Płaskie arkusze makaronu lub makaron wstążki wykorzystywane są w bardzo wielu przepisach kulinarnych. Przy pomocy przystawki do wyrobu makaronu płaskiego przygotowanie takiego makaronu jest zaskakująco proste. Najpierw ciasto trzeba rozwałkować przy pomocy przystawki, następnie na wykrojniku wyciąć odpowiedni kształt. Ciasto na makaron płaski jest bardzo podobne do ciasta
na zwykły makaron.
O czym należy pamiętać używając przystawkę do wyrobu makaronu płaskiego
1. Przystawka pracuje na napędzie wolnych obrotów urządzenia.
2. Pokrętło regulacji grubości znajdujące się z boku maszynki do wyrobu makaronu płaskiego należy najpierw ustawić w pozycję 1 – jest to ustawienie największej grubości. Wałki należy posypać mąką, aby ciasto nie przywierało.
3. Kawałek ciasta należy lekko rozgnieść na placek, następnie uruchomić urządzenie z prędkością w pozycji 1 i wprowadzić placek pomiędzy wałki. Uzyskany w ten sposób pasek ciasta należy złożyć na trzy, obrócić o 90o i wprowadzić pomiędzy wałki drugą stroną niż ta, na której jest linia złożenia i ponownie przepuścić przez wałki.
4. Ustawienie grubości należy zmniejszać o jedną lub dwie pozycje i w taki sam sposób ponownie przepuścić ciasto przez wałki.
5. Pasek ciasta należy przepuszczać przez wałki, aż do uzyskania paska o grubości w pozycji 5-7. Pasek tej grubości można pociąć na odpowiedniej długości kawałki i wykorzystać do przyrządzenia lasagne, ravioli lub cannelloni. Na arkusze do lasagne pasek ciasta (zazwyczaj o szerokości 10 cm) należy pokroić w prostokąty o długości 15cm, na ravioli – w prostokąty o długości 30-40cm, a potem napełnić farszem, przykryć drugim arkuszem o tych samych wymiarach i pokroić w kwadraty; na cannelloni – w kwadraty o boku 10 cm, następnie położyć farsz i zawinąć. Do przygotowania makaronu wstążek i spaghetti należy wykorzystać jeden z wykrojników.