Ta strona wykorzystuje pliki cookies. Korzystając ze strony, zgadzasz się na ich użycie. OK Polityka Prywatności Zaakceptuj i zamknij X

JONIZATOR wody PTV-AL okazja PROMOCYJNA cena HIT!

02-03-2012, 17:39
Aukcja w czasie sprawdzania była zakończona.
Cena kup teraz: 1 097 zł     
Użytkownik ZnaturyZDROWIEpl
numer aukcji: 2063662943
Miejscowość Oleśnica
Wyświetleń: 39   
Koniec: 16-02-2012 19:02:17

Dodatkowe informacje:
Stan: Nowy
info Niektóre dane mogą być zasłonięte. Żeby je odsłonić przepisz token po prawej stronie. captcha


ZnaturyZDROWIEpl

Tel. 503 [zasłonięte] 000


 e-mail:


Przed złożeniem zamówienia na aukcji zachęcamy Cię do zapoznania się ze stroną:
O MNIE - znajdziesz tam wszelkie informacje na temat naszej firmy. 
  
Po złożeniu zamówienia na aukcji prosimy o dokonanie płatności w terminie
do 5 dni.

Zamówione produkty wysyłamy niezwłocznie po zaksięgowaniu przelewu lub potwierdzeniu zamówienia płatnego przy odbiorze przesyłki, jednakże zastrzegamy sobie termin realizacji zamówienia do 5 dni roboczych.


Preferujemy wszystkie dostępne formy płatności:
 - przelew na konto sklepu,
- Płacę z Allegro,
- za pobraniem (gotówką przy odbiorze przesyłki),
- gotówką przy odbiorze osobistym.


PROMOCJA! 
Złóż zamówienie na naszych aukcjach na łączną kwotę co najmniej 297 zł (lub 497 zł w opcji za pobraniem), a za przesyłkę kurierską nic nie zapłacisz - GRATIS (na nasz koszt).

Przesyłki kurierskie  
w standardzie są ubezpieczone.

Za przesyłki bez ubezpieczenia wysłane za pośrednictwem Poczty Polskiej (w przypadku zaginięcia przesyłki) odpowiadamy maksymalnie do kwoty odszkodowania wypłacanego przez Pocztę Polska,
a wynoszącego ok. 110 zł (po rozpatrzeniu reklamacji przez Pocztę Polską).

Koszt ubezpieczenia przesyłki wysyłanej za pośrednictwem Poczty Polskiej wynosi 1,22 zł za każde 50 zł zadeklarowanej wartości przesyłki.

Sugerujemy opcję wysyłki kurierem, której dostarczenie w terminie jest gwarantowane i dodatkowo taka przesyłka jest w pełni ubezpieczona.
Zapraszamy do zakupów w sklepie ZnaturyZDROWIEpl - gwarantujemy 100% satysfakcji - zapoznaj się z naszą firmą
i ogólnymi zasadami jakimi kierujemy się w obsłudze Klientów naszej firmy -
sprawdź na stronie: O MNIE.





 PROMOCJA!

Zamów produkty na naszych aukcjach za łączną kwotę co najmniej 297 zł (lub 497 zł w opcji za pobraniem), a za przesyłkę kurierską nic nie zapłacisz (GRATIS) - szczegóły na stronie O MNIE.

  

  

  

 

Jonizator wody PTV-AL (z timerem)

wytwarza wodę alkaliczną i kwasową.

 

Pojemność jonizatora 1,4 litra.

 


 

 

Jeśli zdecydują się Państwo na zakup jonizatora wody w naszym sklepie, to zamówiony jonizator wyślemy do Państwa kurierem bez żadnych opłat - GRATIS.

 


Korzyści.

Jedną z głównych gwarancji dobrego zdrowia jest równowaga kwasowo-zasadowa organizmu.

W teraźniejszym pokarmie jednak większość produktów jest kwasotwórczych. To mięso, ryba, produkty mączne, napoje alkoholowe i sztucznie słodzone, gazowane, soki pasteryzowane, słodycze, produkty o wysokim stopniu przetworzenia itd.

Spis produktów alkalicznych jest o wiele bardziej skromny: świeże owoce i warzywa, niegazowana woda mineralna, świeże niepasteryzowane soki.

