Ta strona wykorzystuje pliki cookies. Korzystając ze strony, zgadzasz się na ich użycie. OK Polityka Prywatności Zaakceptuj i zamknij X

Japońskie kryształy - ALGI MORSKIE - Kefir wodny

20-07-2014, 15:53
Aukcja w czasie sprawdzania była zakończona.
Cena kup teraz: 6 zł      Najwyzsza cena licytacji: zł      Aktualna cena: 6 zł     
Użytkownik daveros
numer aukcji: 4398911930
Miejscowość Kęty
Kupiono sztuk: 3    Licytowało: 3    Wyświetleń: 45   
Koniec: 20-07-2014 15:18:31

Dodatkowe informacje:
Stan: Nowy
Waga (z opakowaniem): 0.20 [kg]
info Niektóre dane mogą być zasłonięte. Żeby je odsłonić przepisz token po prawej stronie. captcha

Probiotyki

zwane również czynnościową żywnością – podawane
doustnie wyselekcjonowane kultury bakteryjne
lub drożdży, najczęściej bakterie kwasu mlekowego (Lactobacillus), których zadaniem jest korzystne
dla zdrowia działanie w przewodzie pokarmowym
poprzez immunomodulację oraz zachowywanie
prawidłowej flory fizjologicznej.

 

Na pozostałych moich aukcjach dostępne
inne kombinacje.



Wraz z zakupem  otrzymacie Państwo
e-mailem przydatne i wiarygodne
informacje na temat kryształków japońskich



Serdecznie zachęcam do zakupu.


W razie pytań proszę o kontakt poprzez
formularz allegro.

WYSYŁKA:
Paczki wysyłam w poniedziałki i wtorki.

 

NA INNYCH MOICH AUKCJACH:

(Niektóre smaki dostępne są tylko sezonowo)


 

 

KEFIR WODNY
(Kryształy japońskie, algi morskie)

Świeża kolonia (kryształki), która wystarcza na uwarzenie od razu około 1 litra
kefiru wodnego co drugi dzień.
 

 

 

o kryształkach...

 

Japońskie kryształy (znane również jako algi, algi morskie, water kefir grains, water kefir
crystals, seaweed, tibicos, tibi kernel, graines vivantes, grains de kéfir) - mikroorganizmy
zdolne do fermentacji, będące koloniami bakterii (Lactobacillus, Streptococcus, a także
Pediococcus i Leuconostoc) i drożdży (Saccharomyces, Candida, Kloeckera i
prawdopodobnie jeszcze co najmniej dwa gatunki).

 

Ich pochodzenie nie jest znane - wiadomo jednak, że występują w Meksyku
w niektórych gatunkach kaktusów, gdzie mają pod dostatkiem swego naturalnego
pożywienia, czyli wody z cukrem.
Wbrew nazwie nie mają nic wspólnego z prawdziwymi algami.

 

Mają formę dość kruchych "kryształków" o sporej przejrzystości, łatwo barwiących się
w sokach bogatych w intensywne barwniki (np. sok z ciemnych winogron).
Masa "kryształków", czyli kolonia bakteryjno-drożdżowa, jest zbudowana głównie
z dekstranu - polisacharydu powstałego z cząsteczek glukozy. "Kryształki kefiru wodnego",
w przeciwieństwie do tych, które wytwarzają kefir mleczny, nie syntetyzują kefiranu,
który jest podobnie jak dekstran polisacharydem (zbudowany zarówno z glukozy,
jak i galaktozy).

 

ZASTOSOWANIE

Jako produkt uboczny metabolizmu tych symbiotycznie żyjących
bakterii i drożdży powstaje z posłodzonej wody
, soków owocowych i suszonych
owoców orzeźwiający napój - kefir wodny.
Zawiera m.in. dwutlenek węgla, alkohol etylowy i kwas mlekowy.
Można go z powodzeniem otrzymywać w warunkach domowych.

 

Kefir wodny jest uważany za napój korzystny dla zdrowia, m.in. zwiększający
odporność organizmu. Zdaniem niektórych użytkowników korzystne jest także
wykonywanie okładów z kefiru albo przemywanie nim skóry (np. w celu łagodzenia łojotoku).
Leczy również różne choroby ciała i choroby powstające z winy bakterii.

 

 

HODOWLA

Otrzymywanie kefiru wodnego jest bardzo proste. Wystarczy bez używania metalowych
przedmiotów
co 1-3 dni podmieniać roztwór, w którym się znajdują.
Optymalny czas fermentacji to 24-48 godzin - wówczas kefir wodny smakuje jak
bezalkoholowy szampan. Po tym czasie napój traci na wartości, nabierając drożdżowego
posmaku.

  • Hodowlę należy prowadzić w szklanym lub plastikowym słoju,
    który nie będzie szczelnie zamykany (podczas fermentacji powstaje dwutlenek węgla,
    który może rozsadzić zakręcone naczynie).

  • Skład roztworu: 1 litr przegotowanej lub odstanej wody, 2-6 łyżek cukru.
    Co tydzień w naczyniu z hodowlą trzeba wymienić na świeże: połówkę cytryny
    bez skórki (ze względu na środki chemiczne, którymi mogła być spryskana) i
    garść suszonych owoców
    (powinno się używać tylko takich, z których można
    w warunkach domowych wytworzyć sok i tylko takich, do których nie dodano
    konserwantów). Najlepsze do tego celu są: rodzynki, ananasy, ale też figi i daktyle.

  • "Kryształki" nie powinny być narażane na kontakt z metalowymi
    przedmiotam
    (szczególnie należy unikać aluminium). Pierwszy powód to kwaśne środowisko
    fermentującego roztworu, w którym może dochodzić do reakcji między metalami i
    kwasami, co może powodować kumulację metali w organizmach osób pijących kefir.
    Drugi to zakłócenia w pracy mitochondriów drożdży obecnych w roztworze,
    do których może dojść wskutek kontaktu z metalem i które prowadzą do obumierania
    kolonii. Dlatego tradycyjne receptury produkcji kefiru wodnego zakazują używania
    przedmiotów metalowych.