Ta strona wykorzystuje pliki cookies. Korzystając ze strony, zgadzasz się na ich użycie. OK Polityka Prywatności Zaakceptuj i zamknij X

KOMBUCHA grzyb herbaciany KOMBUCZA

23-01-2012, 10:08
Aukcja w czasie sprawdzania była zakończona.
Cena kup teraz: 12 zł     
Użytkownik Wojtek11061970
numer aukcji: 2008113095
Miejscowość Swarzędz
Wyświetleń: 46   
Koniec: 18-01-2012 18:06:11
info Niektóre dane mogą być zasłonięte. Żeby je odsłonić przepisz token po prawej stronie. captcha

 
...WITAM...

 

 

Mam do sprzedania 

GRZYB HERBACIANY KOMBUCHA

 z własnej hodowli. 

  Zapewniam, że w 100% jest zdrowy i żywy.

Ilość sprzedawana to 1 grzyb o średnicy  8 cm  który wystarczy

na 1 litr napoju + starter około 600 ml.

Kolor grzyba zmienia się w zależności od herbaty na jakiej jest hodowany.

  

Kombuchę wysyłam pocztą: 

paczką priorytetową lub

paczką pobraniową priorytetową

Kombuchę wysyłam paczką  a nie listem gdyż w paczce produkt jest

odpowiednio zabezpieczony czego nie można zrobić w liście.


 

 

 HODOWLA

Poniżej podane zostały proporcje na litrowy słoik (ilości poszczególnych składników można sobie przeliczyć na słoik dowolnej pojemności):

 

- grzyb kombucha,

- ok. 200 ml starej cieczy z Kombuchy, tzw. Starter.

- 1 łyżeczka/torebka herbaty ( ilość  herbaty i rodzaj dowolny )

- 800 ml wody,

 - 150g cukru,

- gaza i gumka (do nakrycia słoja).

 

Do Kombuchy dołączam STARTER !!!

 

 

1. Zagotuj wodę i zaparz herbatę,

2. Dodaj cukier.

3. Całość wychłodź do temperatury pokojowej.

4. Umyj grzyba letnią wodą, aby usunąć wszystkie brązowe skazy.

5. Włóż grzyba herbacianego do ostudzonej herbaty gładką stroną do góry.

6. Dolej resztkę starego napoju Kombuchy.

7. Nakryj słój gazą i umocuj ją gumką (grzyb musi oddychać, ale powinno się go chronić przed zanieczyszczeniami).

8. Pozostaw całość na 8 do 12 dni w temperaturze pokojowej (temperatura optymalna to 23°C, jeśli jest za zimno dojrzewanie napoju trwa dłużej).

9. Napój jest dojrzały, jeśli po poruszeniu słoja nie musuje tzn. nie podnoszą się pęcherzyki.

10. Przefiltruj dojrzały napój przy pomocy filtra do kawy i przechowuj w lodówce.

11. Rozpocznij nowy cykl produkcji przechodząc od punktu nr 1.

 


 

ZASTOSOWANIE:

Napój z Kombuchy oprócz wspaniałego smaku (przypominającego sok jabłkowy) posiada następujące właściwości:

 

-wzmacnia układ immunologiczny,

-pomaga w zwalczaniu łuszczycy,

-pomaga w zapobieganiu przeziębień,

-mikroflora Kombuchy hamuje rozwój bakterii gnilnych i patogennych,

-reguluje przemianę materii,

-reguluje ciśnienie krwi,

-odtruwa organizm,

-wzmaga spalanie tkanki tłuszczowej,

-przeciwdziała zakłóceniom równowagi kwasowo-zasadowej organizmu,

-cukry białka oraz tłuszcze zostają lepiej rozłożone, dzięki czemu są lepiej spożytkowane przez organizm (tłuszcze się spalają, a nie zostają odłożone w tkance tłuszczowej),

-zmniejsza objawy menopauzy,

-dodaje siły i poprawia koncentrację,

-wzmacnia organy, serce, siłę widzenia ,stawy, skórę oraz włosy,

-łagodzi objawy reumatyzmu,

-zmniejsza ryzyko nowotworów,

-efektywnie pobudzanie śliny i soków trawiennych w żołądku i trzustce przyspieszając perystaltykę jelit,

-wpływa kojąco na układ nerwowy,

-skutecznie przywraca mikroflorę jelit po leczeniu antybiotykami,

-pomaga w leczeniu astmy,

-zmniejsza poziom cholesterolu,

-łagodzi objawy migreny

 

 

Co to jest Kombucha?
Swym kształtem kombucha przypomina białawy lub jasno kremowy naleśnik osiągający do 25 cm średnicy, a w dotyku twardą i lepką masę żelatynową (galaretę).
Z biologicznego punku widzenia jest ona "zlepkiem" kilku rodzajów  drożdży i bakterii, które żyją w symbiozie. "Podział pracy" pomiędzy grzybami drożdżowymi i bakteriami wygląda w ten sposób, że drożdże przefermentowują cukier na alkohol dając tym samym podłoże pokarmowe bakteriom, a te przetwarzają alkohol na wartościowe związki.
Przy odpowiedniej pielęgnacji może Ci on towarzyszyć przez całe życie, bo rozmnaża się dość szybko.
Do produkcji napoju herbacianego używa się słodzonej herbaty, do której wkłada się kombuchę. W ciągu 8-12 dni, w procesie skomplikowanych fermentacji, powstaje zdrowotny napój - lekko musujący, smakiem przypominający sok jabłkowy. Kombucha jest więc małą fabryką chemiczną, która produkuje orzeźwiający napój.
Wiodące oddziaływanie Kombuchy polega na oddziaływaniu kwasu glukuronowego, który powoduje silne odtrucie organizmu oraz kwasu mlekowego, który hamując rozwój szkodliwych bakterii jelitowych sprzyja procesowi trawienia.

Podczas fermentacji do napoju dostają się następujące, wartościowe związki:
- kwas glukuronowy, prawoskrętny(L+) kwas mlekowy, kwas octowy, kwas jabłkowy, kwas winowy, kwas foliowy, śladowe ilości bursztynu, kwas malonowy, kwas cytrynowy, kwas szczawiowy,
- żelazo, magnez, sód, potas, wapno, miedź, cynk i inne pierwiastki śladowe,
witaminy B1, B2, B3, B6, B12 i C,
- 14 różnych kwasów amino-karboksylowych, ważne enzymy, garbniki, fermenty: sacharoza, amylaza, katalaza, podpuszczka,
- związki antybiotyczne, alkohol (max 0,5%) oraz dwutlenek węgla

 

 

             Kontakt:        Wojtek Drabarczyk

  •         Telefon:       604 [zasłonięte] 233
  •         Adres mailowy na stronie "O mnie"      
  •         Więcej informacji na stronie "O mnie"
     
     
     
     




  •  
     
     
     
     
     




    KOMBUCHA grzyb herbaciany KOMBUCZA