1 sztuka GRZYBA HERBACIANEGO "KOMBUCHA"

Z chęcią odpowiem na pytania dotyczące grzyba Kombuchy

GG: 11[zasłonięte]059

lub opcja: ZADAJ PYTANIE


Więcej informacji na stronach internetowych:

www.grzybkombucha.pl.tl

www.grzybkombucha.blogspot.com




Napój z kombuchy oprócz wspaniałego smaku (przypominającego sok jabłkowy) posiada następujące właściwości:

-wzmacnia układ immunologiczny,

-pomaga w zwalczaniu łuszczycy,

-pomaga w zapobieganiu przeziębień,

-mikroflora kombuchy hamuje rozwój bakterii gnilnych i patogennych,

-reguluje przemianę materii,

-reguluje ciśnienie krwi,

-odtruwa organizm,

-wzmaga spalanie tkanki tłuszczowej,

-przeciwdziała zakłóceniom równowagi kwasowo-zasadowej organizmu,

-cukry białka oraz tłuszcze zostają lepiej rozłożone, dzięki czemu są lepiej spożytkowane przez organizm (tłuszcze się spalają, a nie zostają odłożone w tkance tłuszczowej),

-zmniejsza objawy menopauzy,

-dodaje siły i poprawia koncentrację,

-wzmacnia organy, serce, siłę widzenia ,stawy, skórę oraz włosy,

-łagodzi objawy reumatyzmu,

-zmniejsza ryzyko nowotworów,

-efektywnie pobudzanie śliny i soków trawiennych w żołądku i trzustce przyspieszając perystaltykę jelit,

-wpływa kojąco na układ nerwowy,

-skutecznie przywraca mikroflorę jelit po leczeniu antybiotykami,

-pomaga w leczeniu astmy,

-zmniejsza poziom cholesterolu,

-łagodzi objawy migreny.

Określenie pochodzenia kombuchy nie jest proste. Wiadomo na pewno, że jest ona stosowana już od ponad 2000 lat. Fermentację herbaty prowadzili zarówno Chińczycy, Koreańczycy, Japończycy jak i Rosjanie. Przez długi czas grzyb komucha nie był nikomu znany, dopiero na początku XX wieku został ponownie odkryty na Kaukazie we wsi Karkasom przez japońską lekarkę, która przeprowadzała tam badania dotyczące długowieczności niektórych mieszkańców wsi. Znalazła tam wielu starych, nadzwyczajnie rześkich, krzepkich ludzi, których wiek sięgał powyżej 100 lat. Powodem dożycia tak wysokiego wieku przy zachowaniu pełnej witalności było spożywanie przez nich napoju z grzyba herbacianego. Lekarka ta zabrała grzyb do Japonii…

Pomoc w trawieniu mikrobiologicznym jaką daje Kombucha może być nieoceniona. Tymbardziej w dzisiejszym syntetycznym świecie, pełnym chemii, alergii, żywności chemicznie konserwowanej, sterylizowanej i homogenizowanej. Kombucha, jak wiele innych leków medycyny naturalnej, nie może być postrzegana jako lekarstwo na wszystkie choroby. Taki cudowny lek nie istnieje. Trzeba pamiętać, że napój z Kombuchy przyniesie nam maksymalne korzyści gdy połączymy jego stosowanie ze zrównoważoną dietą oraz odpowiednim stylem życia.

Cytat za Przekrój Nr 27/3237 z 5 lipca 2007 str. 49 ,,Wcale nie takie E”
,,Benzoesan sodu (E211), składnik wielu napojów gazowanych, keczupów, serów, sałatek i margaryn, powoduje trudności z koncentracją i reakcje alergiczne. To wnioski z badania dzieci w wieku od trzech do dziewięciu lat, przeprowadzonych przez biologów Uniwersytetu Southamton. Brytyjska Agencja do spraw Standardów Żywności zwróciła się już do największych sieci handlowych w Wielkiej Brytanii z apelem, by te wycofywały ze sprzedaży produkty zawierające składnik E211

Nazwa „grzyba” najprawdopodobniej pochodzi od dwóch japońskich słów: „kombu” – oznaczającego brązową algę oraz „cha” – oznaczającego herbatę. „Grzyb” w przypadku kombuchy to raczej nazwa, a nie opis biologiczny. Tak naprawdę jest to organizm złożony ze specjalnych kultur drożdży i bakterii będących w związku symbiotycznym.

