Ta strona wykorzystuje pliki cookies. Korzystając ze strony, zgadzasz się na ich użycie. OK Polityka Prywatności Zaakceptuj i zamknij X

KOMBUCHA grzyb herbaciany + STARTER

13-07-2014, 12:53
Aukcja w czasie sprawdzania była zakończona.
Cena kup teraz: 7 zł      Najwyzsza cena licytacji: zł      Aktualna cena: 7 zł     
Użytkownik daveros
numer aukcji: 4398483653
Miejscowość Kęty
Kupiono sztuk: 3    Licytowało: 2    Wyświetleń: 42   
Koniec: 13-07-2014 12:12:28

Dodatkowe informacje:
Stan: Nowy
Waga (z opakowaniem): 0.20 [kg]
info Niektóre dane mogą być zasłonięte. Żeby je odsłonić przepisz token po prawej stronie. captcha

Probiotyki

zwane również czynnościową żywnością – podawane
doustnie wyselekcjonowane kultury bakteryjne
lub drożdży, najczęściej bakterie kwasu mlekowego (Lactobacillus), których zadaniem jest korzystne
dla zdrowia działanie w przewodzie pokarmowym
poprzez immunomodulację oraz zachowywanie
prawidłowej flory fizjologicznej.

Na pozostałych moich aukcjach dostępne
inne kombinacje.



Wraz z zakupem Napoju otrzymacie Państwo
e-mailem przydatne i wiarygodne
informacje na temat stosowania i dawkowania

napoju.


Serdecznie zachęcam do zakupu.


W razie pytań proszę o kontakt poprzez
formularz allegro.

WYSYŁKA:
Paczki wysyłam w poniedziałki i wtorki.

NA INNYCH MOICH AUKCJACH:

(Niektóre smaki dostępne są tylko sezonowo)


Grzyb Kombucha - SCOBY
(Symbiotic Colony Of Bacteria and Yeasts)

Świeża kolonia (grzyb), która wystarcza na uwarzenie od razu 1 litra
napoju w 8 dni!
Grzyb jest na tyle duży, że prawdopodobieństwo porażki w warzeniu
staje się minimalne.
Wraz z grzybem wysyłam 100 ml STARTERA. Starter (napój z poprzedniego
warzenia) zabezpiecza nowy napar przed groźnymi grzybami i bakteriami oraz przyśpiesza
fermentację.

Kombucha wzmacnia właściwości herbaty

o kombuchy...

Kombucha - SCOBY (Symbiotic Colony Of Bacteria and Yeasts) składa się z bakterii
i specjalnej kultury drożdży współistniejących w związku symbiotycznym. SCOBY z
względu na swój wygląd jest nazywany również grzybem.

Orzeźwiający i zdrowotny napój z Kombuchy powstaje poprzez przefermentowanie
herbaty z cukrem za pomocą "grzyba" kombuchy. Gotowy napój jest orzeźwiający,
ma smak słodko-kwaśny, lekko gazowany, podobny do cydru (jabłecznika).
Napój z Kombuchy ma właściwości probiotyczne.
Jest napojem żywym, co oznacza, że zawiera żywe kultury bakterii.


Najważniejsze bakterie i drożdże występujące w kumbuchy to:

Kombucha to koktajl pełny wartościowych drożdży i bakterii probiotycznych w skład
którego wchodzą

  • Acetobacter: Rodzaj bakterii z rodziny Acetobacteriaceae tzw. bakterie octowe.
    Są to bakterie tlenowe jednak potrafią również działać w warunkach beztlenowych
    ponieważ utleniają alkohol etylowy do kwasu octowego. Acetobacter produkują
    również kwas glukozowy.
    Są odpowiedzialne za powstawanie grzyba Kombucha. W Kombuchy można znaleźć
    szczepy Acetobacter xylinoides i acetobacter ketogenum.
  • Saccharomyces: Obejmuje szereg szczepów drożdży, które produkują alkohol, i są
    najczęściej spotykanym rodzajem drożdży występujących w Kombuchy.
    Najważniejsze szczepy, które występują w Kombuchy to: Saccharomycodes ludwigii i Saccharomycodes apiculatus, Schizosaccharomyces pombe, Zygosaccharomyes i
    Saccharomyces cerevisiae.
  • Brettanomyces: są rodzajem szczepu drożdży, zarówno tlenowe i beztlenowe, które
    również powszechnie występują w Kombucha i produkują alkohol lub kwas octowy
  • Lactobacillus: rodzaj bakterii tlenowych, które występują sporadycznie w niektórych
    koloniach Kombuchy i są odpowiedzialne za produkcję kwasu mlekowego i
    powstającego osadu na dnie.
  • Pediococcus: to beztlenowe bakterie produkujące Kwas mlekowy i osad.
    Występują nie we wszystkich koloniach Kombuchy.
  • Gluconacetobacter Kombuchae: szczep bakterii beztlenowych, który jest
    charakterystyczny dla kombuchy. Bakterie te żywią się azotem zawartym w herbacie,
    wytwarzają kwas octowy, kwas glukozowy oraz są odpowiedzialne za budowę
    kolonii Kombuchy.
  • Zygosaccharomyces Kombuchaensis: jest to szczep drożdży charakterystyczny
    dla Kombuchy. Wytwarza alkohol oraz nasyca napój gazem. Przyczynia się również
    do budowy kolonii Kombuchy.

    Kombucha zawiera również szereg innych składników odżywczych,
    kwasów i estrów, które nadają jej charakterystyczny smak i orzeźwienie.
    Kombuchę czasem porównuje się z
    octem jabłkowym. Kombucha jednak zawiera
    kwas glukozowy, którego nie zawiera ocet jabłkowy.

    Faktyczny skład danej Kombuchy zależy od wielu czynników:
    od użytej kultury Kombuchy, rodzaju użytej herbaty, cukru oraz siły samego naparu,
    typu wody, temperatury wody, parzenia, oraz temperatury w jakiej przeprowadza
    się fermentację.

    Chociaż skład napoju herbacianego powstałego z Kombuchy może się różnic
    składem, w każdym występuje
    kwas glukozowy, fruktoza oraz kwas octowy.

Właściwości zdrowotne Kombuchy...

  • wzmacnia układ immunologiczny,
  • pomaga w zwalczaniu łuszczycy,
  • pomaga w zapobieganiu przeziębień,
  • mikroflora kombuchy hamuje rozwój bakterii gnilnych i patogennych,
  • reguluje przemianę materii,
  • reguluje ciśnienie krwi,
  • odtruwa organizm,
  • wzmaga spalanie tkanki tłuszczowej,
  • przeciwdziała zakłóceniom równowagi kwasowo-zasadowej organizmu,
  • cukry białka oraz tłuszcze zostają lepiej rozłożone, dzięki czemu są lepiej
    spożytkowane przez organizm (tłuszcze się spalają, a nie zostają
    odłożone w tkance tłuszczowej),
  • zmniejsza objawy menopauzy,
  • dodaje siły i poprawia koncentrację,
  • wzmacnia organy, serce, siłę widzenia ,stawy, skórę oraz włosy,
  • łagodzi objawy reumatyzmu,
  • zmniejsza ryzyko nowotworów,
  • efektywnie pobudzanie śliny i soków trawiennych w żołądku i trzustce przyspieszając
    perystaltykę jelit,
  • wpływa kojąco na układ nerwowy,
  • skutecznie przywraca mikroflorę jelit po leczeniu antybiotykami,
  • pomaga w leczeniu astmy,
  • zmniejsza poziom cholesterolu,
  • łagodzi objawy migreny.

Zakaz kopiowania treści bez zgody sprzedającego!