Jasne staje się, że utrzymanie proporcji tych produktów nie jest zadaniem lekkim zwłaszcza, że produkty alkaliczne powinny stanowić 80 procent diety. Więc i utrzymanie równowagi kwasowo zasadowej jest naruszone.

W procesie metabolicznym powstałe zanieczyszczenia kwasowe organizm stara się jak najprędzej wydalić z organizmu z moczem, potem z wydychanym powietrzem. Gdy w organizmie brakuje ługów (najważniejsze z nich to wapń, potas, sód, magnez) te procesy nie mogą być wykonywane efektywnie.

Gdy organizmowi brakuje substancji alkalicznych jego kwasowość wzrasta, zmniejsza się alkaliczność krwi. Zasadowość krwi określana wskaźnikiem pH musi utrzymywać się w bardzo wąskim przedziale od 7,35 do 7,45. Nawet najmniejsze zmiany poza te granice wywołują bardzo poważne problemy zdrowotne. Jeżeli zasadowość organizmu spadnie (kwasowość się podniesie) do 6,95 człowiek straci przytomność i umrze. Więc organizm kwasowość, zwiększające się odpady, których nie może szybko wydalić, zamienia w stałe, które nie mają wpływu na pH i magazynuje w różnych częściach ciała, często w kształcie tkanki tłuszczowej. W takim stanie jest minimalizowany ich wpływ na organizm (często nadwaga, skupienia tkanki tłuszczowej to wynik skupiania się odpadów kwasowych). Skupienia odpadów kwasowych to także – cholesterol, kamienie w nerkach i trzustce, moczany, siarczany, fosforany.

Młody zdrowy organizm najczęściej nie ma problemów z wydaleniem odpadów metabolizmu. Z wiekiem jednak to się zmienia. Organizmowi brakuje resursów, aby całkowicie wydalić resztki kwasowe. A to, co nie zostało wydalone – zostaje i magazynuje się w różnych częściach ciała, organizm staje się bardziej kwaśny. W miejscach największego skupienia kwasów zostaje naruszony przepływ krwi, a gdy życiowo ważne części ciała nie otrzymują odpowiedniej ilości tlenu, zostają naruszone ich funkcje. Właśnie z tego powodu skupiska takich odpadów w organizmie są główną przyczyną wczesnego starzenia i jedną z najważniejszych przyczyn pojawienia się chorób degeneracyjnych


Jak rozpoczynają się choroby?

Gdy w spożywanym pokarmie brakuje mikroelementów alkalicznych, zwłaszcza wapnia, organizm „pożycza” je od kości. Tak rozpoczyna się osteoporoza. Gdy w stawach zwiększa się ilość soli kwasów moczanowych, pojawiają się pierwsze szybko progresujące objawy artretyzmu, dny moczanowej. Jeżeli dla neutralizacji odpadów kwasowych znajdujących się obok trzustki brakuje zwłaszcza jonów wapnia, zostaje naruszona produkcja insuliny i może dojść do rozwoju cukrzycy. Na dzień dzisiejszy wielu ludzi żali się na zgagę, która częściej pokazuje nie zwiększoną kwasowość organizmu, lecz jest sygnalizatorem, o zwiększaniu się zakwaszenia całego organizmu. Najczęstszą przyczyną nadciśnienia krwi jest to, że w środowisku kwasowym gęstniejąca krew zaczyna zatykać kapilary. Odpady kwasowe akumulują się w żyłach. One mogą zatkać nawet kapilary dostarczające krew dla mózgu. Pojawiają się realne szansy na udar mózgu. Pijąc wodę alkaliczną odpady kwasowe są naturalnie rozcieńczane i lekko wydalane przez nerki


Zasady (związki alkaliczne) neutralizują kwasy.

Każdy, choć troszkę rozumiejący chemię człowiek wie, że kwasy są neutralizowane zasadami. Np. aby zmyć tłuszcz, który ma pochodzenie kwasowe nie wystarczy użyć samej wody, potrzebujemy jeszcze mydła, które ma pochodzenie zasadowe. Zasada neutralizuje kwasy i mamy czyste ręce.

