>>Daty przydatności widoczne na zdjęciach są przykładowe<<
Praktyczne stojące opakowanie z zamknięciem ułatwia przechowywanie po otwarciu.
Mączka chleba świetojanskiego – inaczej karob powstaje ze zmielenia strączków, które rosną na drzewie karobu.
Proszek z karobu z powodzeniem zastępuje w przepisach kulinarnych kakao.
Można go dodawać do wypieków, budyniów, wyrobu bloków czekoladowych czy do napoju kakao.
Jedyne o czym warto pamiętać, to aby dodać karobu połowę mniej niż kakao.
Karob korzystnie wpływa na nasz układ krwionośny oraz trawienny – obniża poziom cholesterolu we krwi i reguluje metabolizm.
Z racji właściwości antyalergicznych używany jest w leczeniu astmy i innych alergii.
Jest także źródłem witaminy E – zwanej witaminą młodości i kwasu galusowego – silnego antyoksydantu.
Karob nie zawiera fenyloetyloaminy, jest zatem bezpieczny dla osób zmagających się z uciążliwymi migrenami.
Nie zawiera także fromaminy, która powoduje migreny oraz alergie.
Jest natomiast bogatym źródłem białka, oraz węglowodanów zawiera ich ponad 80% oraz szereg witamin: A, B2, B3 oraz D.
Zawiera również sporo wapnia, fosforu, potasu oraz magnezu i żelaza, poza tym mikrolementy,
jak: mangan, bar, miedź oraz nikiel.
W przeciwieństwie do kakao nie zawiera kwasu szczawiowego zmniejszającego wchłanianie związków wapnia i cynku.
Karob nie zawiera również kofeiny i teobrominy, które są uzależniające i mogą być przyczyną alergii.
Kofeina, oddziałuje na mózg, i narządy zmysłów wywołując nerwowość i nadpobudliwość – szczególnie u dzieci,
które jedzą spore ilości czekolady czy kakao. Z diety kobiety karmiącej może być przenoszona do organizmu niemowlęcia wraz z mlekiem,
także kobietom w ciąży zaleca się ograniczenie spożycia produktów bogatych w kofeinę.
Głównym składnikiem karobu są węglowodany oraz taniny. Węglowodany są odpowiedzialne za konsystencję,
co można wykorzystać stosując proszek do zagęszczania dań. Ta właściwość jest też pomocna przy leczeniu refluksu – dodając karobu
do dań zagęszczamy je jest korzystne w nadkwasocie i refluksie. Taniny z karobu nie są rozpuszczalne w wodzie i nie wiążą się z białkami,
natomiast świetnie się wiążą np. z toksynami hamując rozwój bakterii. Te właściwości warto wykorzystywać w przypadku wystąpienia biegunki.
W przypadku dzieci do 15 g proszku dziennie wprowadzając stopniowo, każdego dnia więcej.
Karob można zmieszać np. z utartym jabłkiem albo innym owocem/produktem mlecznym. Dorośli przynajmniej 20 g dziennie.
I najważniejsze – karob ma 60%mniej kalorii niż zwykłe kakao!
Karob – proszek z chleba świętojańskiego doskonały zamiennik kakao
- Wyśmienity substytut kakao, zamiennik czekolady szczególnie zalecany dla alergików
- źródło minerałów takich jak: magnez, żelazo, wapń, fosfor oraz witamin np. B1 B2, B3, E, a także wartości odżywczych: białko i węglowodany
- 100% produkt naturalny
- Nie zawiera sztucznych barwników ani konserwatów.
- Nie zawiera żadnych alergenów.