Ta strona wykorzystuje pliki cookies. Korzystając ze strony, zgadzasz się na ich użycie. OK Polityka Prywatności Zaakceptuj i zamknij X

Klej spożywczy CMC /Tylose Powder/ 50 gram

30-06-2015, 15:00
Aukcja w czasie sprawdzania była zakończona.
Cena kup teraz: 5.50 zł      Aktualna cena: 5.50 zł     
Użytkownik juscorpion
numer aukcji: 5426207428
Miejscowość Lublin
Wyświetleń: 12   
Koniec: 30-06-2015 15:00:00
info Niektóre dane mogą być zasłonięte. Żeby je odsłonić przepisz token po prawej stronie. captcha

 

Witam.
Przedmiotem aukcji jest 50 gram kleju CMC/w proszku/ znanego również pod nazwą
TYLOSE POWDER, TYLO.

Data ważności do spożycia:
/na opakowaniu/
2016.10.21

Proszek CMC + woda = klej w żelu
Przepis poniżej
CMC, E466 jest modyfikowaną celulozą/ zwykła celuloza nie rozpuszcza się w wodzie/
Jest jednym z najbardziej uniwersalnych hydrokoloidów.
CMC rozpuszcza się w zimnej wodzie,tworzy bezbarwną zawiesinę,
bez smaku i zapachu,można go barwić.Najlepiej jednak zabarwić
potrzebną ilość masy na dany kolor już po dodaniu Tylose i wyrobieniu masy.
W środkach spożywczych jest stosowany jako stabilizator,zagęstnik.
Jest w lodach /zapobiega tworzeniu się kryształków lodu/,sosach /sosy sałatkowe/,
pasztetach, deserach /np. jogurty/. Zatrzymuje wilgoć w ciastach, podczas pieczenia
wpływa korzystnie na objętość oraz zawieszenie w strukturze ciasta dodatków
/np.owoców/, wydłuża też okres świeżości produktu.

Pakowany w woreczkach z zapięciem strunowym.

Jest zamiennikiem tragakantu(gumy tragakantowej),jest bezwonny
Niewielki dodatek gumy celulozowej(CMC) w proporcjach:1 łyżeczka na 500 gram
połączony z odrobiną wody i dodany do lukru plastycznego sprawia,
że staje się on jeszcze łatwiejszy w obróbce-jest bardziej elastyczny i wolniej zastyga.

Dekoracje z lukru plastycznego z dodatkiem CMC są bardziej trwałe.

Produkt szczególnie przydatny podczas korzystania z silikonowych
foremek oraz samodzielnego formowania lukrowych figurek

Inne nazwy,z którymi można się spotkać to E466,oraz marka CAI TYLOSE POWDER
Najczęściej używana nazwa w USA przez artystów sugar craftingu.

Proporcje:1 łyżeczka na 500 gram masy cukrowej.
Należy zawsze pamiętać o dokładnym owinięciu masy folią spożywczą,
dzięki czemu masa nie wyschnie.

KLEJ SPOŻYWCZY

1 płaska łyżeczka /do herbaty/
30 ml przegotowanej/nie gorącej/wody
Zamieszać,odstawić na 2 godziny,ponownie zamieszać.
Gotowy do klejenia elementów cukrowych i ozdób

ZOBACZ
http://www.niezleciacho.com/
http://monikascakes.blogspot.com/2010_12_18_archive.html

Na YouTube jest DUŹO różnych filmików.

Jak wykonać /przykłady/

4 białka z dużych jaj

900 gram cukru pudru

12 łyżeczek tylose

4 łyżeczki Planty/ może być inny rośliny tłuszcz/

Część cukru /1 szklanka/ odłożyć/. Białka, pozostały cukier ubić na sztywno.

Dodać Tylose /CMC/,chwilę mieszać.Natłuścić ręce Plantą

Wyłożyć wymieszaną masę na posypany cukrem pudrem blat.

Wyrobić dodając resztę cukru.Odłożyć na 2 godziny do lodówki.

Koniecznie SZCZELNIE zapakować w folię.

750 gram pudru

1 łyżka glukozy lub syropu kukurydzianego

4 łyżki przegotowanej chłodnej wody /37 st.C/

1 łyżka Tylose /CMC/

Glukozę połączyć z wodą. 1/4 cukru odłożyć,resztę dokładnie połączyć z CMC

Połączyć z wodą z glukozą,wymieszać a następnie dokładnie owinąć folią.

Wstawić do lodówki na 8 godzin.

Po wyjęciu wyrabiać z pozostałym cukrem min.10-15 minut.

Glukoza lub gliceryna powoduje wolniejsze wysychanie.

Kraj pochodzenia: Niemcy

 

Jeśli masz pytania napisz do mnie.


000[zasłonięte]000000[zasłonięte]000000[zasłonięte]00[zasłonięte]00