Nie jeden z nas niepokoi się z powodu bólu w różnych częściach ciała. Bardzo częstą przyczyną tego bólu są akumulowane w tej części ciała resztki kwasowe, bo każdy organizm jest inny i skupia odpady w innym miejscu. Ból pokazuje gdzie są skupiane w pierwszej kolejności. Ważne jest, aby zrozumieć, że z większości produktów, które używamy powstają resztki kwasowe, które są przyczyną wielu chorób degeneracyjnych i przewlekłych. Dlatego nie należy się dziwić lepszemu samopoczuciu, jeżeli zmniejszymy ilość akumulowanych odpadów. Woda alkaliczna szybko i efektywnie w tym pomaga


Uczeni i eksperci o zakwaszeniu organizmu.

Większość chorób, z którymi się spotykamy ma jedną wspólną cechę. Większość uczonych potwierdza, że choroba rozpoczyna się od destabilizacji równowagi kwasowo-zasadowej. Naukowiec Sang Wang, mieszkający w Stanach Zjednoczonych analizując równowagę kwasowo-zasadową opiera się na badaniach zrobionych w uniwersytecie Kalifornijskim.

W epoce rolnictwa człowiek jako pokarm spożywał 35 proc. mięsa i 65 proc. substancji roślinnych. W tym czasie ilość spożywanych substancji alkalicznych tj. jonów potasu, sodu z pokarmem była trzy, cztery razy większa niż dzisiaj. Np. ilość jonów potasu w dziennej normie pokarmu zmniejszyła się od 250 do 70 mg, a jonów sodu – od 220 do 50 mg. Gdy brakuje substancji alkalicznych, odpady kwasowe nie są całkowicie neutralizowane. To z kolei bardzo przyśpiesza fizjologiczne starzenie się i „odmładzanie się” wielu chorób.

Sang Whang tak określił konsekwencje tego zjawiska: „… to znaczy, że gdy starzejemy się w organizmie powstaje zbyt dużo rodników kwasu (H+) i zbyt mało węglanów (HCO3-), a to powoduje zakwaszanie się organizmu”. Poprzednie zdanie znaczy, że podczas starzenia się organizm nieuchronnie kwaśnieje. Zmniejszenie kwasowości organizmu może skutecznie zatrzymać wszystkie choroby degeneracyjne i przewlekłe.

Dr. Susan Lark, lektor uniwersytetu i autor „Chemistry of Success” mówi: „cztery – sześć szklanek wody alkalicznej w ciągu dnia zmniejszą kwasowość organizmu. Wody alkalicznej trzeba by było używać, gdy grożą takie choroby jak przeziębienie, grypa, zapalenie oskrzeli tj. gdy powstają sytuacje dla zwiększania się zakwaszenia organizmu. Woda zjonizowana tak jak i witaminy C, E, beta karoten, działa jak antyoksydant, bo ma dużo wolnych elektronów. Ta właściwość także pomaga uniknąć chorób serca, udaru serca, problemów z systemem immunologicznym…”

Badania wpływu wody zjonizowanej na właściwości krwi oraz leczenie skutków ciężkich chorób spowodowanych wysokim zakwaszeniem, które wykonał dr. Walter Irlacher, spowodowały prawdziwą sensację w Niemczech. W swych badaniach naukowiec wykorzystał mikroskopię pola ciemnego (Dunkelfeldmikroskopie).

Lekarz i naukowiec D. Aschbach opublikowała wiele obiecujących wyników badań klinicznych z Berlińskiej kliniki „Badań rozpuszczonych związków aktywowanych i ich praktycznego zastosowania” o efekcie wody alkalicznej w leczeniu 1 i 2 typu cukrzycy.

Pijąc wodę alkaliczną przez 4-6 tygodni, zapotrzebowanie w iniekcjach insuliny zmniejszało się do 70 proc., ilość glukozy we krwi zmniejszała się o 30 proc. Nawet po tym jak badana osoba przestawała pić wodę alkaliczną te parametry zmniejszały się jeszcze przez 4-5 miesięcy. Dane te są wielokrotnie potwierdzone i badaniami uczonych japońskich.


Zakwaszenie organizmu można zatrzymać.

Najbardziej organizm jest zakwaszany z powodu tego, w jaki sposób żyjemy. Stres, ciągłe przeciążenie fizyczne i psychiczne pracą, strach, niepokój, depresja to poważne czynniki zakwaszenia organizmu. A więc relaksacja, harmonia ze środowiskiem i umiejętność rozluźniania się także pomagają zwalczać zakwaszenie organizmu.

