Ta strona wykorzystuje pliki cookies. Korzystając ze strony, zgadzasz się na ich użycie. OK Polityka Prywatności Zaakceptuj i zamknij X

JAK POZNAĆ FAŁSZOWANĄ ŻYWNOŚĆ ? 1932 r

30-01-2012, 20:30
Aukcja w czasie sprawdzania była zakończona.
Aktualna cena: 50 zł     
Użytkownik szmucpagina
numer aukcji: 2067578806
Miejscowość Kraków
Wyświetleń: 12   
Koniec: 30-01-2012 19:30:00
info Niektóre dane mogą być zasłonięte. Żeby je odsłonić przepisz token po prawej stronie. captcha

Dostawa i płatność

    Płatność z góry
    • Przelew bankowy
    • List polecony ekonomiczny 5,10 zł

    • List polecony priorytetowy 6,20 zł







      WYSYŁKA - LIST POLECONY LUB PACZKA POCZTOWA


      PRZEJDŹ DO SPISU TREŚCI - KLIKNIJ



      Free Image Hosting at www.ImageShack.us

      Free Image Hosting at www.ImageShack.us

      Free Image Hosting at www.ImageShack.us

      Free Image Hosting at www.ImageShack.us

      Free Image Hosting at www.ImageShack.us

      Free Image Hosting at www.ImageShack.us

      Free Image Hosting at www.ImageShack.us

      Free Image Hosting at www.ImageShack.us

      WSTĘP.
      Zdrowie, ten najcenniejszy skarb człowieka zależy w dużym stopniu od jakości pożywienia.
      Pokarm czysto i dobrze przyrządzony odradza siły, czyni organizm odpornym do walki o byt, pokarm zaś zepsuty, fałszowany lub zakażony, rujnuje zdrowie nasze a nierzadko decyduje o życiu. Państwa, dbałe o zdrowie swych obywateli, uregulowały kontrolę nad produkcją i obro­tem artykułami żywności, aby uchronić konsumentów od wyzysku i szkody na zdrowiu.
      W Polsce obowiązywały do niedawna trzy ustawy żywnościowe:
      w dzielnicy poznańskiej ustawa pruska z 14 maja
      1789 roku,
      w Małopolsce i Śląsku Cieszyńskim ustawa au-
      strjacka z 16 stycznia 1896 r.,
      na terenie dawnego Królestwa Kongresowego ar­
      tykuły 659, 660, 668 rosyjskiej ustawy lekarskiej z roku
      1905 i artykuły 209—219 kodeksu karnego z roku 1903,
      Ustawy te, przy uwzględnieniu podobnych ustaw, istniejących we Francji, Szwajcarji i Stanach Zjednoczo­nych Ameryki Północnej, połączono w jedną ustawę pol­ską pod nazwą: „O dozorze nad artykułami żywności i przedmiotami użytku (z wyłączeniem środków leczni­czych^ Dz. U. Rzp. Nr. 36 z 24/111. 1928 r., poz. 343. Ustawę powyższą uzupełniają rozporządzenia, ogłaszane co jakiś czas w Dzienniku Ustaw Rzp. a odnoszące się do różnych gałęzi przemysłu żywnościowego, jak przemysł tłuszczowy, młynarski, winny itp.

      Oprawa: miekka

      Format: 15,5x23 cm

      Ilość stron: 116 + VI tablic str.

      Stan: db udarcie rogu okladki, podklejenie grzbietu, zagiecia rogow stron, podkreslenia w tekscie

      Tytuł / autor / wydawnictwo
      DR ALEKSANDER MOROZ
      KIEROWNIK PRACOWNI CHEMICZNEJ M. KRAKOWA
      DR LUDWIK SOBIESZCZANSKI
      B. INSPEKTOR SANITARNY

      JAK POZNAĆ FAŁSZOWANĄ ŻYWNOŚĆ ?

      KRAKÓW 1932
      NAKŁADEM MIEJSKIEGO MUZEUM PRZEMYSŁOWEGO IMIENIA DRA ADRJANA BARANIECKIEGO W KRAKOWIE


      Spis treści:
      SPIS RZECZY.
      Str.
      ... , , ... 96
      Alkohol
      Angielskie ziele .,.---
      Anyż la
      Arak yy
      Bobkowe liście 76
      Bryndza 43
      Cukier 53
      Cukierki i wyroby z cukru . . 58
      Cykorja 81
      Cynamon . - 78
      Czekolada 84
      Drożdże 52
      Drób 14
      Ekstrakty mięsne ...... 15
      Gałka muszkatułowa .... 75
      Gorczyca 72
      Goździki 77
      Grzyby trujące 65
      Herbata 81
      Imbir 78
      Jaja 18
      Jarzyny . 59
      Kakao 83
      Kalmus 78
      Kaparki 77
      Kasza 47
      Kawa 79
      Kefir . . . : 29
      Kminek 73
      Kolendra . 74
      Koniak 98
      Konserwy mięsne ...... 15
      Konserwy jarzynowe 61
      Korzenie i przyprawy .... 67
      Kosmetyki - 109
      Kwiat muszkatułowy 76
      Lemonjady 63
      Lody cn
      Str.
      Lód 106
      Łój 35
      Majoran 77
      Makarony 48
      Marcepan 58
      Marg-aryna 38
      Marmelady 63
      Masło 29
      Masło kakaowe 37
      Mąka 43
      Mięso 11
      Miód pszczelny 55
      Miód sycony 93
      Miód sztuczny 96
      Mleko 20
      Mleko kondenzowane .... 28
      Musztarda 73
      Naczynia kuchenne ..... 107
      Nafta 112
      Nalewki naturalne ...... 99
      Nalewki sztuczne ...... 100
      Namiastki kawy ,, = .., 80
      Ocet .......... 70
      Odczynniki chemiczne (spis) . . 116
      Oliwa 36
      Oleje 36
      Opakowanie żywności .... 108
      Organizacja dozoru nad żywnością 5
      Owoce .......... 59
      Papier do pakowania .... 108
      Papryka 75
      Pieczywo 49
      Pieprz 73
      Piwo 94
      Pobieranie próbek (w ogólności) 9
      Powidła - . 63
      Proszki do pieczenia 52
      Przyrządy do badania (spis) . . 115
      Str.
      Rum 99
      Ryby 14
      Ryż 47
      Sago 48
      Sery 39
      Smalec 34
      Śmietana 27
      Sól 60
      Soki i syropy ........ 61
      Szafran . 76
      Szampan . 87
      Sztuczne środki słodzące ... 57
      Środki konserwujące ..... 89
      Trychiny . ., 13
      Tytoń 86
      Tłuszcze zwierzęce 34
      Tłuszcze roślinne 36
      Str.
      Tłuszcze mieszane ..... 38
      Wanilia 74
      Wanilina 74
      Wata przyciwnikotynowa ... 86
      Wągry 13
      Wędliny 15
      Wino gronowe 86
      Wino owocowe 91
      Wino rodzynkowe 93
      Woda do picia . . . . . . . 101
      Woda sodowa 105
      Woda mineralna 104
      Wódki naturalne 99
      Wzory protokołów kontrolnych . 114
      Ziemniaki . 64
      Zytniówka 100

      Zdjęcia / rysunki / ilustracje:

      Powrót do zdjęć


      Dodaj do ulubionych Sprzedających

      Dodatkowe informacje w zakładce "strona o mnie"

      Pozostałe książki - moje aukcje


      Zdjęcia/skany poddane kompresji - mogą występować charakterystyczne zniekształcenia - zwłaszcza wokół liter.