Ta strona wykorzystuje pliki cookies. Korzystając ze strony, zgadzasz się na ich użycie. OK Polityka Prywatności Zaakceptuj i zamknij X

Kiszonki surowiec, technologia produkcji

12-07-2015, 14:19
Aukcja w czasie sprawdzania była zakończona.
Cena kup teraz: 16.50 zł     
Użytkownik agroswiat_pl
numer aukcji: 5507533289
Miejscowość Warszawa
Wyświetleń: 1   
Koniec: 12-07-2015 13:11:01

Dodatkowe informacje:
Stan: Nowy
info Niektóre dane mogą być zasłonięte. Żeby je odsłonić przepisz token po prawej stronie. captcha

Nasze aukcje | Napisz do nas | O nas | Koszt wysyłki | Kontakt

Kontakt

E-mail: [zasłonięte]@agroswiat.pl

Telefony:

22[zasłonięte]226-67

512-[zasłonięte]-991

[zasłonięte]500-4567

Fax.: 22[zasłonięte]434-60
Formy płatności

Tradycyjny przelew na konto

Płacę z Allegro

Płatność przy odbiorze

Książki wysyłamy:

Pocztą Polską

Kurierem Opek

Nasze konta:

721[zasłonięte]200400[zasłonięte]20239[zasłonięte]364


501[zasłonięte]555811[zasłonięte]51500[zasłonięte]071

Koszt wysyłki

Bez względu na ilość zamówionych tytułów koszt wysyłki doliczany jest jednokrotnie i zależy od wagi książek.
Tytuł Kiszonki – surowiec, technologia produkcji, wartość pokarmowa
Autor Wydanie specjalne magazynu Hodowcy Bydła
Wydawca Pro Agricola
Liczba stron 160
Wymiary 200 x 290 mm
Okładka miękka
ISSN 123[zasłonięte]78[zasłonięte]765

Głównym czynnikiem warunkującym stabilną produkcję mleka oraz żywca wolowego jest racjonalne wykorzystanie w żywieniu bydła kiszonek, jako podstawowej paszy objętościowej. W celu zapewnienia wysokiej ich jakości i wartości pokarmowej należy produkować je z surowców o zwiększonej zawartości suchej masy (30-40%) dostosowanych do potrzeb pokarmowych i produkcyjnych bydła. Zastosowanie w dawkach pokarmowych dla bydła kiszonek o zwiększonej zawartości sm ma również korzystny wpływ na pobieranie tego składnika przez zwierzęta oraz na przemiany w żwaczu i lepsze wykorzystanie paszy, a także na ograniczenie zużycia paszy treściwej. W produkcji kiszonek podstawę stanowią surowce uzyskiwane z intensywnych gatunków i odmian roślin pastewnych. Zasadnicze znaczenie posiada biomasa otrzymywana z użytków zielonych oraz z uprawy polowej, w tym m. in.: trawy i wieloletnie rośliny motylkowate lub ich mieszanki z trawami, jednoroczne rośliny pastewne np. kukurydza, rośliny motylkowate, mieszanki zbożowo-strączkowe. Niektóre produkty uboczne przemysłu rolno-spożywczego (młóto, wysłodki) mogą być również z powodzeniem wykorzystane do produkcji wartościowych kiszonek dla bydła, stanowiąc dodatkowe źródło składników pokarmowych.

Spis treści:

Użytki zielone - gospodarka i systemy ich wykorzystania na cele paszowe

Na czym polega właściwy dobór gatunków traw na użytki zielone 6

Nowoczesne metody renowacji użytków zielonych-siew 12

Modyfikacje techniki siewu - siewniki specjalne 18

Pielęgnacja użytków zielonych wiosną 21

Rośliny motylkowate - cenne na użytkach zielonych 26

Rośliny obniżające wartość pokarmową zielonek z użytków zielonych - chwasty łąkowe i ich podział 29

Festulolium - cenna trawa pastewna 32

Wapnowanie użytków zielonych 34

Zioła na użytkach zielonych 39

Nawożenie użytków zielonych 43

Produkcja kiszonek z użytków zielonych

Czynniki wpływające na jakość kiszonek z użytków zielonych 48

Techniczne aspekty produkcji sianokiszonki w balotach 51

Stabilność tlenowa kiszonek w balotach 56

Mechanizacja koszenia, przetrząsania i zgrabiania zielonki 58

Techniczne aspekty produkcji sianokiszonki w silosach i pryzmach 65

Folia w technologiach produkcji sianokiszonki 71

Kukurydza - uniwersalny surowiec do produkcji kiszonek

Kukurydza na kiszonkę - uprawa, choroby, szkodniki 78

Kukurydza w żywieniu bydła 82

Produkcja kiszonek z kukurydzy - metody oraz technologia zbioru 86

Maszyny i urządzenia do produkcji kiszonek z kukurydzy 91

Zakiszanie ziarna kukurydzy i wysłodków buraczanych w rękawach foliowych 95

Baza paszowa oraz jakość kiszonek

Jakość kiszonek- kryteria oceny 100

Wysoka jakość kiszonek podstawowym warunkiem ich racjonalnego

wykorzystania w żywieniu bydła 105

Zaplanuj odpowiednią ilość kiszonek 109

Uwarunkowania wpływające na pobieranie kiszonek u bydła 116

Wybieraki do pasz objętościowych z silosu lub pryzmy 119

Konserwowanie produktów ubocznych przemysłu rolno-spożywczego na cele paszowe 124

Folia do silosów i pryzm z paszami objętościowymi 134

Dodatki do zakiszania i ich aplikacja 139

Wykaz preparatów ułatwiających zakiszanie pasz 145

Spis laboratoriów oceny wartości kiszonek 158

tem_hod
Dziękujemy za odwiedzenie naszych aukcji!