Ogromną rolę w zakwaszeniu odgrywa dzisiejszy sposób odżywiania. W większości krajów świata już tradycją jest spożywanie w większości pokarmów kwasotwórczych. Gdy spożywamy w większości pokarmy kwasotwórcze organizm jest zakwaszany w bardzo szybkim tempie. Można to powstrzymać jedynie poprzez spożycie odpowiedniej ilości pokarmów zasadotwórczych tj. owoców, warzyw, świeżych soków.

W ostatnich czasach staje się popularne spożywanie suplementów. Regularne ich używanie pomaga w uzupełnieniu zasobów organizmu w minerały alkaliczne. Suplementy o wysokiej jakości nie są tanie i nie każdy może sobie pozwolić , aby cały czas je używać. Istnieją też wypadki, gdy w poszukiwaniu zysków jest ukazywana nie pełna, a czasem i błędna informacja o produkcie.


Pijcie jak najwięcej wody, nie czekajcie zanim poczujecie pragnienie.

Woda jest podstawą życia na Ziemi. Bez wody życie biologiczne jest niemożliwe w jakiejkolwiek formie. Rodzimy się, posiadając w organizmie więcej niż 90% wody. Nasze komórki „pływają” w wodzie – płynie międzykomórkowym, a i same komórki również składają się z wody. Woda dostarcza do komórek składniki odżywcze oraz zabiera pozostałości metaboliczne.

W miarę upływu lat zawartość wody stale się zmniejsza i ciało powoli „wysusza się”. W wieku 70 lat zawartość wody w organizmie stanowi tylko 55–60%. Zmniejszająca się zawartość wody w organizmie spowalnia metabolizm, pogarsza się przepływ krwi, a co za tym idzie, zmniejsza się dostawa składników odżywczych do narządów wewnętrznych i tkanek.

Jest zatem oczywiste, że stan naszego zdrowia zależy bezpośrednio od tego, ile i jakiego rodzaju wodę pijemy.

Ostatnio woda została zamieniona napojami sztucznie słodzonymi, gazowanymi, kawą, herbatą. My nie umiemy pić wody, właśnie wody, a nie zamiennych płynów. Często słyszymy twierdzenie, że ktoś nie czuje potrzeby wypicia 1,5 – 2,5 litrów wody dziennie . Pije tylko wtedy, gdy czuje pragnienie. Trzeba jednak zauważyć, że gdy poczujemy pragnienie w organizmie już brakuje od 0,5 do 1 litra wody. Dlatego często nasze komórki są ,,suche”, a to mocno utrudnia wszystkie procesy chemiczne organizmu.

Pod działaniem stałego prądu elektrycznego woda staje się zjonizowana, otrzymuje unikalne właściwości, które mogą skutecznie działać we wspomaganiu procesów życiowych organizmu.


JONIZOWANA WODA ALKALICZNA.

Woda zjonizowana jest wytwarzana za pomocą jonizatorów wody PTV. Urządzenia te, w procesie elektrolizy, dzielą cząsteczki wody H2O na dwie części: alkaliczną, w której skupiają się jony hydroksylowe OH-, i kwaśną, w której skupiają się jony wodorowe H +.


H
2O H+ + OH

W oddzielnych naczyniach urządzenia jest wytwarzana woda alkaliczna, w której skupiają się ujemne jony hydroksylowe OH-, i woda kwasowa, w której skupiają się dodatnie jony wodorowe H +. Alkaliczne lub kwasowe środowisko charakteryzuje się wskaźnikiem pH, a uzyskany słaby ładunek – potencjałem utleniania-redukcji ORP. Wartości parametrów zależą od czasu pracy urządzenia.


Właściwości wody zjonizowanej.

Wskaźnik pH pokazuje na ile kwaśna jest każda substancja, tj. jaka jest zawartość jonów H+ w takiej substancji. Wartości pH mogą wahać się w przedziale od 0 do 14.

Gdy wskaźnik pH rośnie od 7 do 14, w substancji zmniejsza się ilość jonów wodorowych i zwiększa się ilość jonów wodorotlenowych. pH wody alkalicznej wynosi od 8 do 12.

Kiedy pH spada od 7 do 0 to płyn staje się bardziej kwaśny. pH wody kwasowej znajduje się w przedziale od 6 do 2.

