Tytuł |
Kiszonki – surowiec, technologia produkcji, wartość pokarmowa
|
Autor |
Wydanie specjalne magazynu Hodowcy Bydła |
Wydawca |
Pro Agricola |
Liczba stron |
160 |
Wymiary |
200 x 290 mm |
Okładka |
miękka |
ISSN |
123[zasłonięte]78[zasłonięte]765 |
Głównym
czynnikiem warunkującym stabilną produkcję mleka oraz żywca wolowego jest
racjonalne wykorzystanie w żywieniu bydła kiszonek, jako podstawowej paszy
objętościowej. W celu zapewnienia wysokiej ich jakości i wartości pokarmowej
należy produkować je z surowców o zwiększonej zawartości suchej masy (30-40%)
dostosowanych do potrzeb pokarmowych i produkcyjnych bydła. Zastosowanie w
dawkach pokarmowych dla bydła kiszonek o zwiększonej zawartości sm ma również
korzystny wpływ na pobieranie tego składnika przez zwierzęta oraz na przemiany w
żwaczu i lepsze wykorzystanie paszy, a także na ograniczenie zużycia paszy
treściwej. W produkcji kiszonek podstawę stanowią surowce uzyskiwane z
intensywnych gatunków i odmian roślin pastewnych. Zasadnicze znaczenie posiada
biomasa otrzymywana z użytków zielonych oraz z uprawy polowej, w tym m. in.:
trawy i wieloletnie rośliny motylkowate lub ich mieszanki z trawami, jednoroczne
rośliny pastewne np. kukurydza, rośliny motylkowate, mieszanki
zbożowo-strączkowe. Niektóre produkty uboczne przemysłu rolno-spożywczego
(młóto, wysłodki) mogą być również z powodzeniem wykorzystane do produkcji
wartościowych kiszonek dla bydła, stanowiąc dodatkowe źródło składników
pokarmowych.
Spis
treści:
Użytki
zielone - gospodarka i systemy ich wykorzystania na cele paszowe
Na czym
polega właściwy dobór gatunków traw na użytki zielone 6
Nowoczesne metody renowacji użytków zielonych-siew 12
Modyfikacje techniki siewu - siewniki specjalne 18
Pielęgnacja użytków zielonych wiosną 21
Rośliny
motylkowate - cenne na użytkach zielonych 26
Rośliny
obniżające wartość pokarmową zielonek z użytków zielonych - chwasty łąkowe i ich
podział 29
Festulolium - cenna trawa pastewna 32
Wapnowanie użytków zielonych 34
Zioła
na użytkach zielonych 39
Nawożenie użytków zielonych 43
Produkcja
kiszonek z użytków zielonych
Czynniki wpływające na jakość kiszonek z użytków zielonych 48
Techniczne aspekty produkcji sianokiszonki w balotach 51
Stabilność tlenowa kiszonek w balotach 56
Mechanizacja koszenia, przetrząsania i zgrabiania zielonki 58
Techniczne aspekty produkcji sianokiszonki w silosach i pryzmach 65
Folia w
technologiach produkcji sianokiszonki 71
Kukurydza
- uniwersalny surowiec do produkcji kiszonek
Kukurydza na kiszonkę - uprawa, choroby, szkodniki 78
Kukurydza w żywieniu bydła 82
Produkcja kiszonek z kukurydzy - metody oraz technologia zbioru 86
Maszyny
i urządzenia do produkcji kiszonek z kukurydzy 91
Zakiszanie ziarna kukurydzy i wysłodków buraczanych
w rękawach
foliowych 95
Baza
paszowa oraz jakość kiszonek
Jakość
kiszonek- kryteria oceny 100
Wysoka
jakość kiszonek podstawowym warunkiem ich racjonalnego
wykorzystania w żywieniu bydła 105
Zaplanuj odpowiednią ilość kiszonek 109
Uwarunkowania wpływające na pobieranie kiszonek u bydła 116
Wybieraki do pasz objętościowych z silosu lub pryzmy 119
Konserwowanie produktów ubocznych przemysłu rolno-spożywczego na cele paszowe
124
Folia
do silosów i pryzm z paszami objętościowymi 134
Dodatki
do zakiszania i ich aplikacja 139
Wykaz
preparatów ułatwiających zakiszanie pasz 145
Spis
laboratoriów oceny wartości kiszonek 158