Ta strona wykorzystuje pliki cookies. Korzystając ze strony, zgadzasz się na ich użycie. OK Polityka Prywatności Zaakceptuj i zamknij X

JEDZENIE W RELACJACH SPOŁECZNYCH Andrzej Zwoliński

20-07-2015, 15:43
Aukcja w czasie sprawdzania nie była zakończona.
Cena kup teraz: 20 zł     
Użytkownik Ryszard377
numer aukcji: 5378177357
Miejscowość Kraków
Wyświetleń: 4   

Dodatkowe informacje:
Stan: Nowy
Okładka: miękka
Rok wydania (xxxx): 2006
Kondycja: bez śladów używania
info Niektóre dane mogą być zasłonięte. Żeby je odsłonić przepisz token po prawej stronie. captcha

Andrzej Zwoliński JEDZENIE W RELACJACH SPOŁECZNYCH.

 

Wydawca: Wydawnictwo Naukowe PAT, stron 449.

 

Odżywianie się od początków dziejów stanowiło podstawowy, bo egzystencjalny problem ludzi. Zbieractwo, myślistwo, a później rolnictwo i pasterstwo były religijnymi czynnościami dla znalezienia lub wyprodukowania środków do życia. Każdy rodzaj pożywienia zanim trafił na stoły ludzi, stawał się wpierw pokarmem bogów. Mięso, mleko, owoce, warzywa, wszystkie używki, a nawet przyprawy i napoje miały swoje znaczenie symboliczne i odnosiły człowieka do Stwórcy. Ofiary z produktów żywnościowych uzupełniał człowiek niekiedy darem z innych ludzi. Współczesne odejście od rozumienia społecznej roli jedzenia i jego znaku religijnego doprowadziło ludzkość do masowego korzystania z fabryk pożywienia, gdzie anonimowi i w ciszy konsumujemy produkty genetycznie zmodyfikowane, byle odpowiednio kaloryczne.

Spis treści:

1. ODŻYWIANIE JAKO PROCES ŻYCIA
A. WALKA CZŁOWIEKA o BYT
B. POKARM JAKO ŚRODEK PRZETRWANIA
C ODŻYWIANIE JAKO PROCES CIAŁA
D. ETAPY ROZWOJU ODŻYWIANIA CZŁOWIEKA
E. ZMYSŁ SMAKU

2. HISTORIA KUCHNI
A. STAROŻYTNI PRZY STOLE
B. KUCHNIA ŚREDNIOWIECZNA
. C RENESANSOWE i BAROKOWE GARNKI
D. KUCHNIA EPOKI REWOLUCJI, PRZEMYSŁU I WOJEN. E KUCHNIA NOWOCZESNA I WSPÓŁCZESNA

3. OWOCE LASÓW I ŁOWÓW
A. SMAK OGNIA
B. ZBIERACTWO
C MlODOBRANlE
D. RYBOŁÓWSTWO
E ŁOWIECTWO

4. PASTERSTWO I HODOWLA
A. MYŚLIWI PASTERZAMl
B. HODOWCY
C UDOMOWIONE ZWIERZĘTA
D. MIĘSO
E MLEKO i JAJKA

5. ROLNICTWO
A. U POCZĄTKÓW
B. ROZWÓJ TECHNIKl ROLNEJ
C CZŁOWIEK PRACUJĄCY NA ROLI
D. ROLNICTWO A EKONOMIA

6. CHLEB POWSZEDNI
A. POŚRÓD ZBÓŻ
. B. HlSTORIA CHLEBA
C CHLEB i JEGO RODZAJE
D. SPOŁECZNA OBECNOŚĆ CHLEBA
E RYŻ POWSZEDNI

7. PIKANTNE DODATKI
A. PRZYPRAWY i ICH RODZAJE
B. SÓL
C. CUKIER
D. PRZYPRAWY POSPOLITE
E LUKSUSOWE PRZYPRAWY

8. UŻYWKI
A. HERBATA
B. KAWA
C KAKAO - CZEKOLADA
D. NIKOTYNA
E NARKOTYKI

9. WARZYWA I OWOCE
A. OGRODY - MIEJSCE SPOTKANIA CZŁOWIEKA Z ROŚLINAMI
B. OWOCE
C WARZYWA
D. ZlEMNlAK I BULWY

10. GOSPODAROWANIE JEDZENIEM
A. EKONOMIA SPOŻYWCZA
B. MASOWE ŻYWIENIE
C EKSPERYMENTOWANIE z JEDZENIEM

11. BY UGASIĆ PRAGNIENIE
A. WODA
B. Piwo
C. WlNO
D. ALKOHOLE MOCNE
E NAPOJE BEZALKOHOLOWE

12.GŁÓD
A. ODCZUCIE GŁODU
B. STATYSTYKA i GEOGRAFIA GŁODU
C PRZYCZYNY GŁODU
D. TROSKA o NAKARMIENIE GŁODNYCH

13. STÓŁ I RYTUAŁ
A. RYTUAŁ STOŁU
B. STÓŁ ŚWIĄTECZNY
C STÓŁ RÓŻNIC SPOŁECZNYCH
D. STÓŁ BIEDOTY
E GOŚCINNOŚĆ

14. STÓŁ RELIGIJNY
A. OFIARY POKARMOWE
B. OFIARY z LUDZI
C KANIBALIZM
D. EUCHARYSTIA
E RELIGIJNE PRZEPISY POKARMOWE

15. KONSUMIZM I OBŻARSTWO
A. OBŻARSTWO i NADKONSUMPCJA
B. JEDZENIE LUKSUSOWE
C WYWOŁYWANIE SZTUCZNYCH POTRZEB
D. OCENA NADAPETYTU

16. WEGETARIANIZM
A. HlSTORlA WEGETARIANIZMU
B. PRZYCZYNY WEGETARIANIZMU
C UCIECZKA OD BARBARZYŃSTWA
D. WEGETARIANIZM RELIGIJNY

17. UMIARKOWANIE W JEDZENIU I PICIU
A. POSTY I ICH ZNACZENIE
B. ETYKA UMIARU
C UMIAR ZDROWOTNY
D. UMIAR EKOLOGICZNY
E POMOC INNYM JAKO MOTYW WSTRZEMIĘŹLIWOŚCI