Jak wiemy płyny organizmu oprócz kwasu żołądkowego mają alkaliczny pH. Są lekko alkaliczne. Bardzo ważne jest pH krwi. Organizm może funkcjonować tylko jeżeli krew jest lekko alkaliczna pH 7,35 – 7,45.

ORP – potencjał utleniania redukcji. Termin ten określa możliwość substancji do oddania bądź przyjęcia elektronów. Wartości mogą być ujemne, jak i dodatnie. Ujemna wartość ORP pokazuje, że w płynie są wolne elektrony. Właśnie taka jest woda alkaliczna, która staje się w pewnym sensie donorem elektronów. Im większy jest potencjał tym więcej jest wolnych elektronów. Dodatnia wartość ORP pokazuje, że w płynie brakuje elektronów. Takie właściwości ma woda kwasowa. Im większy dodatni ORP, tym bardziej płyn stara się zabrać elektrony z innych substancji. To jest przyczyną tego, że woda kwasowa ma właściwości bakteriobójcze.

ORP płynów człowieka jest w przedziale między +50mV i -200mV. W tym samym czasie ORP wody z kranu jest +150mV, +200mV (Coca cola – +350mV). Różnica między ORP w organizmie i płynach, które pijemy pokazuje, że w organizmie aktywność elektronów jest o wiele większa, dlatego po to by przyswoić wypijane płyny, organizm musi używać swojej energii, aby korygować ORP napojów.


PIĘĆ ZALET WODY ALKALICZNEJ.


1. Przeciwutleniacz naturalny.

Ujemny ORP (-150 …- 250 mV) – oznacza, ze w wodzie alkalicznej są wolne elektrony, tj. elektrony, które mogą być przekazane. Ta właściwość jest szczególnie skuteczna przy neutralizacji szkodliwych skutków wpływu wolnych rodników.

Jak wiadomo, wolne rodniki – to cząsteczki, którym brakuje jednego elektronu. Są to nadtlenki, cząsteczki tlenu bez jednego elektronu, etc. W organizmie powstają one naturalnie, w procesie reakcji metabolicznych. Pewna ilość wolnych rodników w organizmie jest niezbędna. Chronią one organizm od bakterii, wirusów, niszczą zwyrodniałe komórki. Problemy zaczynają się wtedy, kiedy powstaje nadmiar wolnych rodników. Wolne rodniki, w celu uzyskania brakujących elektronów, nieustannie atakują zdrowe komórki organizmu, a tym samym naruszają normalną działalność poszczególnych komórek i naczyń oraz powodują różne choroby. Mogą rozpocząć się niekontrolowane reakcje chemiczne, które stymulują rozwój patologicznego raka i innych chorób.

Pijąc wodę alkaliczną, organizm otrzymuje dodatkową ilość wolnych elektronów, które są zabierane przez wolne rodniki. Ze względu na właściwości antyoksydacyjne wody alkalicznej chronione są komórki zdrowe, wzmacniany jest system odpornościowy organizmu.

 

2. Alkalizuje organizm.

ALKALICZNE WARTOŚCI pH = 8,5 – 9,5 najbardziej odpowiadają parametrom środowiska wewnętrznego organizmu. Środowisko wewnętrzne organizmu i płyny wewnętrzne, z wyjątkiem kwasu żołądka, są lekko alkaliczne. Najbardziej alkalicznymi są organizmy i krew noworodków (pH = 7,45). Niestety, w procesie rośnięcia i rozwoju organizmu, organizm kwaśnieje. Zasadowość krwi zmniejsza się, nagromadzenie pozostałości kwasowych i związane z tym ryzyko chorób, rośnie. Niezbędne do zmniejszenia kwasowości minerały alkaliczne organizm może otrzymać tylko razem z żywnością i płynami.

W wodzie alkalicznej, jak mówi sama jej nazwa, oprócz jonów hydroksylowych, znajdują się także wymagane do neutralizacji pozostałości kwasowych, jony metali alkalicznych (wapnia, magnezu, potasu, sodu), które organizm absorbuje najlepiej. W wodzie nie ma jonów rozpuszczonych soli kwaśnych (chloru, siarki, fosforu, etc.), które pozostają w wodzie kwaśnej. Dlatego pijąc codziennie wodę alkaliczną, organizm otrzymuje wystarczającą ilość minerałów alkalicznych, utrzymywane jest alkaliczne środowisko organizmu, zmniejsza się zakwaszenie organizmu, a tym samym wzmacnia się odporność organizmu na choroby.