Kombucha prowadzi tzw. "fermentację kwasu mlekowego". Proces ten jest odpowiedzialny za powstawanie między innymi kiszonek. A co zrobilibyśmy bez piwa, wina czy serów? Żeglarze zabierali ze sobą na statek kiszoną kapustę - jedyny ówczesny środek na zachowanie witamin chroniący ich przed szkorbutem. Już 3000 lat temu odnotowano, że warzony ocet działa wzmacniająco na robotników "Przyjdź tutaj, zjedz swój chleb i wypij octowego napoju" (Biblia, Ksiega Rut 2,14). Kwas mlekowy i jego zdrowotne własciwości znane były już w czasach starożytnych.

Wyróżniamy dwa kwasy mlekowe: "L(+) kwas mlekowy" oraz "D(-) kwas mlekowy". Ten drugi, zawarty w Kombuchy, posiada właściwości detoksykacyjne, działa oczyszczająco i wzmacniająco na organizm.

W czasie fermentacji Kombucha produkuje również:

- kwas octowy,

- kwas glukozy,

- kwas foliowy,

- witaminy: B1, B2, B3, B6, B12.

Poniżej podane zostały proporcje na litrowy słoik (ilości poszczególnych składników można sobie przeliczyć na słoik dowolnej pojemności):

- grzyb kombucha,

- ok. 100 ml starej cieczy z Kombuchy, tzw. Starter, który ułatwi i przyspieszy proces fermentacji (jeżeli nie posiada się starej cieczy krok ten można swobodnie ominąć),

- 1 łyżeczka/torebka herbaty,

- 800 ml wody,

- 100-125 g cukru,

- gaza i gumka (do nakrycia słoja).

1. Zagotuj wodę i zaparz herbatę,

2. Dodaj cukier.

3. Całość wychłodź do temperatury pokojowej.

4. Włóż grzyba herbacianego ostudzonej herbaty gładką stroną do góry.

5. Dolej resztkę starego napoju komuchy.

6. Nakryj słój gazą i umocuj ją gumką (grzyb musi oddychać, ale powinno się go chronić przed zanieczyszczeniami).

7. Pozostaw całość na 8 do 12 dni w temperaturze pokojowej (temperatura optymalna to 23°C, jeśli jest za zimno dojrzewanie napoju trwa dłużej).

8. Napój jest dojrzały, jeśli po poruszeniu słoja nie musuje tzn. nie podnoszą się pęcherzyki.

9. Napój możesz spróbować używając do tego celu czystej łyżki (stwierdzamy czy jest dojrzały).

10. Przefiltruj dojrzały napój przy pomocy filtra do kawy i przechowywuj w lodówce.

11. Umyj grzyba letnią wodą, aby usunąć wszystkie brązowe skazy.

12. Rozpocznij nowy cykl produkcji przechodząc od punktu nr 1.

Do produkcji napoju z Kombuchy można używać herbaty zielonej lub czarnej. Ze względów smakowych i zdrowotnych zaleca się stosowanie herbaty zielonej (koniecznie liściastej).

Zielona herbata

W chińskiej medycynie zielona herbata jest wielkim klasykiem. Od ponad tysiąca lat Chińczycy używają jej do leczenia ospałości, zaburzeń trawiennych, bólów głowy, kłopotów ze wzrokiem (nieostre widzenie), zatruć alkoholowych i rozstrojów żołądka.

Ciekawostką jest fakt, iż zielona herbata pojawiając się po raz pierwszy w Europie w połowie XVII wieku, początkowo dostępna była przede wszystkim w aptekach, jako środek przeciwko rozstrojowi żołądka, wzdęciom oraz jako lek przeciwgośćcowy.

Współcześni Chińczycy mają do dyspozycji w swoim kraju dwa rodzaje szpitali - klasyczny oraz medycyny naturalnej, w który bardzo wierzą. Do dziś szeroko stosowana jest profilaktyka zdrowia. Chińczycy stosują wiele ziół oraz piją zieloną herbatę jak nakazuje tradycja i aby zapobiegać chorobom - przede wszystkim z tego względu, iż profilaktyka jest znacznie tańsza niż późniejsze koszty leczenia, a te muszą ponosić sami (są opłaty za szpital i leki).

Dowiedziono, że zielona herbata zawiera m.in. witaminy A, B, B2, C, E, K oraz wiele minerałów i mikroelementów (fluor, żelazo, sód, wapń, potas, cynk). Naukowcy z Centrum Badań nad Rakiem w Heidelbergu oraz z Instytutu Biologii Farmaceutycznej we Freiburgu potwierdzają, że składniki odkryte w zielonej herbacie umożliwiają skuteczną walkę z nękającymi nas dolegliwościami.

Lista dobroczynnego działania zielonej herbaty na nasz organizm jest dość długa. Japończycy wymieniają aż 61 dolegliwości, w leczeniu których napój ten może być pomocny, m.in.:

- chroni przed zawałem serca,

- łagodnie stymuluje krążenie,

- zapobiega zwężaniu się naczyń krwionośnych,

- obniża poziom cholesterolu,

- zmniejsza ryzyko zachorowań na raka,

- wzmacnia zęby i kości, zapobiega próchnicy

- reguluje procesy trawienne.

Japońscy naukowcy wierzą także, że w zielonej herbacie tkwi tajemnica długiego życia. Zawarte w niej składniki wpływają bowiem hamująco na procesy starzenia się organizmu. Herbatę powinni pić również wszyscy dbający o sylwetkę, piwosze i osoby nadużywające alkoholu – łagodzi skutki kaca i usprawnia pracę wątroby. I uwaga dla palaczy tytoniu – zielona herbata neutralizuje nikotynę!

Gotowy napój z kombuchy przypomina w smaku sok jabłkowy. Jest lekko musujący co sprawia, że po wypiciu czujemy się orzeźwieni…

Gotowy napój z kombuchy należy przefiltrować, przelać do butelek i przechowywać w lodówce. Gdy napój nie jest chłodzony, tworzą się szybko skazy, które ograniczają jego spożywanie, gdy skazy się pojawią należy ponownie przefiltrować napój. Schłodzenie jest też wskazane, aby nie postępowała fermentacja, która mogłaby spowodować skiśnięcie napoju.

Picie kombuchy należy zaczynać od niewielkich dawek, powoli je zwiększając z każdym tygodniem. Na początku jedna łyżka stołowa trzy razy dziennie w zupełności wystarczy. Ogólną zasadą jest zaczynanie od małych ilości i systematyczne ich zwiekszanie lub przerwanie spożywania np. na jeden dzień w przypadku złej tolerancji napoju.

Organizm człowieka z łatwością absorbuje substancje lecznicze przez skórę. Na taką leczniczą kąpiel potrzeba pół litra herbaty z Kombuchy, którą należy wlać do wanny ciepłej wody.

Czasami zdarza się zapomnieć o Kombuchy, ale ona nadal prowadzi fermentację przez dłuższy czas. Rezultatem takiej długiej fermentacji będzie ocet z Kombuchy, który można używać tak jak każdy inny ocet winny.

Poniżej podaję dwie pozycje literatury, z którymi warto się zapoznać przed rozpoczęciem hodowli Kombuchy.

Grzyba wysyłam tylko w Poniedziałki i Wtorki przesyłką POLECONĄ PRIORYTETOWĄ, aby nie przeleżał on przez weekend na poczcie. Znajduje się on w szczelnym sterylnym słoiczku w kopercie bąbelkowej - jest więc zabezpieczony przed wyschnięciem i ewentualnym uszkodzeniem mechanicznym.


Na innych moich aukcjach kupisz GRZYBKA TYBETAŃSKIEGO i ALGI MORSKIE - koszt wysyłki jest zawsze JEDNORAZOWY - niezależnie od ilości zakupionych przedmiotów.



Cena dotyczy jednej sztuki grzyba Kombucha (średnica około 9 cm).

Zakaz kopiownia grafiki mojego autorstwa.