3. Bezpośrednie absorbowanie.

MNIEJSZE FORMACJE MOLEKULARNE. Cząsteczki wody alkalicznej są połączone w znacznie mniejsze formacje (5-6 cząsteczek) niż zwykłej wody pitnej (10-13 cząsteczek). Dlatego woda alkaliczna od razu przechodzi przez błony komórkowe i jest bezpośrednio zaangażowana w procesy metaboliczne (organizm nie potrzebuje dodatkowej energii!). Woda z takimi właściwościami znacznie lepiej penetruje tkanki, usuwa z jelita nagromadzone toksyny, nasyca komórki wodą, rozpuszcza najtrudniej osiągalne toksyny. Woda alkaliczna bardzo skutecznie neutralizuje i skrapla zakumulowane pozostałości kwasowe, które potem są łatwo usuwane poprzez nerki


4. Bardziej ciekła.

MNIEJSZE NAPIĘCIE POWIERZCHNIOWE. Napięcie powierzchniowe wody alkalicznej jest prawie dwa razy niższe niż wody z wodociągu. Oznacza to, że alkaliczna woda jest bardziej ciekła, „mokra”. Pamiętając to, że krew – to nawet 90% wody, łatwo zrozumieć, że dostarczając wystarczającą ilość wody alkalicznej, krew staje się bardziej ciekłą. Jest to bardzo ważne, ponieważ jeśli organizm kwaśnieje, to krew zagęszcza się, zakłóca się krążenie krwi, zwiększa się zagrożenie powstania skrzepów krwi. Pijąc wodę alkaliczną, krew naturalnie staje się bardziej ciekłą.


5. Więcej tlenu.

ZWIĘKSZONA ZAWARTOŚĆ TLENU. W wodzie alkalicznej dominują negatywne jony OH-, tj. w wodzie jest jedyny atom tlenu cząsteczki wody. Dlatego pijąc wodę alkaliczną organizm otrzymuje dodatkową dawkę tlenu. A gdzie tlen, tam i życie, energia. Proces przemiany materii w dużym stopniu zależy od rodzaju środowiska, w którym odbywa się ten proces. W przypadku braku tlenu, węglowodany rozkładają się tylko częściowo, zaczyna się proces fermentacji. To jest bardzo ważne wiedząc, że rak rozwija się w warunkach, w których proces przemiany materii odbywa się w środowisku z niską zawartością tlenu.

W ciągu ostatnich 30 lat świat fascynują wskaźniki zdrowia populacji Japonii, Korei Południowej. W tych krajach są wprowadzane nowoczesne technologie poprawy jakości wody i jej indykatorów biologicznych. W Japonii prawie co piąta rodzina używa wodę alkaliczną. Każdego roku ta ogromna grupa użytkowników wzrasta o jeszcze jeden milion. W Japonii i Korei Południowej istnieje pewna liczba szpitali, w których zamiast drogich leków i antybiotyków często używana jest woda alkaliczna, jak i woda kwaśna.

W szczególności należy zauważyć, że siłą napędową tej rewolucji zdrowia są nie firmy farmaceutyczne czy tez instytucje medyczne, a sami ludzie, którzy wybierają w jaki sposób najlepiej zadbać o swoje zdrowie.


Od rozmów o zdrowiu nikt nie stał się zdrowszym. Zdrowie staje się realne, gdy w tym celu coś robimy” (Ian Blair Hamilton)
 


Więcej informacji na temat wody zjonizowanej i jej zastosowania znajduje się w naszym poradniku: "Jonizator wody - informator, poradnik"
- wystarczy, że klikniesz w link  z nazwą poradnika, a  zostaniesz przekierowany do poradnika w formacie PDF - poradnik możesz przeczytać on-line lub ściągnąć na dysk swojego komputera, aby przeczytać w wolnej chwili - decyzja należy do Ciebie.

Zachęcamy do zapoznania się z informacjami znajdującymi się w poradniku. Naprawdę warto!


 

Zapraszamy na inne nasze aukcje z suplementami diety i produktami naturalnymi - kliknij w link INNE AUKCJE.